Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 467 din 24-30 ianuarie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

ŞTIE CINEVA CE S-A ÎNTÎMPLAT
CU ADEVĂRATA NEMULŢUMIRE?
DE CE NU MAI APAR
MAGAZINE INACCESIBILE ÎN EST?


● Ştie cineva ce s-a întîmplat cu OTV-ul? Vreme de trei zile nu au mai apărut pe ecran titlurile ştirilor-bombă despre viitorul preşedinte al României DD, burtierele cu „Daţi SMS la numărul…“ şi întrebări de tipul „Credeţi că Sergiu Nicolaescu a murit de moarte bună“? O fi vîndut DD-ul aparatul lui de propagandă vreunuia căruia îi plac ecranele mai curate? Am ajuns s-o spun şi pe-asta: nici OTV-ul nu mai e ce a fost! (A. P.)

● După ştirile TV, unde afli adevărata stare a naţiunii – că Bănică a divorţat de Marin, Elodia e în viaţă şi Becali a ameninţat-o pe Crudu să se lase de carieră –, apeşi telecomanda şi dai de Masters-ul de snooker. Unde jucătorii îşi autodenunţă un fault (observat doar de ei), riscînd să piardă meciul. Cît de aproape pot fi două lumi atît de paralele! (S. G.)

● Spuneţi sincer la ce/cine vă gîndiţi cînd citiţi următoarele: „Mişcarea de protest va continua pînă cînd elita politică va auzi strigătele de nemulţumire şi va renunţa la putere! Acesta este mesajul trimis în multiple feluri: prin pancarte, măşti, strigăte: «Destul!». Ne-am săturat de minciuni, de cleptocraţie, de injurii şi de umilinţe. Spiritul contestării este cel mai bine întruchipat de sloganul: «Minte, fură, guverneaz㻓. Nu, nu e din/despre România. E vorba despre Slovenia, unde o Comisie parlamentară pentru lupta împotriva corupţiei a descoperit nişte bani nedeclaraţi şi nişte tranzacţii aiurea, şi la actualul premier, şi la liderul opoziţiei. (M. V.)

● Site-ul HelloWork al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Japonia propune următorul job: observator de baloane publicitare. Descriere: să te asiguri că baloanele cu heliu de pe cerul Japoniei care poartă logo-ul marilor magazine sau al sălilor de jocuri sînt în bună stare de funcţionare şi umflate regulamentar. Salariu: între 5300 de yeni şi 7300 de yeni pe zi (46-63 de euro). Cum se spune: „Pick me! Pick me!“ în japoneză? (L. V.)

● ADN-ul extras din sîngele recoltat din lipitorile vietnameze i-a ajutat pe biologi să monitorizeze diversitatea unor specii tropicale din zone aproape inaccesibile, cum ar fi capra japoneză, muntjacul Truong-son, iepurele vărgat annamit sau bursucul-dihor chinez. (M. C.)

● Există întotdeauna un risc cînd inviţi pe cineva în Est şi îl laşi să guste farmecul său retro de unul singur. Spaniolul Enrique Vila-Matas, invitat în Bulgaria, ar prefera să fie oriunde altundeva şi notează în jurnalul lui volubil: „Se mai fac încă simţite sechelele regimului totalitar. Acestea fiind zise, n-am mai nimic de adăugat despre Bulgaria, poate fiindcă aici, la Sofia, n-am auzit nimic, n-am stat de vorbă cu nimeni. S-ar putea spune că am venit aici ca să fac exact contrariul a ceea ce ar fi făcut un spion.“ La urma urmei, ce căuta spaniolul în Bulgaria? (S. S.)

CRED CĂ OAMENILOR
ÎN FORMĂ DE SPIRALĂ
LE-AU CAM STAT ÎN GÎT ARDEII
CU NUME DE BASM,
NICIODATĂ GRĂBIŢI


● Ultimul film al lui Ben Affleck, Argo, n-a fost deloc pe placul guvernului iranian care intenţionează să producă un contra-film, în care să-şi spună punctul de vedere asupra acestei afaceri. Argo vorbeşte despre o operaţiune de salvare a şase diplomaţi americani cu ajutorul CIA, iar acţiunea se petrece la Teheran, în 1979. Filmul iranian va fi realizat de Araollah Salmanian, un regizor minor, supranumit „The General Staff“. Cred că oficialilor iranieni le-au cam stat în gît Globurile de Aur. Să vedem cum se vor îneca cu Oscarurile. (A. M. S.)

● Şi anul acesta, pe 15 ianuarie, de ziua lui Mihai Eminescu, s-a cerut, insistent, canonizarea poetului. E aproape ridicol! Să le spună cineva oamenilor ăstora că Eminescu a fost deja canonizat. Literar, desigur. (M. M.)

● S-a descoperit cea mai mare galaxie în formă de spirală, cam de cinci ori cît Calea Lactee. Astronomii au botezat-o NGC 6872, fireşte. (M. C.)

● Din categoria „Sfaturi utile, pe net“: „Ai grijă ce mănînci. 4 alimente care produc halucinaţii!“. Ca să nu vă las într-o confuzie totală, cu vertijuri, şi să vedeţi elefanţi verzi pe stradă, vă spun care sînt cele patru alimente: ardeii iuţi, nucşoara, pîinea de secară şi cafeaua. Cel puţin trei dintre ele fac parte şi din categoria „alimente pentru o viaţă sănătoasă“ sau „alimente care te ajută să slăbeşti“. Nu vi se pare halucinant? (A. P.)

● Din Calea Văcăreşti, la un moment dat, pe la Timpuri Noi, în zona fostului abator, dacă faci dreapta, dai în Aleea Zînelor. Nu e singura cu nume de basm din Bucureşti în vecinătăţi nu dintre cele mai feerice: nu departe de Calea Ferentari se află suratele ei, str. Făt Frumos şi  str. Ileana Cosînzeana. (I. P.)

● În ultima vreme, la salonul de coafură la care merg de nişte ani buni, la manichiură şi pedichiură dau tot mai des peste domni care stau fie cu mîinile, fie cu picioarele la muiat. Şi ce mi se pare cu adevărat ciudat e că nu sînt niciodată grăbiţi, nu le sună isteric telefoanele, ci vorbesc calmi şi zîmbitori despre copii, grădiniţe şi călătorii. (A. M. S.)

DOUĂ VOCALE
ŞI PATRU CONSOANE
(DAR FĂRĂ Ţ LA IAŞI)
AU IEŞIT DIN HIBERNARE
ŞI SE REFERĂ LA UN CUVÎNT


● E o limbă străveche, se numeşte silbo gomero, constă în doar două vocale şi patru consoane, toate fluierate, şi încă se mai „vorbeşte“ pe insula spaniolă (de origine africană) La Gomera din arhipelagul Canare. Asta după ce, la începutul anilor ’90, a fost introdusă ca materie de studiu în şcoli. Momentan, alte limbi fluierate se mai folosesc şi pe insula grecească Evia, în oraşul turcesc Kuskoy, într-un orăşel din Pirineii francezi şi în cîteva comunităţi din Africa. Să mai fluiere lingviştii a pagubă! (M. C.)

● Pe un zid, scris cu litere mari, dar fără Ţ, acest avertisment: „ATENTIE, CAD TURTURI!“. Nu m-ar mira să văd la primăvară, cînd va începe ciripitul, un alt avertisment, în acelaşi stil: „ATENTIE, CAD TURTURELE!“. (D. S.)

● „Pot să vă spun că este foarte important faptul că, adeseori, apare o carte foarte bună la Iaşi pe care oamenii de cultură de la Craiova nu o ştiu şi, de aceea, ne dorim să creăm această structură!“, a zis Andrei Marga la deschiderea oficială a filialei Institutului Cultural Român din Iaşi. Pentru că informaţiile par în general că ajung mai greu la Andrei Marga, aş vrea să-i transmit că „această structură“ se cheamă Internet şi se găseşte de ceva vreme şi la Iaşi, şi la Craiova. (L. V.)

● Pînă săptămîna trecută, cel puţin, iarna asta a fost destul de clasică, atît ca temperaturi, cît şi în ce priveşte zăpada. Iar meteorologii au tot prognozat perioade de încălzire care nu s-au prea adeverit. Televiziunile au exagerat (cum le e obiceiul), anunţînd în cîteva rînduri, sonor, că „de mîine vremea se încălzeşte“, cînd era vorba de cîte o creştere nerelevantă de vreo două grade şi care nu dura mai mult de o zi. Pe la jumătatea lunii ianuarie însă, cînd afară erau cel mult zero grade, o asemenea televiziune a dat ştirea că urşii din Braşov au ieşit din hibernare şi circulă prin oraş căutînd prin gunoaie, iar în josul ecranului era titrat „Căldura zăpăceşte urşii“. Nu mai poţi să crezi decît că şi urşii au început să se ia după prognoza fetelor dezgheţate de la televiziuni. (A. M.)

● După o listă scurtă care a mai inclus, printre finalişti, şi acronimul YOLO (You only live once – „Trăieşti doar o dată“) sau des folosita expresie fiscal cliff („vîrf fiscal“), Societatea Americană a Dialectelor a votat cuvîntul anului 2012. Acesta este hashtag şi se referă la un cuvînt sau o expresie precedată de simbolul #, folosită pe Twitter pentru a introduce un subiect sau a face un comentariu. Dacă am fi pe Twitter, acum, şi ar trebui să mă încadrez în cele 140 de caractere, v-aş scrie astfel: #dilemaveche: Pe 14 ianuarie 1993 a apărut primul număr din Dilema, care avea 16 pagini şi costa 50 de lei. În 2013 revista noastră a împlinit 20 de ani. (P. M.)

Foto: C. Tudor

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.