Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 485 din 30 mai-5 iunie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

IAR SÎNT PRETUTINDENI ALTE CUVINTE
PENTRU A FACE SĂ DISPARĂ
MULTE DINTRE UNIFORME?


● Iar se unifică dreapta. A cîta oară? (M. V.)

● Din seria „Cititori dilematici“. Momentul 1, cînd am intrat într-unul dintre birourile Romatsa – DSNA Bucureşti şi dna Ioana Galan, care lucrează la Turnul de control al traficului aerian, mi-a zîmbit larg auzind de la ce revistă sînt şi mi-a spus: „Exact acum am terminat de citit un articol din Dilema veche!“ Momentul 2, cînd aşteptam să înceapă concertul Depeche Mode de la Bucureşti şi am observat un domn care se plimba pe stadion cu Dilema veche îndoită sub braţ, căutîndu-şi locul. Concluzia: oamenii „cu dileme“ sînt pretutindeni. (P. M.)

● De la un taximetrist am aflat „cel mai bun remediu împotriva stresului“: „Uitaţi-vă la televizor pe alb-negru. Culorile obosesc creierul… cînd ajungeţi acasă şi deschideţi televizorul, scoateţi culorile şi o să vedeţi ce bine o să vă simţiţi!“ Cu alte cuvinte, o viaţă cenuşie e mai liniştită. Aşa o fi, însă prefer să-mi stresez în continuare creierul cu albastru, verde, roz. (A. P.)

● Potrivit informaţiilor din presă, fostul ministru Victor Babiuc a fost închis la Penitenciarul Rahova în aceeaşi celulă cu Gigi Becali (cel puţin pentru primele săptămîni ale detenţiei). E o situaţie aproape experimentală, în care nu poţi folosi telecomanda pentru a face să dispară personajul din faţa ta. Greu de imaginat o pedeapsă mai aspră. (A. M.)

● N-am putut să nu mă întreb ce-o fi scris Dominique Venner, eseistul de extremă dreaptă care s-a sinucis de curînd în faţa Catedralei Notre Dame în semn de protest faţă de (posibila) legiferare a căsătoriei homosexualilor în Franţa. A scris enorm, vreo 50 de cărţi, multe dintre ele despre arme şi asasini de profesie. De neînţeles rămîne, pentru un specialist, obsedat de puritatea franceză, de ce s-a împuşcat cu un pistol belgian… (S. S.)

● Însoţitoarele de drum ale trenurilor companiei Virgin protestează împotriva noilor uniforme, pe care le consideră prea sexy şi prea transparente. Refuză să le poarte şi continuă să se îmbrace în cele vechi. Pentru a calma spiritele, generosul grup al lui Richard Branson le-a oferit angajatelor cîte un bon de cumpărături în valoare de 24 de euro, pentru a-şi procura… sutiene noi. Directorul Andy Cross a declarat pentru Telegraph: „E important ca angajaţii noştri să se simtă bine, deci le-am oferit cecuri cadou pentru a-şi lua dessous-uri pe care să le poarte pe sub bluze.“ Ştim toţi că iadul e pavat întotdeauna cu bune intenţii. (A. M. S.)

PE UN BLOC DE ZECE COLONEI
(PLIN CU HORMONI),
AVEM ÎNCĂ UN MARTIR DE CARTIER


● Pe un bloc de zece etaje din intersecţia Şoseaua Ştefan cel Mare cu strada Polonă s-a afişat zilele trecute o imensă reclamă la operaţii pe creier şi pe inimă, garantate de Euroclinic. Te trec fiori cînd vezi banner-ul care urlă, în intersecţie, printre reclame la gumă de mestecat şi tampoane: Alegeţi-ne pe noi! Cu alte cuvinte, „nu mai daţi banii la nemţi / că noi chiar n-avem clienţi.“ (S. S.)

● În sfîrşit, o veste bună: s-a deschis bistroul „La 2 colonei“; în Drumul Taberei, vizavi de biserica Răzoare. Tot gradu’ sfinţeşte locanta… (R. M.)

●  Pentru că vaca e nebună, porcul face febră, puiul e plin cu hormoni şi peştele cu mercur, a apărut o nouă tendinţă alimentară, promovată de altfel şi de OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii): mîncaţi insecte! Şi pentru că treaba cu „combateţi foamea mondială“ nu cred că va prinde decît la cîţiva activişti sociali, „combaterea kilogramelor în plus“ va convinge, cu siguranţă. (S. G.)

● Cezar Ouatu a declarat, după finala Eurovision: „Am fost lovit şi biciuit de toţi şi am ajuns aici. Dacă România nu mă va vrea, Europa mi-a dat semne bune. Cred că, dacă aş fi reprezentat o altă ţară, de exemplu, Italia, aş fi cîştigat Eurovision-ul“. E bine, avem încă un martir megaloman. (L. V.)

● Unii şoferi de taxi din Franţa îi „iau“ pe cei din România: în Paris, am mers, la un moment dat, cu unul african, care tot fredona ceva. Întrebîndu-l ce, am aflat că era slujba pe care urma să o ţină duminica următoare la o biserică de cartier: cel de-al doilea job era de pastor protestant. (I. P.)

E FOARTE IMPORTANT
SĂ IEI AVIONUL DUPĂ CINCI ANI
PENTRU A-L SCOATE DIN NISIP


● Victor Ponta îi dă indicaţii preţioase ministrului Educaţiei, Remus Pricopie. Premierul cere supraveghere strictă în timpul examenului de bacalaureat. „E foarte important, o spun încă o dată, supravegherea: camere de luat vederi, profesori. Aia trebuie să fie la sînge! (…) Poţi să fii mai puţin bine pregătit, dar nu poţi să fii hoţ! Dacă eşti hoţ, trebuie să pleci din bacalaureat!“, a spus Ponta, în şedinţa de guvern. Ce bine le zice Dottore! (M. M.)

● Pe un panou publicitar, un cuvînt scris mare: FENOMENAL. Ce e fenomenal? Un preţ: 19,99 lei. Ce poţi să iei cu ei? Gresie Marte. (D. S.)

● Doi americani au vrut să meargă în vacanţă în Africa. Şi-au luat bilet de la Los Angeles pînă la Dakkar, s-au urcat în avionul companiei Turkish Airlines şi, în loc să ajungă la Dakkar, au aterizat la Dacca, la 11.000 de kilometri distanţă, în Bangladesh. Compania aeriană a încurcat codurile aeroporturilor (DKR şi DAC). Sper că americanii nu s-au supărat. Mie mi-ar plăcea să-mi iau bilet Bucureşti-Roman şi să aterizez la Roma. (L. V.)

● Alvin Lee, chitaristul trupei Ten Years After, a murit în urma unei operaţii; Bob Brozman s-a sinucis; Jeff Hanneman, chitaristul de la Slayer, a murit în spital; Chi Cheng, basistul trupei Deftones, a murit după cinci ani petrecuţi în comă în urma unui accident; Trevor Bolder, basistul de la Uriah Heep, a murit de cancer; Ray Manzarek, clăparul trupei The Doors, a trecut şi el în partea cealaltă, săptămîna trecută… A fost o primăvară cît se poate de neagră pentru rock. (M. C.)

● Spania a cheltuit aproape un miliard de euro (o treime din bugetul Apărării) pentru a construi unul dintre cele mai avansate submarine militare. Doar că a ieşit atît de greu, încît deocamdată nu-l bagă în apă de teamă să nu se scufunde (şi să plătească celelalte două treimi din buget pentru a-l scoate din nisip). Ar putea măcar să-l vopsească în galben. (M. C.)

Foto: E. Farkas

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.