Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 523 din 20-26 februarie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

UN CANGUR PE NUME 5 
A RĂMAS FĂRĂ RĂSPUNS. 
ÎN ACEST TIMP, 
UN OU DUCEA CU EL UN SCĂUNEL 

● Un cangur pe nume Cyrus a fost împuşcat cu tranchilizante de Poliţia aeroportului din Melbourne după ce vreme de trei ore a sărit prin terminale şi prin magazinele de suveniruri. În acest timp, o girafă pe nume Marius era ucisă şi tranşată în faţa copiilor veniţi în vizită la Zoo Copenhaga. (M. C.)

● Cînd vine vorba de note, loazele mai deştepte se apără zicînd că şi Einstein a fost un elev slab, uite ce note avea: Limba şi literatura germană – 5; Limba franceză – 3; Limba italiană – 5; Istorie – 6; Geografie – 4; Algebră – 6; Geometrie (Planimetrie, Trigonometrie, Stereometrie şi Geometrie analitică) – 6; Geometrie descriptivă – 6; Fizică – 6; Chimie – 5; Istorie naturală – 5; Desen artistic – 4; Desen tehnic – 4. Alţii spun că nu, Einstein a fost un elev destul de bun, 6 fiind pe atunci nota maximă. Pentru a stabili adevărul (chiar unul relativ, ca orice adevăr), ar trebui să ştim ce sistem de notare se folosea, în cantonul elveţian Aargau, în septembrie 1896, cînd elevul Albert Einstein şi-a dat examenul de maturitate. Ceea ce e un picuţ mai greu de aflat, din cauza curburii spaţiu-timp. (D. S.)

● Deoarece în zadar am solicitat o explicaţie la faptul că nu am fost înştiinţată, la timp, de un surplus de 10 milioane, ci numai după ce suma s-a „prescris“ – cererea cu nr. 002861 din 13 ianuarie 2012, depusă la Administraţia Finanţelor Publice a sectorului 6, a rămas fără răspuns –, propun transferarea sumei sechestrate, în contul colegei mele Stela Giurgeanu (v. „3,14“ din numărul anterior), pentru rezolvarea „deficitului financiar“ sesizat, în cazul ei, de Pundichi & Pălălău. Asta pentru a infirma zicala neaoşă conform căreia „Cînd îi dai îi fată vaca, cînd îi ceri îi moare viţelul.“ (R. M.)

● La un hipermarket din Capitală, un ou, dintre acelea cu coaja brună, s-a rătăcit printre merele verzi. Şi o cutie de tablete cu fibre, de la „Cosmo Pharm“, a nimerit printre gulii. Asta, la prima vedere; dar dacă merele s-au adunat în jurul oului solitar şi guliile au asaltat cutia? Oricum ar fi, sînt lucruri nelalocul lor. (M. P.)

● O mai ştiţi pe femeia cu butucul din Twin Peaks? Într-un autobuz 135 l-am întîlnit pe bărbatul cu taburetul. Era îmbrăcat îngrijit, avea în jur de 70 de ani şi ducea cu el un scăunel. S-a urcat în autobuz şi s-a aşezat tacticos pe el. (A. M. S.

CA SĂ LINIŞTEASCĂ 
TEMERILE CORPORALE, 
ROMÅNII AU RENUNŢAT 
LA TRADIŢIONALELE ŞOPROANE. 
ÎN ACEST TIMP, SE DESCOPEREA 
O GROZĂVIE MULT AŞTEPTATĂ 

● Potrivit Hotnews, un consilier prezidenţial rus ar fi sugerat că Rusia ar putea interveni pentru apărarea suveranităţii Ucrainei, în virtutea unui acord cu Statele Unite încheiat după terminarea Războiului Rece. Acordul la care se face referire e din 1994 şi ar avea, cică, o prevedere prin care Rusia se angaja să „garanteze“ suveranitatea Ucrainei după ce autorităţile abia înfiinţatului stat ucrainean au renunţat la armele nucleare care le rămăseseră de pe vremea cînd Ucraina era o republică sovietică. Cu alte cuvinte, au renunţat la armele nucleare ca să liniştească temerile Rusiei şi, în schimb, Rusia s-a angajat să-i apere de cei pe care ea îi consideră duşmani. Mai pe româneşte: Ucraina a fost şi făcută, şi cu armele luate. (A. M.)

● În Iran, fotbalul atrage tot mai mulţi suporteri. Şi numărul cluburilor a crescut: sînt în jur de 7000 de echipe. De cîţiva ani există şi o echipă naţională feminină de fotbal. Problema e că recent s-a descoperit că în această naţională feminină joacă, în travesti, patru bărbaţi. Performanţele echipei sînt bune, aşa că autorităţile au decis să nu facă prea mare tapaj în legătură cu descoperirea. Celor patru jucători li s-a propus fie să plece, fie să-şi facă operaţie de schimbare de sex. Peste trei luni, federaţia de fotbal va efectua nişte controale corporale amănunţite pentru a verifica dacă naţionala feminină e, într-adevăr, feminină. (M. M.)

● Un potpuriu de Valentine’s Day: (la radio) „Anul acesta românii au renunţat la tradiţionalele cadouri de Valentine’s Day şi au mizat pe week-end-uri în marile capitale ale lumii“; (la supermarket) „De Valentine’s, reduceri la toţi chiloţii roşii“; (în piaţă) „Ia ghiocelu’, Valentine“. Sărbătoarea asta, totuşi, are hazul ei. (S. G.)

● Compania Euromonitor International a făcut un studiu despre consumul de „tărie“ în lume (scrie adevarul.ro). Pe locul 1 e Coreea de Sud, unde un cetăţean consumă în medie 11,2 shots pe săptămînă (1 shot = 44 ml). Pe 2 – ei, da, abia pe 2, în ciuda a ceea ce se crede – Rusia, cu 5 shots. Urmează Thailanda, Polonia, Japonia, Filipine, Bulgaria, Slovacia, Ucraina, Franţa. Iar ne-au luat-o bulgarii înainte? Nu ştim. România nu a făcut obiectul studiului. Ar fi şi greu să faci statistici de-astea la noi, unde cazanele de ţuică sînt răspîndite „neoficial“ prin şoproane şi şure, de-a lungul şi de-a latul ţării… (M. V.)

● Se pare că specia de broască pe nume Beelzebufo ampinga din perioada cretacică era un prădător monstruos prevăzut cu armură corporală. În acest timp se descoperea şi că forma de cancer canin, cea mai veche dintre toate, a apărut mai exact pe vremea lui Cristofor Columb. (M. C.)

● „România e o ţară violată“, aud că spune o fată de la masa vecină, sorbind dintr-o bere. Mă simt ca şi cînd s-ar întîmpla o grozăvie lîngă mine, iar eu nu fac altceva decît să întorc capul. (A. M. S.)

● Dan Voiculescu, pe blog-ul său: „Şi dacă tot vorbim de interese naţionale, poate ar fi cazul să înceapă ancheta mult aşteptată de români legată de tezaurul României de la Moscova şi de implicarea lui Traian Băsescu în nerecuperarea acestuia.“ Aşa, şi mai ce? (L. V.

CICĂ S-AR PUTEA 
SĂ RĂMÎNEM FĂRĂ OGLINDA 
CARE CAPTEAZĂ GAZELE

● Cică s-ar putea să rămînem fără heliu. Să vă faceţi provizii de pe-acum. (L. V.)

● O doctoriţă nemţoaică pe nume Stephanie şi-a adăpostit calul în casă, în timpul unui uragan, şi calul a rămas de atunci acolo. Se priveşte în oglinda de pe hol, apasă cu botul pe clapele pianului din living şi bea apă de la chiuveta din bucătărie. În acest timp, un american pe nume Patrick era reţinut de Poliţia din Colorado pe cînd călărea beat pe autostradă spre nunta fratelui său din Utah. (M. C.)

● Poliţia kuweitiană a fost chemată să aresteze un leu care răgea îngrozitor într-o piaţă din suburbia Kuwait City. Martorii spun că leul abia încăpea pe bancheta din spate a maşinii de poliţie. În acest timp, cercetătorii argentinieni inventau un sistem care captează gazele conţinute de rîgîielile vacilor, fiecare animal fiind capabil să asigure suficient metan pentru a întreţine funcţionarea unui frigider timp de 24 de ore. (M. C.)

Foto: M. Pleşu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.