Oferta pe care n-o poţi refuza

Publicat în Dilema Veche nr. 605 din 17-23 septembrie 2015
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

E absolut normal ca discuţia despre valul de refugiaţi să ocupe prim-planul acestei perioade. E ceva care pare să se ţină într-un fir de păr, pînă să pice peste Europa şi să se transforme într-o criză extrem de serioasă. E un complex de evenimente într-o continuă desfăşurare, un fapt care-şi modifică dimensiunile de la o zi la alta. La noi – într-o ţară în care ştirile externe şi comentariile de politică externă sînt rarităţi –, isteria comentatorilor e mult mai prezentă decît dorinţa şi preocuparea de a cunoaşte cît mai mult din substanţa reală a acestor evenimente. Avem obişnuinţa de a striga de durere înainte ca acul seringii să ne atingă. În plus, cînd e vorba despre comentarii şi opinii, destul de puţină lume de pe această planetă ne poate face concurenţă la debit verbal şi policalificare. Dar asta e, fără nici o ironie, o parte a farmecului care se găseşte pe-aici. 

Să zicem că scrii ceva despre acest subiect, recomandînd moderaţie şi bun-simţ în judecarea faptelor pe care le vedem la televizor. Te trezeşti că eşti catalogat, în cel mai bun caz, ca membru al tribului din care fac parte „intelectualii iresponsabili“ din această ţară. Trec peste problema vastă a definirii noţiunii de

, mai ales în istoria recentă a spaţiului public de la noi. E loc aici de rafturi întregi de bibliotecă. Şi dacă tot ai „deschis gura“, exprimîndu-te la adresa unui subiect, eşti considerat, în cel mai bun caz, un naiv, dacă nu un fraier căzut în mrejele politicilor corecte, ale neoliberalismelor sau stîngismelor de tot soiul, sau al „hipsterismelor“ – unde cuvîntul

trimite spre orice, adică spre o plajă largă, începînd dinspre „ridicol“ şi întinzîndu-se pînă spre „condamnabil“. O furie proletară şi un entuziasm al lui „eu ştiu cel mai bine“ sînt cele mai plăcute

prin care poţi trece. Asta dacă n-ai „norocul“ să treci prin jigniri, atacuri la persoană sau desfiinţări făcute cu aere docte. Dar şi asta e o parte a „farmecului inefabil“ de pe aceste meleaguri. 

Sînt compatrioţi, nu puţini, care spun că ar trebui să ne temem cumplit de valul de refugiaţi şi că, printre tipii ăştia, sigur se ascund şi luptători ai Statului Islamic, care vin să se infiltreze prin Europa. Şi că „refugiaţii“ ăştia de azi nu mai sînt ce erau refugiaţii pe vremuri. Adică nu suportă comparaţie ideea de refugiat, a „ăstora“, cu cea a curajoşilor care fugeau de după Cortina de Fier, alegînd libertatea. De parcă ideea de refugiat se limitează exclusiv la cheremul dispoziţiei în care se află cineva, într-o zi în care are chef de definiţii. Pe de altă parte, bineînţeles că da, evident că printre refugiaţi se pot ascunde şi luptători plecaţi cu sorcova, din Statul Islamic. Dar ăsta nu e un motiv să ceri ridicări la arme, construiri de ziduri, arestări în masă, trimitere înapoi acasă, la pachet, a tuturor. 

Pur şi simplu, pentru că nu se poate. 

Odată primit statutul de cetăţean european, prin dreptul la muncă şi la liberă circulaţie, primeşti şi un statut simbolic. Pe unii îi doare în cot de statutul ăsta, iar alţii sînt gata să demonstreze că el nici nu există, nedîndu-şi seama că lucrează cu entuziasm la propria aneantizare. Dar asta e altă discuţie. Indiferent cît de greu am duce-o, cîtă corupţie ar fi în ţara în care trăim, cît de firave sau de greoaie şi difuze ar fi mecanismele europene, apartenenţa „fizică“ la acest spaţiu, chiar şi aşa, fără „statut“ foarte concret, e un lucru care contează. Cu toate crizele profunde şi cu toate problemele îngrozitor de apăsătoare cu care se confruntă Uniunea Europeană, aici e un spaţiu în care ideea de democraţie contemporană dă o bătălie cruntă cu realitatea. Democraţia este, prin natura ei, o noţiune fragilă. Se redefineşte şi se recalibrează zilnic, în funcţie de experienţele sociale ale fiinţei umane. Cînd e întuneric, ideea de democraţie dă cu capul de pereţi, se loveşte de mobile, dar se ridică şi merge, cu încăpăţînare, mai departe. Democraţia e, deseori, cu pantalonii în vine, în faţa evenimentelor. Trebuie să se adapteze şi să înveţe din mers. Dar toate astea sînt valabile doar pentru alţii. La noi, în România, mulţi vor să aibă statutul de invitat în conceptul de democraţie. Statutul de participant nu e mulţumitor. îţi creează senzaţia că cineva te supune unui efort. Parcă te pune la muncă. Iar noi ştim că democraţia e un soi de repaos.  

Unii zic că e război. Dacă valul acesta de refugiaţi – ca şi cele care vor urma, dacă vor urma – este prima adiere perceptibilă a unui război complicat, care abia începe să-şi arate chipul, asta nu schimbă lucrurile prea mult. A primi refugiaţi e o datorie fundamentală a unei societăţi civilizate, din contemporaneitate. A învăţa cum să gestionezi o situaţie de acest fel, atît politic, social, dar şi – poate, mai ales – strategic e o obligaţie din jocul continuu în care se află, pe această planetă, felurile diferite de a vedea lumea. Ca întotdeauna, nu ducem lipsă de scenarii. Ba că „inginerirea“ şi manipularea acestui val migrator e răspunsul lui Putin la sancţiunile economice, ba că ISIS trece la faza războiului european, ba că americanii şi ruşii şi-au găsit un nou Vietnam, sau chiar că nimic nu mai poate fi ţinut sub capac, criza generală a umanităţii e atît de profundă, încît buba trebuie să se spargă, să ne războim urît, ca să ne vindecăm. 

Poate fi oricare dintre teoriile astea. Sau nici una. Oricum ar fi, nu poţi scoate brişca din prima. Statutul civilizaţiei nu-ţi permite aşa ceva. Iar dincolo de sedentarismul şi de apatia de azi, civilizaţia are, totuşi, o vastă rezervă de experienţă istorică. Numiţi-o chiar şi ticăloşie combinată sau camuflată în instinct de conservare. Numiţi-o oricum. Ea există.  

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.