Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 499 din 5-11 septembrie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

STUDIILE ARATĂ CĂ, 
URMÎND TRATAMENTUL NOSTRU
(SCOARŢĂ DE COPAC BLEU VERZUI),
ÎNTREAGA LUME ÎI BINE  

● Pe site-ul Runners’ World a apărut un articol intitulat „Să stai aşezat e noul fumat, chiar şi în cazul sportivilor“. Studiile arată că a sta pe scaun poate fi foarte periculos pentru sănătate. Eu cred că e adevărat, dar nu ne putem lua definitiv picioarele la spinare. (A. M. S.)

● Din ciclul „Pe română-i ca-n engleză“, am primit un e-mail cu o invitaţie la un salon de modelare corporală: „Modelează-ţi figura, urmînd tratamentul nostru“. De la corporal la facial drumul trecu anevoios prin traducere. (S. G.)

● Companii care produc băuturi răcoritoare precum Coca-Cola sau Pepsi vor să renunţe definitiv la pet-uri, iar pe viitor ambalajele să fie realizate exclusiv din materie vegetală precum trestie de zahăr, scoarţă de copac, coji de fructe sau paie de grîu. Ştirea sună foarte bio-eco-SF. Îţi poţi imagina cum, în curînd, pe la terase se va servi cola la jumate de dovleac sau pepsi în coajă de brad. (A. P.)

● Chiloţii lui Eugene O’Neill sînt de vînzare. Nişte boxeri bleu verzui în stare foarte bună. Îi găsiţi într-o librărie mică din Salisbury, Connecticut. Costă 1.750 de dolari. Dacă aţi vrut vreodată să aveţi o legătură intimă cu un laureat Nobel, cred că asta e şansa dvs. (L. V.)

● Pe 14 august, mexicanca María del Carmen Flores din Ciudad Juárez a născut un copil de 6 kg şi jumătate şi 62 cm. Se pare că e cel mai mare copil din lume născut pe cale naturală, iar rocambolescul Ciudad Juárez, cunoscut în întreaga lume mai ales pentru uciderea în masă a femeilor şi trafic de droguri, a devenit ceva mai simpatic, deşi tot într-un registru… desmesurado. (S. S.)

● Culeasă de pe Facebook. În plină caniculă bucureşteană, o prietenă a dat peste taximetristul Zen, care i-a livrat următoarea replică: „Îi bine că-i cald, să zicem mersi că nu-i iarnă şi-i gratis“. (P. M.)

SPECIALIŞTII SPUN CĂ 
FAPTELE DE TALIE MICĂ 
VOR TRECE DE LA FAZA 
DE PROTOTIP 
LA LUCRURI ESENŢIALE 


● Scientific American a publicat recent un articol despre miturile legate de terorism. Astfel, specialiştii spun că motivaţia răzbunării este mai puternică decît cea legată de ideologie; sentimentul de camaraderie, aventură şi glorie este mai puternic decît acela al împlinirii unui program politic; reţelele teroriste sînt descentralizate şi în permanentă reorganizare; atentatele n-au fost atît dejucate, cît au eşuat din cauza incompetenţei şi chiar a prostiei teroriştilor (explozibilul fusese plouat, montat prost sau chiar cumpărat de la agenţi federali); în fine, rata deceselor cauzate de acte de terorism a scăzut drastic în State: doar 33 de morţi din 2011 încoace – spre comparaţie, media anuală de omucideri este de 13.700. (M. C.)

● S-a anunţat bibliografia pentru Olimpiada biblică din 2014, de la Dunavăţu de Jos, Judeţul Tulcea: Judecători – 21 de capitole, Faptele Apostolilor – 28 de capitole, Iona – 4 capitole, Filipeni – 4 capitole, Coloseni – 4 capitole, Cîntarea Cîntărilor – 8 capitole, Isaia – 66 de capitole, Ţefania – 3 capitole. Baftă şi Doamne-ajută! (L. V.)

● Mergînd cu maşina pe drumurile din Dîmboviţa văd anunţuri în faţa porţilor: „Vînd porci vietnamezi“ şi „Porci vietnamezi“. Cum or fi porcii ăştia, ce ştiu să facă faţă de porcii obişnuiţi, habar nu aveam. L-am întrebat pe Google. Şi, mare minune, aflu că există în România o întreagă industrie de porci vietnamezi. V-am zis eu de mai multe ori că iubesc capitalismul, uite încă un motiv. Au şi site-uri, de gen www.porc-vietnamez.ro, de unde aflăm că „porcii vietnamezi sînt porci de talie mică, vegetarieni, ecologici, uşor de întreţinut“. Deci sînt porci ecologici, nu porci ecologişti – a nu se confunda. Cică sînt ecologici pentru că nu au carne cu colesterol. Un fel de porc cu voie de la doctor, presupun. De la www.porci-vietnamezi.net aflăm că „aceşti porci vietnamezi îşi au originea în Vietnam, iar în 1980 au păşit pentru prima oară pe tărîmul american, dînd startul unei întregi nebunii. Americanii i-au privit iniţial ca pe nişte animale de companie datorită dimensiunilor reduse, dar şi aspectului lor extrem de atrăgător“. Ceea ce dă cu totul şi cu totul alt înţeles vechiului slogan maoist: „Porcul de american / Afară din Vietnam“. (C. G.)

● Cică în 2035 vînzările de maşini fără şofer (robotizate) vor atinge 100 de milioane pe an. N-am încă maşină pentru că mi-e lene să conduc şi mi-e scîrbă să mă enervez. Aştept momentul în care maşinile-care-se-conduc-singure vor trece de la faza de prototip la producţia de masă. Atunci să vă ţineţi! (M. M.)

● La Braşov puteţi bea cocktailul Panama. Conţine lucruri esenţiale: „cognac şi frică lichidă“. (A. M. S.)

LUCRURILE MARI 
COMUNICĂ DOAR ELIPTIC 


● Acum cîteva săptămîni, şase tineri s-au îmbarcat pe o plută construită din peste 1.500 de pet-uri şi au navigat pe Dunăre de la Călăraşi pînă la Gura Portiţei, adică peste 400 km. În acest timp, un grup de studenţi americani au ridicat, folosind 500.000 de piese Lego, un turn înalt de aproape 35 de metri înălţime. Iar un restaurant italian exclusivist oferă o singură masă pentru numai două persoane, iar meniul costă aproape 700 de dolari. M-au amuzat dintotdeauna lucrurile mari făcute cu lucruri mici. Dar şi viceversa. (M. C.)

● Preşedintele şi premierul comunică doar în scris, nu-şi mai răspund la telefon – zice o ştire. Ba mai comunică într-un fel, prin televiziunile „de ştiri“: apare unul şi spune ceva, peste o jumătate de oră apare celălalt şi îi dă replica… Şi tot aşa. Cînd s-or împăca şi-or vorbi direct, o să scadă cantitatea de ştiri fără sens pe cap de telespectator. (M. V.)

● Alte nume de firme din Galaţi: Come Back SRL, Lenuţa Şi Tincuţa SRL, Nedistructiv SRL, Grozavii Grup SRL, Carul Auriu SRL, Prăvălia Cu Bănuţi SRL, Senzitiv SRL, Două Puncte SRL, Hai La Drum SRL, Ultimul Ron Leu Company SRL, Acceptabil SRL, Momente SRL, Montekarlo Beatrice SRL, Verde Şi Roşu SRL, Rarisima Export SRL, Cafe The Ie SRL, Mahatma SRL, Betoane Compuse SRL, Virguliana SRL, Putere Mobilă SRL, Trubadurul SRL, Rostirea Maths Research SRL, Păianjenul SRL, Arahnofobia SRL, Ioan Şi Radu Iniţiatorul SRL, Eliptic SRL, Dikson Casa Frizerului SRL, Venus Mixt SRL, Les Jeux Sont Faits SRL, Agenţia Speranţelor SRL, Bivol Dental SRL, Nouă Pietre SRL, Sclipirea SRL, Decizional 11 SRL, Zåmbet De Soare SRL, Buburuza SRL, Corsar Nautic SRL, La Magazinul Lui X SRL, Aparte SRL, Elohim Trans SRL, Casa Funerară Îngeraşul Nostru SRL, After Life SRL, Regele Păstårnacului SRL, Grătarul Dragomir SRL, Neant SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.