Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 533 din 1-6 mai 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE PARE CĂ 3% DIN UMBRA
PRODUSĂ LA MARGINEA ŞOSELEI 
SE PIERDE PENTRU OCROTIREA 
UNUI PARTID PREA BRONZAT 

● Se pare că 3% din brînza produsă şi vîndută se pierde sau „dispare“ în urma erorilor de distribuţie de pe piaţa alimentară, ceea ce o plasează în topul celor mai furate alimente din lume. (M. C.)

● Newyorkezii protestează împotriva noilor zgîrie-nori construiţi pe lîngă Central Park, care aruncă ditamai umbra peste aleile lor de plimbare şi jogging. Gary Barnett, preşedintele Extell Development, dezvoltatorul responsabil de una dintre clădiri, spune: „Umbra durează puţin, maximum zece minute, şi nu are nici un efect negativ asupra florei şi faunei din parc.“ În plus, noile clădiri aduc noi locuri de muncă. Nici nu ştii de partea cui să fii. (L. V.)

● La marginea şoselei, cineva şi-a împrejmuit terenul şi a agăţat de gard o plăcuţă pe care scrie, cu litere îngroşate, cam aşa: „Proprietate privată. Nu treceţi! Interzis la curve!! Prostituţia interzisă!!!“ Cine ştie ce-o fi păţit bietul proprietar de-a simţit nevoia să exclame atît de răspicat… (M. M.)

● Cîteva curioase organizaţii gastronomice: Les Francs-Mâchons (www.francmachon.org) („francmaşonii“, cum ar veni) – o societate filantropică fondată în 1964 pentru ocrotirea şi încurajarea tradiţiei lyoneze a mâchon-ului (gustare consistentă, din măruntaie, jumări, andouillette etc., însoţită de vinuri Beaujolais sau Maconnais); Società della Polenta (Societatea Mămăligii), fondată în secolul al XIX-lea de veneţianul Jacopo Caponi, care avea pe emblemă acronimul PPPP, de la Prima Patria Poi Polenta („Întîi patria, apoi mămăliga“); şi Accademia dei Polentofagi (Academia Mămăligofagilor), întemeiată în jurul anului 1700, de către Domenico Batocchi. (M. P.)

● Conform unui comunicat al DNA, deputatul Aurelian Florin Popescu ar fi făcut uz de influenţa sa ca preşedinte de organizaţie judeţeană a unui partid, pentru a obţine 50-60 de mii de pui grill, pe care să-i distribuie cetăţenilor din judeţ, în scop electoral, înaintea alegerilor din iunie 2012. Cu alte cuvinte, omul e acuzat de o imensă găinărie, pe lîngă care caltaboşul lui Decebal Traian Remeş apare ca o mică porcărie. (A. M.)

● Compania H&M a fost ţinta unui scandal pentru că a folosit fotografiile unui manechin „prea bronzat“. Problema, spun acuzatorii, este că, promovînd „pielea prea bronzată“, promovezi, de fapt, cancerul de piele (efectul expunerii îndelungate la soare fiind unul dintre factorii de risc pentru acest tip de cancer). Compania s-a scuzat, explicînd că manechinul în cauză o este braziliancă, deci are tenul „bronzat de la natură“. Deocamdată activiştii antidiscriminare din Brazilia nu au intrat pe fir. (S. G.)

DACĂ PE INTERNET 
SCĂRILE TE OMOARĂ, 
ÎN PREAJMA VIEŢII ELE NU EXISTĂ

● Dacă la spitalele de stat scările te omoară, la cele private ele nu există. Nu poţi urca nici dacă vrei, din motive de securitate. Doar cu liftul, cu cartelă. Să fie posibilă o cale de mijloc? (I. P.)

● Mai multe site-uri, pe Internet, au propus anul acesta o masă de Paşti vegană. Astfel, cu trei căni de granule de soia, doi morcovi, verdeţuri şi condimente, poţi avea un minunat drob de soia lîngă care să adaugi o delicioasă friptură de şeitan (adică un amestec pe bază de făină bogată în gluten) şi nelipsitul stufat de şeitan. La desert, o pască (cu umplutură pe bază de tofu) şi un cozonac, toate vegane (cozonacul se va face cu margarină, lapte de soia, fără ouă). Cu asemenea festin, cine mai are nevoie de viaţă veşnică? (S. G.)

● În preajma acestui Paşti au dispărut dintre noi mai mulţi scriitori şi muzicieni, majoritatea nonagenari: istoricul Jacques Le Goff (90 de ani), poeta Nina Cassian (90 de ani), prozatorul Gabriel García Márquez (87 de ani) sau folkistul Pete Seeger (95 de ani), dar şi mai „tinerii“ chitarişti José Feliciano şi Romeo Vanica de la formaţia Mondial. (M. C.)

● Înainte de Paşti, cercetătorii de la NASA au anunţat că a fost descoperită prima planetă similară Terrei ca dimensiune şi alcătuire de materiale: fier, piatră, gheaţă şi apă. Planeta, potenţial benefică apariţiei şi întreţinerii vieţii aşa cum o ştim, a fost numită Kepler186f, se află la o distanţă de 490 de ani-lumină de noi şi este, conform cercetătorilor, „mai mult verişoara Terrei decît sora ei geamănă“. (M. C.)

POTRIVIT UNEI 
ANALIZE BUIMĂCITOARE, 
AGENŢII EDUCAŢIEI AR FI PROPAGAT
STEREOTIPURILE LEGATE DE GRĂDINI 

● Potrivit unei analize făcute de Ziarul financiar, dacă vrem să avem o „bătrîneţe liniştită“ (adică o pensie de 1000 de euro pe lună), trebuie să punem deoparte de pe-acum între 90 şi 700 de euro pe lună (în funcţie de cît de repede ne-apucăm de economisit). Şi pentru o tinereţe liniştită ce trebuie să facem? (L. V.)

● La o sală de sport. Antrenorul, medic, vorbind, cît se poate de serios, despre un pacient cu discopatie: „Domnul discopat…“. Sau, corectînd posturile corporale şi folosind, în funcţie de vîrsta, sexul şi respectabilitatea pacientului, termenii „posterior“, „şezut“, „şezută“ sau „fund“ (pentru unul şi acelaşi lucru). Şi, în glumă, mai ales pentru pacienţii mai tineri, instrucţiunea buimăcitoare: „Pe burtă, cu faţa în sus!“ Ca în Exorcistul. (M. P.)

● A apărut lista cu piesele folosite de agenţii CIA ca să-i tortureze pe deţinuţii de la Guantanamo, puşi să asculte săptămîni în şir acelaşi cîntec: Eminem – „The Real Slim Shady“, Christina Aguilera – „Dirrty“, Bee Gees – „Saturday Night Fever“, Marilyn Manson – „The Beautiful People“ sau Queen – „We Are the Champions“. În mod normal, ar ieşi o petrecere pe cinste cu piesele astea. (M. C.)

● Pe vremuri, la Casa Scînteii (azi, a Presei), în faţa intrării din partea dreaptă a corpului central, era o placă pe care scria: Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste. Acum, placa s-a schimbat şi poartă un nume ceva mai scurt: Consiliul Concurenţei. (D. S.)

● „Cu un Happy Meal, vreţi o jucărie pentru băieţi sau pentru fete?“ Aceasta este întrebarea care a făcut-o pe o fetiţă de 11 ani din SUA să înceapă bătălia împotriva sexismului celor de la Mac Donald’s, care ar fi propagat, în acest fel, stereotipurile legate de gen. Se pare că fetiţa a şi cîştigat acest război. Avînd în vedere că se vînd cam un miliard de meniuri pe an, pare o victorie absurdă, dar interesantă. (A. M. S.)

● „Un oraş întreg din SUA a slăbit datorită acestui om“ – zice o reclamă. Cum aşa? Tot oraşul? Cu graşi şi slabi? Cu case, străzi şi grădini? Păi, în acest caz, ar trebui declarată starea de necesitate. (M. V.)

Foto: Ş. Georgescu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.