Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 392 din 18 - 24 august 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

A SPUNE CĂ 100.000 DE OAMENI
ÎŞI EXPRIMĂ BUCURIA ÎN PREAJMA
ALVEOLELOR DE GHEAŢĂ
E CAM TOT AIA CU A SPUNE
CĂ ROMÅNUL
AR PUTEA FUNCŢIONA RECE  

● Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a recomandat Academiei Române schimbarea definiţiei termenului „ţigan“ din DEX, pentru că nu menţionează sensul peiorativ. Recomandarea vine ca urmare a unei petiţii semnate de trei organizaţii civice care cer eliminarea formulărilor „epitet dat unei persoane cu apucături rele“ şi „epitet dat unei persoane brunete“ existente în actualul dicţionar. Păi, a spune că termenul „ţigan“ are conotaţii peiorative e cam tot aia cu a spune că e un epitet dat unei persoane cu apucături rele. În sfîrşit, asta are mai puţină importanţă, dar mă tem că e o controversă din care pînă la urmă ar putea să iasă o mare ţigănie. (A. M.

● A creat o mare stupoare teribila informaţie conform căreia cei (aproximativ) 100.000 de oameni care au venit să vadă noul stadion naţional nu au lăsat în urma lor nici un fel de gunoaie şi mizerii, „firma de salubritate neavînd, practic, ce face“. O fi acest stadion occidental, şi accidental?… (R. C.

● Toată vară am văzut la TV un spot în care un român îşi exprimă bucuria pentru faptul că afară e cald şi că s-au deschis terasele, apoi se întîlneşte cu alţi prieteni români şi cu toţii beau însetaţi cîte o bere la halbă. Concluzia: „Românii iubesc berea!“. Da, e adevărat, aşa cum iubesc şi vinul, ţuica şi, la o adică, chiar şi vodca sau whisky-ul. Vorba unei prietene hippioate de pe timpuri, la 2 Mai, căreia m-am oferit odată să-i fac un ness şi m-a refuzat cu demnitate: „Nu beau nimic fără grade!“. (A. P.

● Nasc spirite inventive şi în preajma cuptoarelor unde se rumenesc aluaturi. Unui asemenea creator de gusturi proaspete i se datorează (cred) produsul pe care l-am văzut etalat în vitrina unei patiserii: „ştrudel cu porc“. (D. S.

● Se pare – au constatat cîţiva cercetători spanioli – că prima ţigară, cea fumată în primele 30 de minute după trezire, provoacă cele mai mari prejudicii alveolelor pulmonare, aplazii care pot duce direct la cancer de plămîni. Dar ţigara de după-amiază oare la ce poate duce? (S. S.

● Un mousse de ciocolată plin de aşchii de gheaţă, servit în Bucureşti de curînd, la o cofetărie cu destule pretenţii, mi-a adus aminte de o întîmplare de acum cîţiva ani. Eram în Braşov, comandasem un parfait (tot de ciocolată), iar chelneriţa ne adusese unul îngheţat bocnă, imposibil de mîncat. Replica ei de atunci, cînd i-am atras atenţia, a fost memorabilă: „Nu ştiu ce să vă zic… Aşa mi l-au dat de la bucătărie. Vreţi să vi-l bag un pic la cuptorul cu microunde?“. (P. M.

● Am făcut greşeala să deschid televizorul pe Realitatea TV. Un corespondent transmitea de la faţa locului: „La Mamaia este cel mai aglomerat weekend. Ca pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, cînd tot românul îşi permitea să meargă la mare“. N-am să mai greşesc a doua oară. (L. V.

● În zona Dristor din Bucureşti, o firmă de servicii funerare face bună vecinătate cu un magazin naturist. Mă gîndesc că cele două ar putea funcţiona sub o singură denumire: „La Mioriţa“. (S. G.

● Ştiu că lumea arde. Dar dacă vrei cu tot dinadinsul să te piepteni, n-are cum să te lase rece o vopsea de păr care, printre multele culori enumerate, vine cu o propunere ca asta: încearcă nuanţa „stafidă modernă“. (A. M. S.

ÎN ROMÅNIA POŢI VEDEA
NU MAI PUŢIN DE 209 MILIARDE
DE MICŞORĂRI PE TERMEN LUNG 

● Pe Calea Moşilor, un îndemn atipic, scris mare, cu vopsea albă, pe asfalt: „Zîmbeşte-le colegilor tăi de trotuar!“. Nu ştiu a cui a fost iniţiativa, dar faptul că în România poţi vedea aşa ceva m-a făcut într-adevăr să zîmbesc. (A. P.

● În chiar ziua în care au fost scoase la vînzare, s-au vîndut nu mai puţin de 42.000 de bilete pentru National September 11 Memorial and Museum, care se va deschide la 12 septembrie chiar pe locul de la Ground Zero. Anul acesta se fac 10 ani. (M. C.

● Luna trecută s-a lansat racheta Atlantis, cea de-a 33-a rachetă şi ultima din istoricul program de lansări al NASA care a costat SUA, în ultimele trei decenii, 209 miliarde de dolari. De acum încolo zborurile în spaţiu vor fi făcute doar în interes economic, cu NASA pe post de partener. Glasul banilor se aude acum şi-n spaţiu. (M. C.

● Traian Băsescu: „Cei care anunţă măriri de salarii fac rău României“. Şi cei care anunţă micşorări îi fac vreun pustiu de bine? (M. V.

● Au apărut grădiniţe unde se învaţă limba chineză. Cine zice că în România nu se gîndeşte pe termen lung?… (M. V.)

GÎNDUL ROMÂNESC ARE ÎN EL
CEVA DE PROIECTIL DANSÎND
PRIN NOI CU ANIMALELE

● Un cetăţean s-a urcat pe un stîlp de lîngă Palatul Cotroceni şi ameninţa că se aruncă de acolo. Forţele de intervenţie i-au oferit un ceai, omul l-a acceptat. Numai că îi puseseră laxativ în ceai. Şi s-a dat jos. Pare-se că gîndul de a face pe el sus pe stîlp a fost mai îngrozitor decît sinuciderea. Mi se par foarte tari poliţiştii noştri, eu ştiam faza din filme cu somniferul pus în pizza, dar cred că nu mergea să-l adormi pe om sus pe stîlp. (C. G.

● Din înţelepciunile miezoase şi haioase – cu o mare putere de generalizare şi la alte mese – ale fotbalului românesc: „Atmosfera e ciudată cînd bei numai apă plată“. Mi se spune că e şi o reclamă pentru bere. Ciudat, eu beau numai apă plată. (R. C.

● Blonda lui Bote/Burlăciţa/Bianca Drăguşanu, despre unul dintre pretendenţii la farmecele ei: „Are în el ceva de macho, un… un je ne sais quoi… înţelegi?“. Am înţeles şi m-am cutremurat. (L. V.

● Un bărbat de 39 de ani, tată a doi copii, a murit tăind cu flexul un proiectil găsit, ca să-l ducă la fier vechi. Întrebat dacă nu şi-a dat seama că proiectilul va exploda, prietenul lui a zis: „Şi ce să facă, să moară de foame?“. Cum e: prostia trece drept disperare sau e camuflată în foame? (M. C.

● „Ca texan, m-am simţit ofensat de fotografia cu cei doi bărbaţi dansînd în timpul paradei gay de la New York. Nu, nu pentru că doi bărbaţi dansau împreună; dar, ce naiba, purtau pantaloni scurţi şi cizme de cowboy!!!“ – asta a scris luna trecută celor de la Times un american din localitatea… Nederland. Simţul ironic al toponomiei! (M. C.

● Scriam mai demult despre una dintre inscripţiile găsite pe zidurile bucureştene: „Iisus vine!“. De curînd am regăsit-o, prin zona Sălii Palatului, cu o urmare firească, am putea spune: „Iisus vine şi trece prin noi!“. (I. P.)

● La Delfinariul din Constanţa s-au adus cinci canguri pitici şi cinci maimuţe pitice. De ce? Delfinii se-nţeleg numai cu animalele pitice? (L. V.)

Foto: Tudor Giurgiu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.