Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 346 din 30 septembrie - 6 octombrie 2010
Cu ochii în 3,14 jpeg

POLIŢIŞTII DE PE PANCARTE ÎNTREABĂ, CA POSTELNICUL  LUI CEAUŞESCU  SĂRIND CU UN PIAN ÎN APĂ:  AU INTERNET ŞI ACOLO? 

 ● Cînd au manifestat în faţa Guvernului, poliţiştii au fost păziţi de jandarmi. Nu era mai ieftin şi mai simplu dacă se păzeau singuri? Că doar sînt de meserie... (M. V.

● Vineri m-am uitat din redacţie la mitingul sindicatelor poliţiştilor, din Piaţa Victoriei. Dacă am înţeles eu bine de pe pancarte, s-ar părea că sindicatul lucrătorilor din penitenciare se cheamă „Acvila“. Dacă e aşa, mi se pare un simţ poetic deosebit, să stai la puşcărie, chiar şi plătit, şi să te gîndeşti la acvile. (C. G.

● La un magazin alimentar din Bacău un domn o roagă pe vînzătoare să-i dea un „miros de găină“ să-şi facă un borş. La un salon de coafură din Bucureşti, o fată o întreabă serioasă pe coafeză dacă are şi „praf de zînă“ pentru volum, de la o firmă anume. Consumatorul român nu e o statistică, ci o poezie. (A. M. S.

● Zilele trecute, în interesantul schimb de idei dintre Guvern şi opoziţie, a strălucit scurt o urare la adresa unuia dintre miniştri: „Să dea Dumnezeu să ajungi şi tu să spui ca Postelnicul lui Ceauşescu: Am fost un dobitoc!“. (R. C.

● După ce, la Flugtag, o fată şi-a fracturat coloana sărind cu un pian în apă, propun un nou slogan: Redbull îţi dă cîrje! (M. C.

● Aşteptam un e-mail care nu mai venea de la un prieten şi tocmai mă gîndeam că a înţeles greşit adresa, tot dînd refresh-uri, cînd am primit un Mesaj de Dincolo. M-am înfiorat, pentru că inevitabil mi-am imaginat că s-a întîmplat ceva cu prietenul meu... accidente de maşină şi alte catrastrofe mi-au trecut brusc prin cap! A doua întrebare neruşinată pe care mi-am pus-o în doar cîteva secunde a fost: au Internet şi Acolo? Abia după aceea am deschis spam-ul cu pricina şi steluţele kitschoase ale Vieţii de Apoi virtuale (asigurată, doar dacă vrei să trimiţi mesajul mai departe...) m-au liniştit. Mare Ţi-e Internetul, Doamne! (A. P.)  

VÎNĂTOAREA  ŞI EMPATIA SINDICALIŞTILOR  AU SFIDAT STÎNGA-DREAPTA  CA ORICE BALON POLUAT 

 ● Am parcurs o distanţă de 280 de km şi am trecut pe lîngă cel puţin 15 radare. Aşadar, ca la orice probă de slalom, în cazul în care erai cu o maşină şi nu cu bicicleta, tot cotizai la bugetul local al uneia sau alteia dintre localităţi. După prima sancţiune, urarea poliţistului a fost: „O zi mai bună vă doresc!“. Nu mi-a sunat prea bine. La următoarea oprire, replica „Ştiţi, e cam mare amenda“ deja m-a enervat. Mi s-a părut că vînătoarea şi empatia nu fac casă bună împreună. (A. M. S.

● La una dintre demonstraţiile de protest ale sindicaliştilor, o voce feminină a invitat guvernanţii să nu-şi mai facă intervenţii medicale în străinătate, ci în spitalele noastre. Pentru că, suna chemarea, spitalele noastre „abia îi aşteaptă“. Totuşi, pedeapsa capitală nu e puţin cam dură? (S. G.

● S-au refăcut grilele de programe, au dispărut emisiuni minunate de cultură (cum era cea făcută de Dan Dediu, de exemplu), dar o producţie a TVR Cultural a sfidat şi numirile politice, şi reforma instituţiei, şi criza de audienţă, şi, mai ales, profilul cultural al postului: „Duhovnicul de la miezul nopţii“. Credeţi că preotul respectiv are pile undeva sus? (M. C.

● Concertul Guns N’ Roses a fost unul dintre cele mai bune la care am fost vreodată (în ciuda părerilor contrare). Ceea ce nu m-a impiedicat să observ că scaunele de la locurile vip, care costau în jur de 300 de lei, nu erau orientate spre scenă, ci spre mijlocul spaţiului. Aşa că, dacă la meciurile de tenis spectatorii întorc rapid capetele stînga-dreapta, aici toţi le-au avut, pe tot parcursul concertului, înţepenite spre dreapta. (I. P.

● Aflu din Komsomolskaia Pravda că Ministerul Apărării din Rusia îşi dotează armata naţională cu echipament nou. Din plastic. De exemplu, un tanc din plastic se umflă în numai 5 minute, costă 23.000 de euro şi înşală, prin tot felul de tertipuri tehnice, vigilenţa instrumentelor de detectare ale inamicilor. Adică, dacă inamicul stă la 100 de metri distanţă de armata rusă de plastic, o să creadă că e adevărată. Da, dar: 1) dacă stă la 99,99 de metri, ce-o să mai creadă?, 2) un tanc gonflabil se sparge la fel de uşor ca orice balon?; 3) dacă CIA-ul citeşte Komsomolskaia Pravda, ce rost mai are tot carnavalul ăsta? (L. V.

● Cercetările arată că biocombustibilii sînt, de fapt, mult mai poluanţi. Eu zic că secolul XXI va fi poluat sau nu va fi deloc! (M. C.

COVRIGEI URIAŞI, AUSTRIECI  ÎNTRE 20-65, FRUCTELE/LEGUMELE  ŞI NIŞTE PROŞTI NE VOR ÎNGROPA PIPIRON DIN ADÎNCUL MEMORIEI 

 ● La Romană s-a deschis o dugheană unde se vînd „covrigei uriaşi“. Propun înlocuirea de urgenţă în manualele de gimnaziu a clasicului şi atît de obositului exemplu pentru oximoron „Harap-Alb“. Şi lucrurile exemplare trebuie înlocuite periodic, ca să nu se tocească. (L. V.

● Din rubricile de anunţuri matrimoniale rezultă că dacă eşti bărbat şi vrei să te căsătoreşti în România e în continuare foarte important să spui că eşti străin. De exemplu: „Afacerist francez, 40 ani, caut femeie între 25-30 ani, ce ştie să vorbească bine franceza, engleza pentru afaceri internaţionale şi posibilitate de căsătorie“. Sau „AUSTRIECI între 20-65, caută românce pt. întemeierea unei familii“. Sau „GREC intelectual 49 ani, cu studii în ţară, drăguţ, manierat, 1,70/74kg, doresc cunoştinţă cu doamnă, feminină….“. Aşadar, austriecii vin la pachet, micuţul grec are studii în ţară şi doreşte ca doamna să nu cumva să fie masculină, iar francezul vrea să îmbine utilul cu plăcutul. (A. M.

● Există acum un nou tip de slogan publicitar: banana vrea să fie Dole, fructele iubesc Granini, cartofii abia aşteaptă să devină chipsuri… Ce idealuri mai au şi fructele/legumele astea!? Toate visează la Lumea de Apoi a consumului. (M. C.

● O mostră de lapidaritate inconştientă a unui protestatar din Piaţa Victoriei intervievat de o reporteră la adresa guvernanţilor şi preşedintelui Băsescu: „Se uită la noi, doamnă, ca la nişte proşti, că nu pot să-i numesc altfel...“. (S. S.

● Tocmai cînd scriam ceva pentru această rubrică, a început manifestaţia din Piaţa Victoriei (22 septembrie 2010, ora 15,11). Valuri, valuri vin oamenii – fluturîndu-şi steguleţele – şi se aşază pe pătrăţica lor. În tot acest timp, un nene strigă din toţi rărunchii... rime felurite, din suflet ticluite (na, că m-am molipsit!). Poftiţi: „Boc, Boc şi ai lui / Să se ducă dracului.“ sau „Unul mic şi unul chior / Şi-au bătut joc de popor.“ sau „Băse, Udrea şi cu Boc / Ne vor îngropa de tot.“ (...) Acu’ e 16,30. Au plecat toţi. (P. M.

● Drumul m-a dus la Braşov, unde, pe un peron, am văzut un anunţ apetisant, îmbietor: Berăria PIPIRON. Ar putea fi locul în care se întîlnesc moldovenii în gară. Ar putea fi şi altceva. Aşa că am trecut mai departe fără să gust licoarea galbenă pe care mi-o propuneau. (M. M.)

● Recentele precizări oficiale cu privire la situaţia ţării, care nu e disperată, ci gravă, ne aduc din adîncul memoriei celebra expresie de pe vremuri: „Situaţia e excelentă, dar nu disperată“. (R. C.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.