Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 535 din 15-21 mai 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNTR-O CUTIE DE CARTON, 
TÎNĂRUL LIDER VIOLET 
S-A ÎMBRĂCAT ÎN UNIFORMĂ 
DE CETĂŢEAN PREA SCURT 

● A apărut comerţul de autobuz: o doamnă mică şi îndesată îţi oferă, la 1 leu sau 2 lei, o lume de fleacuri într-o cutie de carton – ace, elastice, brichete, pixuri, aţe… Poţi fi mîndru cumpărător ambulant, cu aproape nimic. (I. P.)

● Pliant electoral PMP, organizaţia sector 1 Bucureşti: „Tînărul lider PMP (…) mai are un atuu important: a acumulat o experienţă internă mixtă“, bla-bla. Oricîtă experienţă internă mixtă ar avea tînărul lider, atu o să se scrie cu doi de u doar cînd Udrea o să se scrie Uudrea. (L. V.)

● Undeva în vestul Australiei a fost descoperit un nou mineral. A fost numit putnisită, este violet şi conţine stronţiu, calciu, crom, sulf, carbon, oxigen şi hidrogen, o combinaţie neobişnuită. Încă nu se ştie la ce poate fi utilă putnisita asta. (M. C.)

● Victor Ponta e un admirator înfocat al lui Che Guevara. În guvernul său există un ministru pe nume Dan Şova care neagă Holocaustul. Un primar din partidul lui Ponta, pe nume Radu Mazăre, s-a îmbrăcat în uniformă de ofiţer nazist. Victor Ponta spune despre H.-R. Patapievici şi despre Mircea Mihăieş că sînt fascişti. Vi se pare amuzant? (M. M.)

● Tot despre „drumurile noastre toate…“ (vezi şi numărul anterior). „Drumul ruşinii“ a intrat de-acum în legenda locală şi nu numai… Cum segmentul care face legătura cu localitatea Perşani (DJ 130 B) e eludat „deocamdată“ din schemă (viitorul „apropiat“ bate la poarta lui 2020), propunem înlocuirea terminologiei cu sintagma „Magistrala ruşinii“. Tronsonul Şercaia-Părău-Grid-Perşani (cu „denivelările“ devenite de-acum uriaşe malaxoare hămesite şi hulpave) este impracticabil nu doar pentru maşini şi biciclete (îl contrazic pe Andrei Manolescu, v. art. din p. 8, nr. anterior), ci chiar pentru bietele vite de povară (şchiopătînde şi sîngerînde) şi pentru drumaşi – fie ei în gumari sau pantofi de firmă, pe care-i distrug iremediabil în pietroaiele unghiulare şi agresive, aruncate în duşmănie de edilii locali, semn că drumul spre Rai e pavat cu cele mai rele intenţii. Cum „drumul“ nu mai există, a rămas numai ruşinea. Cinste ei şi cinste lor, cinste lor edililor… Subscriu la sugestia unui cetăţean care semnează „drumeţ/drumar“ un comentariu postat pe 25.11.2013: „Mutaţi indicatorul de sat în dealul Şercăii şi în celălalt an ştii că o să asfalteze mai mult.“ (R. M.)

● S-a mai dat un deadline pentru trecerea ţărişoarei noastre la moneda euro: 1 ianuarie 2019. Unii economişti zic că timpul e prea scurt. Dacă îmi aduc bine aminte, acum cîţiva ani se anunţase ca termen de aderare la zona euro 2013 sau 2014. S-a zis şi atunci că timpul e prea scurt – şi uite că a şi trecut. Ce înseamnă, domnule, un popor vechi de 2000 de ani, obişnuit să lucreze cu secolele şi mileniile… (M. V.

MAI PE ROMÅNEŞTE, SĂ ÎNŢELEGEM
CĂ EXISTĂ ÎNTREBĂRI 
ŞI ÎN ROMÅNIA DEZORIENTATĂ?

● Aflat în vizită la fabrica de avioane de la Craiova, premierul Victor Ponta a declarat hîtru, într-un stil pseudo-băsescian, că „deşi ne paşte un război“, vestea „bună“ este că cei de la fabrică vor avea comenzi. Am citit că în plan psihoterapeutic există şi o denumire pentru acest tip de mimetism. I se spune „oglindire“. Mai pe româneşte, „cine se aseamănă se adună“. (S. G.)

● Trei judecători din judeţul Bihor l-au scăpat de închisoare pe un violator, ginerele unei avocate, primind ca mită bani, whisky şi un ceas cu cuc. Acum sînt puşi sub urmărire penală de către procurorii DNA. Să înţelegem că le-a sunat ceasul? (A. P.)

● Dacă nu ştiţi cu cine să votaţi la alegerile europarlamentare, Uniunea Europeană pune la dispoziţia electoratului un test cu 30 de întrebări, al cărui rezultat ar trebui să „dezvăluie“ înclinaţiile politice pe care le-am avea, dar, probabil, nu le ştim. Testul (http://www.euprofiler.eu/) este disponibil şi pentru România. L-am făcut şi m-am îngrozit. (S. G.)

● Curtea cu miracole: capitolul Ponta se întoarce. Şi nu oricum, ci cu o declaraţie halucinantă: „Erau acolo persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii antiromâneşti, chiar fasciste. Nu exagerez, pentru că dacă vă uitaţi la domnul Mihăieş, care e de extremă dreaptă, este un fascist bătrîn, aşa, că nu credeam că mai există neonazişti în Europa, uite, există şi în România“. Nu e vorba aici despre relaţia în care se află premierul cu preşedintele, ci despre o relaţie contondentă în care acesta intră cu proprietatea termenilor. (A. M. S.)

● Pe înserat, în Piaţa Victoriei, o ţărancă bătrînă, dezorientată, mă apucă de braţ: „Stai să te întreb ceva!“ Mă întreabă de un spital, privind spre bulevardul Iancu de Hunedoara. Îi spun de „Grigore Alexandrescu“, spitalul de copii. „Nu de copii caut, pentru mai ca noi, aşa!“, îmi răspunde. Şi eu care credeam că mă ţin bine… (M. P.

NICI VORBĂ, MI SE PARE MIE: 
AM AJUNS (DE CEVA VREME) 
O ŢARĂ ALERGICĂ 
LA EXISTENŢA SIMPLĂ 

● Crin Antonescu: „Victor Ponta a început să semene cu Adrian Năstase. E perfect arogant.“ Nici vorbă. Năstase era un arogant cu oarecare clasă, Ponta e un arogănţel mic care se hlizeşte tot timpul. Iar Adrian Năstase şi-a scris singur teza de doctorat, ceea ce nu-i de colea… (M. V.)

● Mi se pare mie sau ultima modă nu mai e selfie-ul, ci selfie-ul în lanul de rapiţă? (A. P.)

● Un taximetrist înfuriat: „Nu se mai poate aşa, am ajuns o ţară de morcovi!“ (L. V.)

● Antropologii au căzut de acord în ceea ce era numită de ceva vreme dilema obstetrică: femeile cu şolduri mari NU sînt mai promiscue. Shakira s-a înşelat: „Hips do lie.“ (M. C.)

● Sînt alergică la schimbat borduri. Mi se pare că au devenit un fel de ciorapi urbani. (A. M. S.)

● Afli lucruri noi de unde nu te-ai aştepta. Dintr-un pliant OBI (intitulat euforic „Liber la imaginaţie pentru o grădină de vis!“) am aflat de existenţa factorului plimbare, precum şi despre găurile din stratul de gazon: „De ce trebuie efectuată aerisirea gazonului? În timp solul pe care a fost plantat gazonul devine compactat din cauza mai multor factori: sport, plimbare, intrarea/parcarea maşinii. Această compactare are efecte negative asupra gazonului: rădăcinile de gazon nu primesc cantitatea necesară de aer şi apă rezultînd o creştere redusă a firelor de iarbă la început, după care apar găuri în gazon, unde se vede numai pămînt compactat. Nivelul scăzut de apă şi limitarea circulaţiei aerului în sol duce la lipsa de oxigen la rădăcini şi totodată lipsa de nutrienţi care ajung la rădăcină (şi la dezacorduri între subiect şi predicat – n.m.). Pămîntul compactat opune o rezistenţă rădăcinii de gazon astfel încît aceasta nu poate să se dezvolte corespunzător şi nu ajunge destul de adînc“. Soluţia? O găseşti la OBI: un aerator electric CMI 2 în 1 de 1.400 W, care aeriseşte gazonul şi are 2 tipuri de cilindri, unul cu 18 lame şi unul cu 18 ace. (D. S.)

● Deşi modul lor de formare este încă subiect de dezbateri, savanţii au recunoscut un nou tip de nori, prezenţi în zone cu climă tropicală şi cu multe tornade: mammatocumulus sau nori-mamari. O simplă căutare cu Google vă va lămuri de ce se numesc astfel. (M. C.)

Foto: M. Chivu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.