Zavragiii online-ului

Publicat în Dilema Veche nr. 865 din 5 - 11 noiembrie 2020
E cool să postești jpeg

Personaje ale folclorului scandinav, trolii erau creaturi ale nopții, cu înfățișare grotescă, ce se ascundeau în catacombe și peșteri, erau mereu puși pe ceartă, hrănindu-se chiar din răutățile pe care le făceau trecătorilor întîmplători și cărora doar lumina soarelui le putea veni de hac, transformîndu-i în stană de piatră.

Astăzi, însă, trolii s-au reîncarnat, cu supraputere, cu ajutorul Internetului. Dacă prin anii ʼ90, cînd au fost dibuiți, bîntuiau oarecum timid lumea virtuală, făcîndu-și simțită prezența mai ales prin comentarii acide pe orice fel de subiect, azi au deveni extrem de virulenți, avînd scopuri precise și fiind folosiți, în cea mai mare parte, drept arme politice. Pe de o parte, cîștigă adepți printre oamenii neinformați sau cei care văd în ei ecouri ale propriilor uri și agresivități, pe de alta își servesc cu credință stăpînii politici – cei care și-au dat seama, în timp, de importanța unei armate de creaturi dispuse să le cînte în strună și, de ce nu, să facă în locul lor jocul murdar al calomniei.

Un exemplu este chiar fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, care a folosit, în repetate rînduri, drept portavoce, postările cu iz de mahala ale unei acolite cu ștaif de pseudo-vedetă. Acum cîteva luni, fosta primăriță redistribuia, pe Facebook, o postare prin care această acolită ironiza Asociația „Dăruiește Viața” (cei care adunaseră donații pentru construirea unui spital destinat copiilor bolnavi de cancer).

De ce fosta primăriță a făcut acest lucru, mai ales că unul dintre obiectivele pe care le-a tot trîmbițat era chiar susținerea sistemului sanitar? Probabil, din același motiv pentru care, deși în întregul mandat a condamnat de la amvon violența domestică, Gabriela Firea nu a ezitat, după pierderea alegerilor, să distribuie postările pline de invective la adresa cîștigătorilor ale aceleiași acolite – cunoscută, de altfel, prin atitudinea lejeră pe care o are față de violență domestică, pe care, nu demult, a și încurajat-o în mod public.

Bineînțeles, servind stăpîni politici și avînd susținerea lor, trolii de astăzi nu mai sînt ascunși în catacombe. Din contra, ajung, din niște neica-nimeni, să fie și ei figuri publice, să aibă adepți, să fie chiar adorați precum niște propovăduitori ai adevărurilor absolute. Nu se mai transformă în stană de piatră la lumina soarelui și nu mai au chipuri grotești – mizîndu-se pe o anumită charismă, pe fețe apetisante pentru publicul larg și pe o anumită dezinvoltură a creierului care le permite să facă niște asocieri de-a dreptul abracadabrante.

Cam cum arată o asemenea creatură și ce ingrediente pune, de exemplu, în pastilele înveninate?

Poate fi, de exemplu, blondă cu ochii albaștri, poate avea mimică și priviri bine studiate (uneori background-ul de vedetă de video-chat erotic fiind binevenit). Mereu machiată cu grijă, în aparițiile din filmulețele pe care și le postează pe Facebook, scoate la răstimpuri, dintr-o gură perfect rujată, niște înjurături care ar face să tresară pînă și un birjar. Bineînțeles, printre sudalme, strecoară și cuvinte „elevate”, ca să învelească astfel, cu un strat de zahăr, veninul pastilei.

Cît privește logoreea cu care își îmbracă intențiile, aceasta e de-a dreptul halucinantă – bunăoară, în contextul pandemiei, pe care, chipurile, nu o comentează, deși cu doar cîteva săptămîni înainte tuna și fulgera contra măsurilor de precauție luate de Guvern, trolul blond se lansează într-o „analiză” de zece minute a sistemului medical din România: medicii noștri recomandă femeilor să nască prin cezariană, pentru că le e mai comod și cîștigă mai bine, dar bietele femei care își fac cezariană nu-și mai pot alăpta copiii (pentru că rămîn fără lapte!), iar bieții bebeluși sînt hrăniți cu lapte praf de calitate proastă, pentru că se știe că produsele importate din UE au o calitate mai slabă; în plus, bebelușii României sînt și îndopați cu antibiotice de medicii care nici nu se chinuie să-i consulte cînd au o boală, dar, după cum se vede pe timp de criză sanitară, farmaciile, păcănelele și băncile fac bani pe spinarea bietului cetățean, cetățean pe care băncile l-au și păcălit cînd au spus că îl ajută prin amînarea plății ratelor, pentru că oricum tot va trebui să le plătească.

Ați amețit? Este exact ceea ce urmărește trolul – care își maschează adevăratele intenții sub o avalanșă de clămpăneli, menite să inducă un sentiment de revoltă, subliniat și printr-o compasiune față de „biata” țărișoară.

În același stil, același trol face o pseudo-critică a PSD-ului (partid pe care îl susține, de altfel, din toți rărunchii). De data aceasta, trolul „critică” faptul că mai-marii PSD-ului au înlăturat oameni „valoroși”, precum Liviu Pleșoianu, Șerban Nicolae sau Marian Oprișan de frica oprobriului opozanților politici. Și au pierdut tocmai din cauza faptului că au jucat mereu cu cărțile pe față și „curat”, în ciuda tuturor „realizărilor”. Iar aici trolul face o pauză dramatică, bombardînd mai apoi auditoriul cu binefacerile PSD-ului: creșteri salariale, pensii mărite, creștere economică, gratuități, etc., etc. Cu alte cuvinte, bietul PSD.

Bineînțeles, tiradele sînt ridicole. Propaganda, grosolan mascată. Nu auzim (dacă auzim vreodată) decît întîmplător de aceste personaje. Cu toate acestea, chiar dacă avem impresia că ele nu ne pot atinge, nu trebuie să ignorăm cercurile concentrice pe care trolii le fac – mai ales într-o societate care nu mai are cultura unor dezbateri serioase și care apleacă urechea, din ce în ce mai mult, la tot soiul de otrăvuri virtuale.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.