Medicina în era post-pandemică – profitul este sănătatea pacientului –

Ion-Andrei POPESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 845 din 18 - 24 iunie 2020
Medicina în era post pandemică – profitul este sănătatea pacientului – jpeg

Fiecare aspect al vieții a fost afectat de impactul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2. Spitalele de stat au fost restructurate forțat pentru a face față potențialului val de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Clinicile private au luat decizii dificile pentru a îndeplini obligațiile financiare fixe și pentru a menține solvabilitatea pe termen lung. Subvențiile guvernamentale, atunci cînd au existat, au acoperit strict cheltuielile necesare luptei împotriva pandemiei, în timp ce lumea medicală a fost obligată de circumstanțe să își reducă activitatea considerată neesențială. Pacienții se confruntă cu întîrzieri în îngrijirile medicale de bază sau în privința accesului la medicamente esențiale în timp ce medicina de specialitate a fost aproape inaccesibilă în ultimele luni. Activitatea medicală regulară a înghețat temporar, dar sistemul medical autohton, fie el privat sau de stat, e forțat să repornească într-un nou context.

Liderii noștri au fost provocați cu gestionarea crizelor la un nivel niciodată văzut pînă acum și caută o strategie pentru revenirea la normal. La nivel de organizație medicală, împiedicarea intrării în insolvență, păstrarea cash-flow-ului, reluarea tratamentelor sau intervențiilor sînt semnele unei bune afaceri. Pentru toți prestatorii de servicii de sănătate, tranziția este cel mai probabil o provocare financiară. Cu toate acestea, multe modele de afaceri se vor reorienta, iar noul normal în business-ul de sănătate va avea altă definiție, la fel ca și noțiunea de profit. Profitul va trebui înțeles mai degrabă prin obținerea de plusvaloare într-un mediu medical performant din care pacientul să iasă cîștigător, iar business-ul sustenabil.

Deciziile cu privire la îngrijirea ortopedică, în special chirurgia pentru suferințele cronice, pot fi amînate, dar nu anulate. Un tendon rupt la nivelul umărului trebuie reparat chirurgical, chiar și cu puțină întîrziere, dar mai bine decît deloc, altfel se va retracta și se va cicatriza greșit definitiv. Înlocuirea unei articulații uzate cu o proteză poate aștepta ca non-urgență, dar nu prea mult timp pentru că apar contracturi și compensări biomecanice patologice ireversibile. Chirurgii și medicii vor trebui să practice într-un „nou normal”: distanțarea socială, îngrijirea depersonalizată cu purtarea măștilor și un contact fizic limitat prin utilizarea instrumentelor virtuale și de telemedicină în timp ce în blocul operator măsurile de protecție vor fi și mai drastice. Cu toate acestea, anxietatea față de factorii de siguranță și socio-economici va afecta volumele de practică medicală cel puțin în următoarele 6-12 luni. Vor fi mai puțini pacienți motivați să solicite îngrijiri medicale sau servicii chirurgicale.

Profitul este sănătatea pacientului

Spitalele de stat, în special centrele mari care asigură, pe lîngă îngrijirea pacienților, și formarea academică a specialiștilor, vor funcționa chiar dacă sînt ineficiente financiar, profitul final fiind sănătatea populației și nu neapărat plusul din bilanțul contabil. Lipsa sustenabilității pe termen lung va stresa totuși sistemul medical public, iar casele naționale de asigurări împreună cu liderii politici vor trebui să aplice politici de sănătate inovatoare care să mențină spitalele publice frecventabile.

Între timp, medicina evoluează și apar noi parametri de îngrijire a pacienților împreună cu un alt tablou de costuri și resurse necesare. Profitul net, încă o dată, este considerat sănătatea pacientului ca plusvaloare. El trebuie cuantificat și tradus contabilicește într-un sistem care decontează cheltuielile prestatorilor de servicii medicale după criterii de performanță, eficiență, utilizarea resurselor, volum de practică și sustenabilitate în timp. Pentru un spital public este esențial să acopere toate serviciile de îngrijire medicală de bază din majoritatea specialităților medicale, toate urgențele și cît mai mult posibil din serviciile specializate. Această activitate finanțată prin casele naționale de asigurări de sănătate ar trebui să asigure cît mai mult din necesarul populației. Serviciile medicale supraspecializate, în schimb, nu vor putea fi oferite constant în cadrul instituțiilor publice, în principal din cauza nealocării cheltuielilor speciale de funcționare și a resurselor umane excepționale (formarea medicilor supraspecializați și dificultatea asigurării unei rutine în domeniul de rară expertiză).

Din punct de vedere economic sau financiar, uitîndu-ne strict la bilanțul contabil, business-urile de sănătate nu sînt performante pentru că principalul scop este îngrijirea și sănătatea pacienților și nu maximizarea profitului financiar. Sistemul public de sănătate este astfel construit: pacientul primește un serviciu pentru care nu plătește direct, doar cotizează lunar la casa de asigurări, iar prestatorul de servicii, spitalul, caută să își deconteze de la casă sume cît mai mari pentru tratamentele efectuate. Casa de asigurări va căuta permanent să ramburseze cît mai puțin, iar spitalul să lucreze cît mai eficient, eventual reducînd cheltuielile de funcționare pentru a avea un profit fiscal. Pacientul dorește să obțină maximul posibil pentru că este contribuabil fidel la sistemul de asigurări. Acest angrenaj sisific îmbunătățit de-a lungul deceniilor asigură necesarul de îngrijiri de sănătate de bază al populației, dar nu va putea niciodată acoperi și domeniile de îngrijire specială sau supraspecializată și nici nu va putea genera performanță pentru că nu este setat în această direcție.

Inovație și supraspecializare

Pentru a satisface noii parametri de îngrijire a pacienților vor lua naștere centre medicale supraspecializate bazate pe modele de afaceri inovatoare de tip centru de cost. Utilizarea diferențiată a resurselor pentru obținerea de plusvaloare va fi punctul de plecare, în timp ce stimularea și păstrarea medicilor supraspecializați va fi vitală pentru menținerea unui volum de lucru care să susțină activitatea de nișă. Evoluția mediilor de practică medicală ne va face mai eficienți cît timp se va lucra mai rutinat în limitele domeniului de supraspecializare. Activitatea focusată într-un domeniu de expertiză va oferi siguranță și tratamente performante atractive pentru pacienți. Acest model de lucru va duce la consolidarea praxisurilor private supraspecializate datorită optimizării resurselor și costurilor pentru obținerea de plusvaloare într-un domeniu de expertiză bine definit și corect abordat.

Din punct de vedere al managementului business-ului de sănătate, ortopedia generală, traumatologia și urgențele vor fi domeniul de activitate al marilor clinici, iar chirurgia specială a umărului, ortopedia sportivă și, în general, chirurgia minim invazivă ambulatorie vor reprezenta activitatea de nișă a centrelor supraspecializate. Modelul de lucru este existent în România de mai mulți ani, mai ales în domeniul medicinei dentare, chirurgiei estetice, oftalmologiei sau chirurgiei spinale.

Asemenea restaurantelor bine cotate care nu au un meniu bogat, dar oferă calitate la superlativ pentru cîteva feluri de mîncare, eficiența utilizării resurselor rare și de calitate va fi pivotul principal al centrului de cost nișat pe un singur domeniu medical de supraspecializare. Activitatea de nișă va fi noul diferențiator, iar profitul va fi în continuare plusvaloarea obținută, deci sănătatea pacientului, dar strict în domeniul de expertiză.

Reconfigurarea business-urilor de sănătate

Oamenii de calitate vor defini organizațiile moderne și afacerile de sănătate performante. Conducerea eficientă va fi confirmată prin păstrarea celor talentați care aduc plusvaloare și prin implicarea lor într-un mediu potrivit creșterii profesionale și a afacerii în sine. Multe spitale publice, dar și private poartă încă stigma conflictelor de interese personale, politice sau chiar de familie. Aceste conflicte blochează evoluția business-ului de sănătate și deturnează organizația medicală de la scopul principal, sănătatea pacienților. Este într-adevăr ușor să dăm vina pentru nereușite pe circumstanțe și pe mediul politic, dar răspunzători de propria fericire sîntem tot noi. Schimbarea mentalității mediului de afaceri din sănătate într-un context postcomunist încă persistent este dificilă, dar un potențial început este cultivarea simțului valorii și neratarea oportunităților deschise de această criză.

Momentele de resetare sistematică a mediului global de afaceri, precum pandemia cu noul coronavirus, sînt ideale pentru reconsiderarea modelului de business în sănătate și o oportunitate pentru a inova care nu trebuie ratată. Prestatorii de servicii medicale trebuie să imagineze oferte de tratament care să satisfacă parametri moderni de îngrijire a pacienților, conform ultimelor tehnologii și descoperiri medicale, ținta fiind obținerea rezultatelor bazate pe valoare. Acest lucru va fi posibil doar prin păstrarea și implicarea medicilor supraspecializați, eliminarea activităților neperformante și a conflictelor de interese, dar mai ales prin eficientizarea folosirii resurselor.

Focusul va fi mutat pe îmbunătățirea calității serviciului medical într-o nișă bine definită. Medicul curant supraspecializat va putea asigura o rutină și un volum crescut de activitate care să mențină sustenabilitatea instituției supraspecializate. Pacientul va putea accesa servicii medicale performante, iar sistemele de asigurări vor finanța acest angrenaj conform criteriilor de plusvaloare și sustenabilitate.

Dr. Ion-Andrei Popescu, MHBA, este medic ortoped supraspecializat în chirurgia umărului, artroscopie și în chirurgia reconstructivă a membrului superior. A absolvit studiile de master în managementul business-ului de sănătate în Germania și s-a întors în România după zece ani de formare profesională internațională în centre de referință în chirurgia umărului și a mîinii. Mai multe informații găsiți pe www.drandreipopescu.com.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.