Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 366 din 17 - 23 februarie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

ÎNCĂ O MAI BUNĂ CUNOAŞTERE  A APROAPELUI DIN BASCULANTĂ, CU CHEILE ÎN CONTACT?  ÎNCĂ CINCI TEORII ÎN FLĂCĂRI, PENTRU CA ÎNTREAGA DISPERARE SĂ MEARGĂ MAI REPEDE?  

● Încă o criză? Inter-Roma 5-3, Milan-Udinese 4-4, Cagliari-Roma 5-1, Juve-Parma 1-4, Inter-Parma 5-2. Celebrul catenaccio italian, cu apărările sale inexpugnabile, cu scorurile lui eroice şi meschine de 1-0, e pe moarte. Încă o criză? Încă o agonie? Pe asta o suportăm. (R. C.)

● Badoo este o aplicaţie Facebook care încurajează o mai bună cunoaştere a aproapelui virtual, dar şi flirtul şi dating-ul. Din amuzament, am răspuns la mai multe întrebări legate de cei aproape 350 de „prieteni“ pe care îi am. E adevărat că unele au fost extrem de dificile. De exemplu: „Poate Asociaţia Culturală Jadd să trăiască fără sex?“, „Credeţi că Forumul Austriac este un caz disperat?“ sau „Credeţi că Biblioteca «Marin Preda» ar face sex în avion cu o necunoscută?“. (A. P.

 ● Scenele hard cu vameşi şi poliţişti de frontieră umflaţi cu dubiţa şi duşi la Parchet se preling din televizoare cum se scurge gunoiul din basculantă. M-am săturat! Ajunge! Nu-i puteţi încătuşa în beznă şi închide pe şestache?  (M. M.

● După un studiu olandez referitor la preferinţele (coloristice) ale hoţilor de maşini, s-a ajuns la concluzia că cel mai sigur sistem antifurt este să-ţi cumperi o maşină de culoare roz. Merge şi ciclamenul, şi nuanţa verde-broască, dar rozul e atît de tare, încît anul trecut nu s-a înregistrat nici măcar o maşină roz furată în întreaga Olandă. Olandezii le preferă, se pare, negre, mari şi, pe cît posibil, cu cheile în contact. (S. S.

● Prin anii ’70, teoria corzilor („The String Theory“), cea care introducea forţa gravitaţiei în domeniul fizicii cuantice, părea a fi teoria supremă, acea „Theory of Everything“ care urma să ofere ecuaţia Universului. Prin anii ’90 însă, se formulaseră deja cinci teorii diferite ale corzilor, plus teoria supergravităţii. Ei bine, tocmai a apărut teoria M („The M-theory“) – unde M vine de la triada „maestru“, „miracol“, „mister“ –, care este un fel de hartă a mai multor teorii. După cum vedeţi, sîntem încă departe de a afla care-i treaba cu Universu’. Dar vă ţin eu la curent! (M. C.

● O ambulanţă prinsă în trafic, un semafor în flăcări, o bătrînă tîrînd după ea două tomberoane, un individ urlînd la un cap de leu ieşind din zid. Toate astea într-o joi seară, pe Magheru. (L. V.

● În urmă cu aproape zece ani, la graniţa cu Ungaria, un autocar n-a plecat din vamă pînă cînd nu s-au strîns cîte 10 euro de căciulă. În spatele lui aşteptau alte autocare, iar pasagerii lor începuseră deja să facă chetă, pentru ca întreaga „procedură“ să meargă mai repede. Mă întreb: oare de ce raziile de acum împotriva vameşilor corupţi nu s-au întîmplat atunci? Întrebarea e retorică, căci în acele vremuri încă nu aveam „interese“ de tipul Schengen. Totuşi, dacă alte interese n-ar fi primat atunci, nimeni nu s-ar mai fi şters astăzi cu banii noştri la fund (citez un vameş din Moraviţa, investigat pentru corupţie). (A. P.

● Puterea susţine, 24 din 24, că Opoziţia e disperată. Opoziţia afirmă, sus şi tare, că Puterea a ajuns la disperare. Teleuitîndu-te la ei, zi şi noapte, nu vezi nici un semn în acest sens: pălăvrăgesc energic şi se bruiază sănătos. Ipoteză de lucru: dacă nu se mai ştie nici ce înseamnă disperarea? (R. C.

ÎNCĂ NIŞTE AFIŞE  CU SFÎRŞITUL LUMII LUI X,  CU CÎTEVA ZILE  ÎNAINTE DE ADOLESCENŢĂ?  ÎNCĂ UN MENIU NEGRU  LA JUMĂTATEA DISTANŢEI DINTRE MANDARINĂ ŞI MANDOLINĂ? 

 ● Pe aeroportul din München, la coada de la un ghişeu de control al paşapoartelor erau lipite nişte afişe cu poze de terorişti. Se dădeau date despre ei, iar pasagerii erau rugaţi, probabil, să semnaleze dacă îi recunosc pe undeva. Spun probabil, pentru că textul era scris doar în germană, limbă pe care părea că mai nimeni de la coada aceea (internaţională) n-o prea ştia. Dincolo de asta însă, greutatea cu care se distingeau trăsăturile împricinaţilor m-a făcut să cred că fotografiile erau făcute şi ele… în germană. Tot e bine însă dacă teroriştii se vor recunoaşte singuri şi nu vor mai avea curajul să se apropie de aeroport. (A. M.

 ● Am ajuns la Primărie şi am întrebat ce datorii am către stat. Doamna de acolo s-a uitat şi mi-a comunicat că am de plătit impozitul pe casă din 2009, 2010 şi 2011. După care adaugă: „Pe 2012 nu vă iau banii, că tot vine sfîrşitul lumii“, mi-a comunicat ea. (A. M. S.

● Din seria „Să traducem cu softu’, că ştie el mai bine“: am pus un mesaj pe Facebook, iar Facebook m-a anunţat după un timp că „lui X şi Y le-a plăcut mesaja ta“. (M. V.

● Acum cîţiva ani, cu cîteva zile înainte de Valentine’s Day, o sud-coreeană i-a cîntat timp de 60 de ore soţului ei bolnav, care o rugase să-i aline durerile postoperatorii. Femeia a cîntat atunci peste 1000 de melodii, pînă a leşinat răpusă de epuizare. Oare cum şi-a petrecut Kim Seok-ok (căci aşa o chema) Valentine’s Day din acest an? O mai iubi-o soţul? Or fi făcut ei vreodată karaoke? (M. C.

● ABBA, formaţia cu care am rîs şi am plîns în adolescenţă, a devenit, printre altele, „Reparaţii de pantofi“ la Viena. (I. P.)  

● Mînată de foame, am început să răsfoiesc diverse pliante, pentru a comanda ceva. Şi dau peste un meniu de la un restaurant chinezesc: Pui Shangai, Pui cu bambus, Pui cinci culori, pui aici, pui acolo… Pui cu aromă de peşte (!). Tentant, dar mai degrabă aş lua nişte urechi de lemn. (P. M.

● Deasupra pasajului din Piaţa Victoriei, pe un panou cu leduri stă scris, portocaliu pe negru: „Vă rugăm nu mai scrieţi cu graffiti pe pereţii pasajului“. Să fie reclamă pentru scrisul electronic? (S. G.

● Pe bulevardul Dimitrie Cantemir, cam la jumătatea distanţei dintre bustul lui Cantemir şi Liceul „Gheorghe Şincai“, se află un magazin care vinde biciclete. Cum se numeşte? Simplu, la mintea cocoşului ciclist: „Moş Ion Roată“. (D. S.

● Credeţi că există legături etimologico-ezoterice între mandală, mandarină şi mandolină? Sau între savant, savană şi savarină? (M. C.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.