Orașul pisicilor

Publicat în Dilema Veche nr. 865 din 5 - 11 noiembrie 2020
Orașul pisicilor jpeg

Atunci cînd taie străzi și construiesc orașe, oamenii nu se gîndesc aproape deloc la animalele domestice care vor locui acolo împreună cu ei. Uneori nu se gîndesc nici măcar la oameni, ci la trafic, la economie, la profit. Așa încît, atunci cînd, în sfîrșit, apare pe hartă un oraș plăcut, frumos, echilibrat, care îi face pe locuitori să se bucure de străzile și piațetele sale, de umbră și atmosferă, urbaniștii și arhitecții sînt aclamați, pe bună dreptate, la scenă deschisă. După ce, timp de aproape cinci decenii, orașul modernist a aplicat principiile segregării funcționale, izolînd cartierele dormitor de centrul urban și legîndu-le de acesta prin circulații rapide, cu efect devastator asupra vieții urbane în ansamblu, reapariția „orașelor pentru oameni” reprezintă unul dintre cîștigurile enorme ale ultimelor decade. Cînd miza este să reduci numărul de sinucideri, tîlhării, focare de infecție, cînd încerci să faci orașul mai sigur, mai frumos, mai igienic și mai plăcut, să te mai gîndești la cîini, pisici, papagali, hamsteri și pești pare un lux sau o risipă de timp în raport cu amploarea și stringența problemelor orășenilor. De aceea, problema animalelor de oraș le aparține exclusiv acestora sau stăpînilor, în cazul fericit în care au unul.

Construită în 1990, Banca Chinei din Hong Kong a devenit curînd un reper al orașului. Cu înălțimea sa de 315 metri și silueta ascuțită, care împunge norii, remarcabila clădire a arhitectului Ieoh Ming Pei a avut un efect mortal asupra carașilor aurii din acvariile chinezilor din oraș, indicatori foarte sensibili ai energiilor bune sau rele din vecinătate. Experții locali în Feng Shui au sesizat faptul că edificiul, cu vîrful ascuțit îndreptat spre cer, atrage energiile negative, asemeni unui paratrăsnet, și nu puțini au fost de părere că banca era un dar otrăvit al Chinei pentru Hong Kong. Dacă peștii din acvariu reprezintă o problemă modestă pentru oraș, nu același lucru se poate spune despre cîini și pisici, mamifere care, în absența unor limite impuse cu fermitate și eficiență, obișnuiesc să colinde străzile cu naturalețe.

Orașul pisicilor este conceput după alte reguli decît cel al oamenilor. Traseul liber al unei pisici de curte include străzi, trotuare, garduri, acoperișuri, abordînd înălțimi diferite și fiind absolut imun la concepte umane ca proprietate privată și acces interzis. O pisică părăsește rareori curtea pe poartă și niciodată nu poți fi sigur că s-a întors, înainte de a o observa la geam, așezată cuminte pe pervaz, ca și cînd acolo fusese mereu, doar că ai fost tu neatent și ai căutat-o aiurea prin curte și prin vecini cîteva ore. Zigzagul deplasării unei feline include curți ademenitoare, cu afumători și bucătării de vară, și exclude incintele echipate prudent cu cîini fioroși. Uneori, pisicile sînt prinse la furat prin vecini, iar o sancțiune modestă este deportarea acestora către alte cartiere ale orașului, unde se presupune că pisica hoață va avea șansa unui nou început.

Dar Fifi, pisica birmaneză specializată în devalizarea afumăturilor vecinilor, a reușit o revenire spectaculoasă acasă, după circa trei săptămîni. Surghiunul i se trăsese de la consumul excesiv de piftie, adică gustarea fiecăruia dintre cele zece castronașe pregătite din timp de gazdă pentru invitații la un parastas. Deși numele călăului  nu a fost niciodată rostit, toți locuitorii curții comune din strada Bucegi intuiau despre cine ar putea fi vorba, iar unii nici măcar nu-l judecau prea aspru pe făptaș, avînd în vedere că Fifi îi făcuse fiecăruia o pagubă mai mică sau mai mare. Flămîndă, murdară, rănită, reușise cumva să găsească drumul înapoi, spre bucuria copiilor și consternarea adulților, deși nu-l mai străbătuse niciodată și nici pînă în ziua de astăzi nu se știe ce sistem de ghidaj a folosit. Să fi fost constelațiile nopții, fumul sobelor, un anumit tip de polen, cine poate ști?

Pisicile, ca și oamenii, au apucături diferite. Bertie, de exemplu, motanul alb cu pete negre și fizic masiv, impunător, nu s-ar mișca mai departe de gardurile pe care le escaladează fără nici un chef. Însă fratele său roșcat, Leo, nu ratează nici o ocazie de a evada din perimetrul prea strîmt pentru el al curții, revenind atunci cînd abilitățile sale de vînător de grauri dau greș, iar foamea îi indică faptul că a sosit ora cinei. Nu se aventurează pe strada plină de primejdii, ci flanează prin curțile primitoare din vecini, cu căței prietenoși și pisici demne de toată atenția. Pufu, în schimb, mîndrețea portocalie a cartierului, sorbit din ochi de vecinele de toate vîrstele, care nu se puteau împiedica să-i admire eleganța înnăscută a mersului pe mijlocul străzii, pe linia albă dintre benzi, folosea sistemele rutiere pentru a putea fi admirat de toate ființele cu ochi. Putea fi văzut flancat de doi motani vagabonzi gri, pe care îi alegea probabil pentru a se scoate pe sine în evidență. Frumusețea lui Pufu și zgarda roșie de la gît au fost responsabile de dispariția lui subită, încărcată încă de mister, în plină zi și în apropierea casei. Mințile antrenate ale cartierului au sugerat faptul că Pufu ar fi fost un cadou dorit de oricine, mai ales că, în ziua dispariției, copiii de la grădinița vecină plecau în excursie și o mulțime de părinți și frățiori mai mari tranzitau zona.

Dar strada rămîne locul cel mai periculos pentru pisici, iar acest lucru poate fi observat îndeosebi dimineața, cînd, uneori, ești obligat să faci slalom pentru a nu călca cu roata o mogîldeață îmblănită. Măcelul nocturn ar putea fi domolit dacă șoferii ar respecta restricțiile de viteză, măcar din grijă față de ființele atît de fragile care ne fac viața mai frumoasă, dacă nu din obediență față de reglementări. Nu este nimic mai trist pentru un copil decît să-l cheme vecinii la bulevard, acolo unde, printre resturi de blană, se poate distinge zgarda de la gîtul motanului său, Cirus, curajos și luptător cu motani de trei ori mai grei decît el, lipsit însă de orice șansă în fața unui bolid care gonește cu 120 km/oră pe Calea Griviței. Primejdia reprezentată de mașini și cîini este consfințită de majoritatea contractelor de adopție a pisicilor, acolo unde se stipulează, în clar, faptul că noul proprietar trebuie să locuiască musai la bloc și să aibă plase la ferestre.

În ciuda pericolelor de tot felul, orașul pisicilor prosperă mai ales în spatele blocurilor, acolo unde, la intrările în garaje sau la ferestrele demisolurilor, apar așezări informale de pisici, alcătuite din mici cotețe, cutiuțe cu mîncare și apă, păturele și alte accesorii aduse de oameni care privesc cu simpatie micile animale și care, atunci cînd din unele căsuțe încep să se audă miorlăituri multe și firave, încearcă să găsească stăpîni pentru micile ființe care încă nu au făcut ochi. În orașe mai blînde, ca Lisabona, oamenii au construit în parcuri căsuțe speciale pentru pisici, un fel de imobile cu cîteva mici apartamente interconectate, construite pe picioare și avînd scări de acces, pentru a muta pisicile, de bunăvoie, în zone mai sigure pentru ele. Astfel, cele două orașe, al oamenilor și al pisicilor se întrepătrund, iar ceea ce le unește este dragostea și afecțiunea omului pentru animalele care îi stau alături, consfințite de relația imemorială dintre om și pisică. Despre orașul cîinilor, vom tăifăsui într-un număr viitor.

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

Foto: A. Vrana

1037 23 foto I  Cosman jpg
Valul a venit, apoi a trecut – tsunami în Maldive –
Oamenii au învățat să trăiască prezentul, fără să-și pună problema zilei de mîine.
image png
Analiza plagiatului de la vîrful Harvard
„Nu au fost constatate abateri de la standardele etice în activitatea de cercetare academică ale Harvard”
p 23 jpg
Despre prostie – sau cum am devenit inteligent
E o alegere inconștientă a ceea ce vrem să fim, dar care poate deveni conștientă datorită cunoașterii.
p 22 Barcelona WC jpg
Universul Barcelonei
Numai un prost l-ar distruge. Dar istoria este plină de alde d-ăștia.
image png
Pirgu vs. Montaigne
„Mă-nnebunesc după tot ce ţine de memorialistică: jurnale, memorii, corespondenţă, note de drum etc.”.
p 23 Andrei Scrima jpg
O întîlnire mirabilă – interviu cu filozoful și psihanalistul Virgil CIOMOȘ –
Domnul Profesor nu mi-a recomandat studii și cărți de logică și de filosofie, ci Patericul egiptean, mai întîi, și Spovedania unui pelerin rus, mai apoi.
image png
Hasdeu și regulamentul
Tot în 2023 s-au împlinit 333 de ani de la susținerea (la Universitatea din Leipzig) a primei teze de doctorat din lume dedicată jurnalismului.
image png
Casa Regală a României și palatele prefecturilor
O altă statuie a lui Ferdinand din Rezina (amplasată în 1938, sculptor Alexandru Plămădeală) a fost aruncată în Nistru de către barbarii bolșevici în 1940.
p 23 Cefalonia WC jpg
Aventuri estivale cefalonite
Încă nu am un răspuns clar. Cîți bani îmi mai trebuie pentru a termina odată Elada?
p 23 WC jpg
Librarii din vechiul București
Cum a ajuns, însă, un librar să aibă un parc botezat după numele lui, este o altă poveste, pe care, deși stau de aproape douăzeci de ani în acest cartier, am aflat-o mai tîrziu.
image png
Poze, nu vorbe!
Nu mai insist asupra faptului că, în absența cuvintelor, gîndirea conceptuală și gîndirea discursivă nu sînt posibile.
p 23 WC jpg
La Peleș – proprietari triști și administratori buni
Altfel, castelul Peleș rămîne o capodoperă a bunului gust.
p 21 Josephus Szabo, Diploma de magister philosophiae,1768 jpg
O descoperire majoră pentru istoria învățămîntului universitar din România
Era prima instituție de învățămînt superior universitar de pe teritoriul actual al țării.
p 23 Ministerul Finantelor WC jpg
Cît de mare este datoria noastră publică sau despre suveica numită România
Există deci un PIB care lucrează în favoarea bugetului nostru de stat și unul care lucrează în favoarea altora.
image png
Inspecția, acolo unde sînt îngrijiți oameni
Un timp prea scurt alocat controlului duce la concluzii superficiale.
p 21 jpg
Credință. Încredere. Clandestinitate – imagini din Dosarele Securității
Este bine să le gîndim procesual, ca instrumente care se schimbă în timpul facerii.
p 23 jpg
p 23 Metroul din Atena WC jpg
Atena, așa cum am descoperit-o eu
„Cîtă vreme avem ce povesti, nu ieșim la pensie”.
index jpeg webp
Am înnebunit de fericire – despre tristețea abisală și apeirokalia cea de toate zilele –
Mă întreb în final, cumva retoric, cine sînt mai periculoși pentru lumea în care locuim: mîrlanii sau cei care înnebunesc de fericire și tristețe, respectiv maniaco-depresivii?
p 23 jpg
Sindromul nou-născutului maculat
Dar de ce să procedăm așa cînd putem lăsa totul la îndemîna șmecherilor pe care îi invocam?
p 23 WC jpg
Paris, după douăzeci de ani și patru luni
Dar cum mereu am fost în trecere prin Paris, nostalgiile nu au fost deloc puternice și au lăsat loc curiozității de a redescoperi minunatul univers parizian.
p 19 WC jpg
Oameni capabili să devină medici
Observația privind „dezumanizarea” medicinei, îndrăzneață în urmă cu o jumătate de secol, este astăzi banală.
p 23 2 WC jpg
O fată sub dărîmături. Un bărbat neputincios
Două zile mai tîrziu, ceva ajutor a început să apară în centrele marilor oraşe. Dar pentru nenumăraţi oameni, este prea puţin şi prea tîrziu.
982 23 Huqqa de origine persana 1770 jpg

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.