Bolivia. Cu Phoenix prin Altiplano

Corneliu CAZACU
Publicat în Dilema Veche nr. 706 din 31 august – 6 septembrie 2017
Bolivia  Cu Phoenix prin Altiplano jpeg

E cinci dimineaţa şi în interiorul Toyotei SUV în care mă aflu împreună cu cinci alţi turişti şi cu Richard, şoferul bolivian, se aud sunete stranii: un bîzîit de fond, ceva care seamănă a greieri, clipocit de apă, ciripituri/croncănituri/strigăte de păsări. Încet-încet, pe lîngă sunetele de moog synthesizer apar chitara, basul şi bateria, urmate de o voce profundă: „Vouă, celor din hronici, peceţii şi herburi, fiarelor nepăscătoare de ierburi, nepăsătoare de carne de fiară, neumbrite de nour, nearse de soare: Pajura, bour, cu schiptru şi tiara – mă rog, să vă iviţi!“ Francesco, argentinianul din spatele meu, strigă: „Fantastic cum se potriveşte muzica asta!“ Şi cît e de adevărat! Privind prin parbriz văd Calea Lactee aşa cum n-am văzut-o niciodată din emisfera nordică – o coloană arcuită de stele şi praf de stele în întunericul străpuns doar de luminile farurilor Toyotei – şi simt un moment de scufundare într-o altă lume.

Cum de-am ajuns la Phoenix şi-a lor „Invocaţie“? Toată ziua precedentă ascultasem Los Kjarkas, trupa de folk-rock boliviană renumită pentru „Llorando se fue“, versiunea originală a mai celebrei „Lambada“ cu KAOMA, şi îi testasem lui Richard cunoştinţele muzicale şi toleranţa la rock întrebîndu-l dacă îi agreează pe Los Jaivas, grupul chilean de muzică progresivă. După răspunsul pozitiv am îndrăznit să fac un pas mai departe şi să întreb dacă n-am putea alterna muzica boliviană cu ceva rock clasic românesc şi, cum singurele discuri româneşti pe care le aveam pe hard-ul laptop-ului erau Mugur de fluier şi Cantafabule, am început cu Mugur de fluier, pe care l-am considerat mai comestibil pentru cineva obişnuit mai curînd cu muzica populară decît cu hard rock-ul. Am remarcat că imediat Richard a început să bată ritmul cu degetele în volan şi în acelaşi timp să îngîne nedesluşit un text propriu în aymara. Tovarăşii de călătorie au cerut şi o traducere şi mărturisesc că m-au supus uneia din cele mai mari încercări lingvistice. Nu-i vorba că şi-aşa textele cu har ale lui Foarţă şi Ujică sînt pline de slavisme/arhaisme greu traductibile, dar în plus, atunci cînd nu stăpîneşti bine limba în care traduci, tinzi să baţi cîmpii şi să circumscrii în loc de a da o traducere precisă, mot-à-mot, şi aşa, încăpăţînat să nu folosesc engleza în America Latină, am început o poveste: „Es la historia de un bandido proscrito rumano, un Robin ­Hood de su epoca“…

dsc 6738 jpg jpeg

E însă dimineaţă şi în „Invocaţie“ fiarele sînt rugate să se ivească. Nu-i chip însă de nici o llama sau vicuña sau măcar vreun iepure ori vulpe speriaţi de zgomotul motorului şi de lumina farurilor care bat în sus şi-n jos în funcţie de denivelările drumului. În schimb, imediat ce trecem de o creastă de deal aflată, după spusele lui Richard, la 4900 şi ceva de metri, punctul cel mai înalt al călătoriei, văd în faţă mai multe coloane de abur. Surprinzător, nu simt nici o durere de cap, iar răsuflarea mi-e doar un pic mai greoaie decît la Uyuni, la 3600 de metri, unde am petrecut deja patru zile. Coloanele de abur sînt ale cîmpului geotermal Sol de manana („Soarele dimineţii“), descris în pliantele turistice ca gheizere. De fapt, e vorba doar de izvoare sulfuroase, lacuri noroioase şi fumarole, emanaţii bogate în sulf. Îl rog pe Richard să mă lase cam 100 m în spatele cîmpului şi cobor cu rucsacul cu aparatura foto şi cu nelipsitul trepied.

Sînt cuprins de excitaţie şi frenezie văzînd fuioarele de fum şi craterele colorate, şi încerc să fotografiez cîmpul atît cu turiști, cît şi fără. Înaintez pe coamele craterelor imaginîndu mi că sînt precaut şi că evit căderea într un crater, precum şi vaporii sulfuroşi, şi sînt atent la soarele care începe să se ridice drept în faţa mea. În mod normal, ca fotograf, ar trebui să fii atent să ai tot timpul soarele în spate, însă aici încerc exact contrariul. Mi se pare mult mai interesant să fotografiez coloanele de abur cu lumina venind din partea opusă şi, în plus, pot să şi reglez cît de mult soare am în poză datorită unei mici coline care îl acoperă. Am în faţă un peisaj de vis – pentru un fotograf (ori de coşmar, pentru un privitor oarecare?) –, care nu aduce cu nimic cunoscut de pe Pămînt, o lumină gălbuie care învăluie bălţi bulbucăinde mărginite de valuri de pămînt gălbui, verzui, roşiatic. Încet-încet se ridică şi soarele, şi încerc tot felul de expuneri, ridicîndu-mă şi lăsîndu-mă pe vine. Sînt conştient că nu am decît puţine minute pentru a prinde răsăritul, aşa că lucrez frenetic. Ceilalţi turişti au părăsit deja locul şi mă îndrept şi eu spre SUV-ul parcat pe o colină. Arunc o ultimă privire şi am o revelaţie. Cu soarele în spate, nu numai că văd perfect, în lumina dimineţii, culorile craterelor, dar şi reflexia mea perfectă, cu rucsac şi cu şapca nepaleză, în coloana deasă de abur din faţa mea. Trag repede o serie de fotografii cu diverse niveluri de densitate ale coloanei şi în cele din urmă mă îndrept spre SUV. În 15-20 de minute sîntem la o piscină termală (Aguas termales de Polques) în care mă arunc imediat. 35° C după cele 10° C de la vulcanii sulfuroşi sînt o compensaţie meritată. Nu e nici măcar 7 dimineaţa şi, în jumătate de oră, am trăit deja două momente care justifică întreaga călătorie de trei zile. Şi nu e sfîrşitul! 

Corneliu Cazacu este fotograf.

Foto: C. Cazacu

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.