Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 355 din 2 - 8 decembrie 2010
Cu ochii în 3,14 jpeg

CE SE ÎNTÎMPLĂ CÎND  LIMBA ROMÅNĂ SE ÎNTÎLNEŞTE  CU PERSPECTIVELE ROMÅNIEI? APAR, DE-A LUNGUL STRĂZILOR, FRAGMENTE  DINTR-UN REGISTRU AŞTEPTAT

● Ce se întîmplă cînd limba română se întîlneşte cu marketingul românesc? Apar, de-a lungul şoselei, panouri publicitare de tipul: „Este criză. Ne e foame. Googăleşte-ne“. (P. M.

● Jeffrey Franks, reprezentantul FMI la Bucureşti, a devenit, de cînd tot vine pe-aici, un fel de oracol, un fel de guru al economiei româneşti şi globale. Recent a declarat că „perspectivele României sînt mai bune decît cele ale unor state din zona euro“. Cred că totul depinde din ce perspectivă sînt privite perspectivele. (M. M.

● O piatră cubică n-a mai rămas în toată zona bulevardelor G-ral Prezan şi Aviatorilor, pe care Primăria le-a asfaltat, în ciuda faptului că era vorba de un pavaj încadrat ca monument istoric. În Spania, Portugalia, Franţa, Italia sau Austria se foloseşte în continuare piatra cubică la pavajul străzilor şi aleilor (dincolo de estetic, avantajul mare fiind că acesta poate fi, la nevoie, spart şi reparat foarte uşor), dar la noi e de-nţeles: doar sîntem mari specialişti în asfaltări. N-au avut ăia imperii aşa durabile ca şoselele noastre! (M. C.

● Am văzut filmul lui Alexandru Nanau despre Lumea văzută de Ion B. Artistul Ion Bîrlădeanu face colaje. Decupează de prin ziare fotografii şi fragmente de imagine, le lipeşte şi produce astfel o imagine nouă. Cam aşa e şi cu rubrica pe care tocmai o citiţi: facem colaje din ştiri luate de pe te miri unde. Probabil că de asta mă simt foarte apropiat de Ion B. (M. M.

● Schimbări, săptămîna trecută, la nivel înalt: Fătuloiu, Tobă şi Şoric au fost înlocuiţi de Popa, Dascălu şi Manole. Dintr-un registru material se trece, pare-se, la unul (mai) spiritual. (S. G.

● Lupta pentru teritoriu şi putere se transmite, în Bucureşti, şi păsăretului: pe acoperişul unei case din zona Traian stau, de obicei, nişte ciori. Într-o zi, s-au aşezat acolo doi pescăruşi, veniţi de cine ştie unde. Au adăstat pe respectivul acoperiş cu nonşalanţă, ca şi cum ar fi vrut să şi-l asume. Ciorile, vigilente, au observat manevra lor şi au ac-ţionat în consecinţă: pe locul disputat a venit întîi o cioară, apoi încă una, şi apoi încă una… Finalul înfruntării nu a fost cel aşteptat: văzînd că pescăruşii nu cedează, ciorile au plecat şi i-au lăsat într-ale lor. În ziua următoare, pescăruşii au plecat de tot. (I. P.

CE SE ÎNTÎMPLĂ CÎND  UN ÎNCEPUT DE CORP SE ÎNTÎLNEŞTE  CU URMĂTORUL EŞEC?  APAR MOTIVE PENTRU REINSTALAREA INDIGNĂRII NATURALE 

● O fată vorbea la telefon în metrou cu altă fată: „Fată, Tataie s-a dus la doctor să-şi facă analizele. Cică ar avea un început de prostată, fată!“. Probabil că începutul de prostată o fi ceva cam ca începutul de burtă sau ca începutul de chelie. Şi probabil că toate sînt ceva mai puţin rele decît începutul de creier. (A. M.

● Transcriu o întrebare citită pe un zid din Lisabona, tradusă & trimisă la redacţie de a.l.ş.: „Vi s-ar părea mai ciudat să vă naşteţi într-un corp de găină decît într-un corp uman?“. Iată o dilemă. (M. V.

● Ani buni ne-am amuzat de faptul că la metroul bucureştean aflai întotdeauna cît timp a trecut de la ultimul tren. Acum afişajul s-a schimbat şi sîntem informaţi în cîte minute vine următorul. Altfel spus, a mai murit un banc. (A. M. S.

● La ştiri, un inspector de poliţie dă o declaraţie într-un caz de sinucidere soldat cu un eşec, căci fata care se aruncase de la etaj a scăpat cu viaţă: „Victima s-a autoaccidentat prin precipitare“. Dincolo de exprimarea hilară, m-am gîndit fără să vreau la un buletin meteo. Oare cînd or să cadă precipitaţii cu sinucigaşi? (A. P.

● Din motive climatico-financiare, se zice că ciocolata se va scumpi pînă într-atît încît va ajunge să coste precum aurul. Sau caviarul. Oricum va fi să fie, este de cacao. (S. G.

● O ultimă plictiseală din seria „Nu vă abonaţi la RCS-RDS“: săptămîna trecută, după o pauză de două săptămîni de Internet (pentru reinstalarea „infrastructurii“), furnizarea serviciului plătit pînă la sfîrşitul anului a fost oprită, pentru că operatoarea de la ghişeu nu găsea chitanţa. Au mai fost şi nişte convorbiri (autoînregistrate de RCS-RDS, că doar sînt firmă serioasă) de un absurd care ar merita să intre în analele demenţei senile birocratice… (S. S.

● Toată săptămîna trecută s-a tele-discutat, pe diverse tonuri ale îngrijorării şi indignării, felul în care numiţii Şoric, Tobă şi Fătuloiu (predestinare onomastică, nu alta!) au „terfelit imaginea Poliţiei Române“. Vă rog să-mi explicaţi şi mie: care imagine a Poliţiei?! (M. C.

● Văzînd că participarea în stradă a fost slăbuţă de cîte ori au încercat, sindicatele încearcă o nouă strategie. Zice ştirea: „Vasile Marica (Sed Lex): Finanţiştii vor sta acasă două zile, în semn de protest“. Adică protestăm prin nemuncă. Adevărul e că protestul nu ar trebui să se facă împotriva tendinţelor naturale ale oamenilor, ci în aceeaşi direcţie cu ele, aşa mi se pare normal. Anunţ redacţia că voi protesta cu ocazia şedinţei următoare. (C. G.

CE SE ÎNTÎMPLĂ CÎND  ŢARA ASTA ÎMBRĂCATĂ ÎN ODIHNĂ SE ÎNTÎLNEŞTE CU UN FIOR?  APAR SUFERINŢELE  

● Un regizor de film român care a cîştigat recent un mare premiu internaţional face reclamă la o marcă de bere. Chiar aşa de rău se trăieşte în ţara asta? (A. P.

● În trafic, circulînd mîndră de hainele ei cele noi, o „maşină îmbrăcată total în folii speciale ORACAL“. (D. S.

● Cică, la summit-ul NATO de la Lisabona, delegaţia Georgiei a tras o petrecere cu 80 de „fete“. Au făcut atîta zgomot încît l-au deranjat pe preşedintele Sarkozy, care locuia în acelaşi hotel. Bietul Sarko, de la o vreme nu mai are parte de odihnă niciunde… (M. V.

● Apropierea Zilei Naţionale a României nu îmi trezeşte, ca de obicei, nici un fior. Nu neapărat din cauza semnificaţiei ei sau a unei lipse de patriotism, ci din motive mult mai concrete: e decembrie, e frig, nu putem să ieşim la picnicuri, să stăm pe iarbă verde şi să bem civilizat şampanie, în timp ce căscăm gura la artificii, aşa cum am văzut, pe 14 iulie, într-o altă ţară. Poate aşa îi e dat românului: să sărbătorească zgribulit, în palton, la coadă la ţuică fiartă. Din acest punct de vedere, regret sărbătoarea de 23 August: cel puţin era vara! (A. P.

● Off, ne-am mai liniştit, putem pentru ca să zicem că, în sfîrşit, ne mai oblojim suferinţele provocate de tranziţie şi de criză: avem cea mai mare instalaţie de iluminat din lume, compusă din fix 449.568 de leduri şi inaugurată de primarul Piedone. Într-o ţară în care, de cîteva zile, personajul principal este omul de afaceri Chelu, ne trebuia şi-o tichie de mărgăritar… (M. V.)

Foto: Patricia Mihail

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.