Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 395 din 8-14 septembrie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

DESPRE COLIZIUNI
OCAZIONALE SAU IMINENTE
ÎNTRE URMAŞII CELOR FERICIŢI  
ŞI UN NOR DE FUM,
DESPRE SECOLE ŞI MILENII MENTALE  

● Sînt deopotrivă fascinat şi înspăimîntat de documentarele de pe Discovery în care cohorte de savanţi vorbesc despre coliziuni ocazionale sau iminente între galaxii, despre fuziuni ale găurilor negre, despre explozii şi implozii ale planetelor, condimentînd toate aceste teorii cu expresii precum „război epic între corpuri cereşti“, „cimitir cosmic“, „universul ca rezultat al distrugerii şi dezordinii“ etc., încît acum, că totuşi apuc să scriu toate astea, iar voi le şi citiţi, mi se pare de-a dreptul un miracol. Unul cosmic. (M. C.

● Comunitatea psihiatrică şi-a cerut scuze şi şi-a pus multă cenuşă în cap pentru lobotomizările euforice din prima jumătate a secolului trecut, care au omorît, cu proastă ştiinţă, mulţi pacienţi. Puţină lume ştie însă că întemeietorul metodei, doctorul Egas Moriz, a primit în 1949 Premiul Nobel pentru medicină, distincţie care nu i s-a retras niciodată, în ciuda denunţării uneia dintre cele mai grave şi mai crude metode de tratament şi a cererilor repetate adresate Comitetului Nobel de urmaşii celor asasinaţi. Şi se mai miră unii de bizareria Nobelurilor literare! (S. S.

● Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva (cunoscută, pe scurt, drept Ducesa de Alba) s-a căsătorit, la cei 85 de ani ai săi, cu un tînăr de doar 61 de ani. Primii doi soţi ai ducesei, Pedro Luis Martinez de Irujo y Artazcoz, fiul Ducelui de Sotomayor, şi Jesus Aguirre y Ortiz de Zarate, preot iezuit, au murit amîndoi, unul la sfîrşitul anilor ’70, celălalt în deceniul trecut. De data aceasta, mirii au toate şansele să trăiască fericiţi pînă la adînci bătrîneţi. (M. C.

● Nemulţumit de rezultatele recentelor alegeri din Colegiul 6 Neamţ, Octavian Duminică, primarul comunei Trifeşti (de care aparţine satul Miron Costin) îşi varsă năduful: „Miron Costin m-a tras înapoi uluitor. Acolo, cînd trece o maşină, este un nor de fum şi din cauza asta oamenii sînt foarte nemulţumiţi. Am luat mai puţine voturi pentru că există necesitatea asfaltării în Miron Costin“. Cică nişte cronicari duceau lipsă de asfalt… (D. S.

● Conform unor calcule făcute de The Economist, dacă se păstrează rata natalităţii de acum, populaţia României ar urma să dispară complet cam prin anul 3200. Cauza? Se nasc tot mai puţine fete şi, prin urmare, nu se va mai putea asigura, în timp, reproducerea populaţiei. (Cam în aceeaşi perioadă se vor stinge populaţiile Spaniei şi Austriei – sîntem în bună companie!) În această ordine de idei, secole şi milenii, vi se (mai) pare important ce-au spus aseară pe la televiziuni Băsescu, Ponta, Antonescu & Co. despre salvarea ţării? (M. V.

● Un triumf personal, deşi teribil de amar, e textul publicat de artistul şi disidentul chinez Ai Weiwei în Newsweek („The City: Beijing“). Aş vrea ca, citindu-l, nimeni să nu mai îndrăznească vreodată să laude meritele Chinei comuniste. Un fragment: „Dacă ne amintim ce scrie Kafka despre Castelul lui, înţelegem cît de cît despre ce e vorba. Oraşele sînt, de fapt, nişte stări mentale. Beijing e un coşmar. Un coşmar permanent“. (L. V.)

DESPRE O ÎNTREBARE
ÎN PERMANENTĂ MIŞCARE,  
DESPRE UN RĂSPUNS
CU FRANJURI LUNGI,
DESPRE O SPLENDOARE  
DE ZERO, ÎNDEOBŞTE COPIL

● O întrebare retorică simpatică de pe un forum britanic unde discuţiile s-au încins: „When will the anti-complainers stop complaining about the complainers?!“. Se-nţelege că user-ul ăsta era un meta-complainer! (M. C.

● Nimic nu mi s-a părut mai expresiv la nunta care a răscolit teleRomânia ca exorbitantele cefe ale bodyguarzilor în permanentă mişcare. (R. C.

● Oare ce se-ntîmplă dacă arunci într-un blender cîţiva pumni de licurici? Aştept, fireşte, un răspuns poetic. (M. C.

● Maeda Corporation, o companie japoneză de construcţii (care a făcut, printre altele, aeroportul din Hong Kong), le-a cerut angajaţilor să adopte o uniformă… capilară. Cei 2700 de salariaţi vor trebui să aibă aceeaşi freză: bărbaţii păr scurt pe gît şi tîmple, iar femeile tunsoare „Bob“ cu franjuri lungi. Scopul? Menajarea centralelor nucleare. Maeda Corporation a ascultat recomandările guvernului, care îşi sfătuia cetăţenii şi întreprinderile să reducă consumul de energie după ce centrala de la Fukushima a fost distrusă de tsunami. Oare, dacă noi ne-am tunde toţi la zero, am reuşi să scoatem (măcar puţin!) ţara din criză? (A. M. S.

● Nume de străzi bucureştene: Parfumului, Armoniei, Calităţii. Aparent, o splendoare de oraş! Totuşi prefer strada Speranţei… la parter şi fără gropi. (A. P.

● La proba de matematică a examenului de bacalaureat, mulţi elevi au predat foaia goală. Într-un fel, e mai bine aşa. Decît să greşeşti vreo ecuaţie, mai bine nici nu te mai apuci s-o rezolvi. Zece pentru atitudine, zero pentru competenţă, media iese bine. (M. M.

● Ce s-a mai inventat la mare: o omidă fosforescentă – alcătuită din trei bile plăcut-ţepoase din plastic colorat diferit. Omida se aprinde dacă o loveşti de ceva sau o zgudui puţin. Violenţa destinatarului, îndeobşte copil, e presupusă. Omida e drăguţă şi zîmbitoare. (I. P.)

DESPRE ÎNDEMNURI ENORME,
DESPRE CE S-AR ÎNTÎMPLA
ÎN ROMÂNIA CU O ŞTIRE MINORĂ
 

● Tot auzind cunoscute îndemnuri şi avertismente difuzate la radio şi televiziune, m-am gîndit ce bine ar suna inversarea lor, măcar din cînd în cînd. Adică să ni se spună: „Consumul excesiv de apă dăunează grav sănătăţii“ sau „Consumaţi apă în mod responsabil“. Şi bineînţeles: „Beţi cel puţin doi litri de alcool pe zi“. (A. M.

● La Buenos Aires, titlul de campion mondial la tango a fost cucerit de un cuplu columbian. Nici o pereche argentiniană nu a urcat pe podium. E indiscutabil că lumea trece, fie şi în paşi de dans, prin enorme transformări. (R. C.

● Cică la Bonn s-au introdus automate unde prostituatele îşi pot plăti „parcarea“. Adică, dacă fac trotuarul, trebuie să-l şi plătească, iar nişte inspectori vor verifica dacă fetele au bilet de „trotuar“. Îmi închipui ce s-ar întîmpla în România cu aşa o măsură. Am văzut odată cum o femeie, reţinută de poliţia din Bucureşti, explica în faţa jurnaliştilor că nu e prostituată, dar că stă pe stradă fiindcă aşteaptă să se întîlnească cu nişte prieteni. Spunea că îşi făcuse extrem de mulţi prieteni în cartier, dispuşi oricînd s-o ajute cu bani, lucru pentru care ea le era recunoscătoare. (A. M.

● „Facebook vă pregăteşte ceva“ – anunţă o ştire de ziar. Să dau like? (M. M.

● Titlu pe Unimedia.md, cel mai vizitat portal de ştiri din Republica Moldova: „(video) Minoră de 14 ani violată chiar de Ziua Independenţei“. Nu-mi dau seama dacă e de bine sau de rău ce se întîmplă de Ziua Independenţei. (C. G.)

Foto: C. Tudor

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.