Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 450 din 27 septembrie - 3 octombrie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

CA O COMPLETARE LA PLOI,
DESTINUL FACE CA 
ORGANISMELE MODIFICATE 
ÎN GRĂDINA TRICOLORĂ 
SĂ SE PLICTISEASCĂ 
LA VENEŢIA  

● Ca o completare la două comentarii făcute aici în ultimele săptămîni de colegii mei: 1) dacă pe net a circulat varianta scriitorilor numiţi Ilfov şi Petrov, eu am auzit, într-o librărie, pe cineva întrebînd de cartea Bouvard şi Pécuchard; 2) seriei de gafe de identitate din presa internaţională în care au fost implicaţi, de curînd, atît ciclistul Lance Armstrong, cît şi cosmonautul Neil Armstrong i se adaugă şi gafa unei cunoscute reviste culturale de la noi care a vorbit despre ciclistul… Louis Armstrong. Care, probabil, s-a dopat în speranţa că-şi va face auzită trompeta în atmosfera lunară (unde, se ştie, sunetele nu prea se propagă). (M. C.)

● După ploi, căldură şi frig, televiziunile au mai găsit un element al naturii dezlănţuit şi potrivnic cu care să inflameze spaimele românilor: ursul de Dîmboviţa. (A. M. S.)

● După ce un urs a făcut-o de oaie omorînd un om, iar societatea românească a mai căpătat o temă de care pînă atunci nu părea să-i pese, însuşi ministrul Mediului le-a dat liber vînătorilor să-i facă felul ursului. Destinul face ca dreptul de a încărca puşcoacele să fie dat de cineva cu numele Plumb. Am transmis o ştire din eternitatea românească. Vă mulţumim pentru atenţie. (M. V.)

● Probabil că, în mai puţin de 100 de ani, vom comunica doar prin prescurtări de cuvinte şi de expresii (în limba engleză, desigur!). Mi-am bătut capul vreo jumătate de oră ca să-mi dau seama ce-o fi însemnînd titlul unei secţiuni a ştirilor de pe Yahoo! – „omg“. Oare ce legătură or fi avînd organismele modificate genetic cu sînii Nicoletei Luciu? Pînă la urmă m-a lămurit cineva: era vorba de „oh, my god!“. Nu prea e de… lol! (A. P.)

● Excelentă seria de interviuri realizate de Mihai Voinea şi Cristian Delcea cu junii deputaţi de la noi, speranţa schimbării în politica românească, noul val, tinerele talente. De pildă: „Identificaţi nişte lucruri care trebuie schimbate. V-am spus, asta cu şomerii. Trebuie să facem ceva. În localitatea Săpoca, unde, aţi văzut, s-a intrat şi în Cartea Recordurilor cu cea mai mare salată din lume… A crescut în grădina unui cetăţean sau cum? Nu, domnule, a fost preparată, salată de mîncat“ sau „Ce pasiuni aveţi? Citesc. Care e ultima carte pe care aţi citit-o? Pfuuu! Ultima carte, ultima carte… (se gîndeşte) Ultima carte… să ştii că anul ăsta n-am citit“ (din „Realizările celui mai tînăr parlamentar“, Adevărul, 19 septembrie 2012). Excelentă şi ucigătoare. (L. V.)

● Într-unul dintre magazinele deschise pe Aeroportul Otopeni, am găsit zacuscă la 20 de euro borcanul şi turtă dulce la 10 euro bucata – ce-i drept, o bucată în formă de inimă tricoloră, pentru că, nu-i aşa, ce mai contează preţul cînd e vorba de patriotismul culinar? (S. G.)

● În SUA a apărut un post TV pentru cîini. Cînd trebuie să-l lase acasă pentru mai multă vreme, ca să nu se plictisească, stăpînul poate să-şi pună căţelul în faţa televizorului, să se uite la serialul lui preferat de pe Dog TV. În curînd, cîinele se va certa cu cel mai bun prieten al său pe telecomandă. (M. M.)

● Un prieten se întorcea de la Festivalul de film de la Veneţia. A pierdut semnalul la telefon exact înainte de a se anunţa cîştigătorul Leului de Aur. A întrebat-o pe însoţitoarea de bord dacă pilotul are legătură cu pămîntul şi dacă ar putea să-l ajute cu această informaţie. Femeia s-a uitat întîi neîncrezătoare la el, după care s-a enervat de-a binelea. Vă imaginaţi că întrebarea legată de cîştigătorul de la Veneţia, transmisă de pilot turnului de control, ar fi bătut orice replică dintr-un film american prost? (A. M. S.)  

SE PARE CĂ SPERANŢA 
DE ÎNLOCUIRE A FIBREI NAŢIONALE
A REFĂCUT TRASEUL UNUI CORP

● Citesc în The Economist că în Coreea de Sud s-au pus cote de reprezentare în diplomaţie pentru… bărbaţi. Da, se pare că la examene intră în diplomaţie prea multe femei, deci bărbaţii trebuie şi ei ajutaţi. Eu zic că e de bine. Îmi imaginez nişte diplomate sud-coreene brici la întîlniri cu sonatul ăla mic de e dictator în Coreea de Nord. Sau, şi mai bine, poate că următoarea generaţie de sonaţi Kim va avea numai femei şi ajunge şi Nordul să fie condus de o femeie. Am senzaţia că aşa s-ar rezolva mai repede problema. (C. G.)

● Printr-un anunţ la mica publicitate cineva caută „loc de muncă ca agent pază, paznic, strungar paralel, oriunde în ţară. Am 56 de ani dar sînt perfect“. Ţi-am dat beep şi sînt voinic. Speranţa ar fi să găsească un angajator căruia să nu-i fie perfect perpendicular. (A. M.)

● Iar au început lucrări de înlocuire a bordurilor peste tot în Bucureşti, chiar şi acolo unde nu e nevoie. Atîta deranj şi atîţia bani băgaţi în spart şi în reasfaltat trotuare! Or să pună ăştia borduri în jurul fiecărui copac… (M. C.)

● Găsit pe Facebook, pe pagina „Academiei Naţionale de Ortodoxism Patriotic“. Genul ăla de text năucitor, atît de rupt de realitate, încît nu puteţi decît să citiţi şi să vă minunaţi. Iată o mostră: „Mare păcat înaintea lui Dumnezeu şi în faţa Neamului tău este să fii fată trecută de 25 de ani şi să fii nemăritată. Cei mai buni ani pentru naşterea de prunci sînt aproape pe terminate, iar tu ce ai făcut în timpul ăsta? Probabil ai plecat urechea la amăgirile străinilor, cu poveşti despre emanciparea femeii. Ţi-ai pierdut timpul prin facultăţi şi saloane de înfrumuseţare, sau ţi-ai căutat servici să te întreţii singură, în loc să te dăruieşti vieţii de familie aşa cum porunceşte Hristos. Ţi-ai făcut părul cu placa în loc să îmbrăţişezi năframa. Ţi-ai făcut unghiile şi te-ai epilat, arătînd dispreţ faţă de darurile frumuseţii naturale de la Dumnezeu. Ai umblat prin cluburi unde ai ascultat muzica străinistă care ţi-a răcit sufletul la profunzimea fibrei naţionale, care te cheamă neîncetat să aduci noi fii şi fiice în sînul Poporului Românesc. Doamne-fereşte, poate ai şi preacurvit folosind metode de contracepţie (care, dacă nu ştii, au fost inventate de Noua Ordine Mondială pentru depopularea planetei) […]“. (P. M.)

● Veveriţa din Ice Age, în variantă Valea Prahovei, mi-a sărit în faţă: trecînd din brad în brad, a alergat după singura bucată de pîine – ce-i drept, mare! – din curtea în care ne aflam. A luat-o în bot şi ţuşti cu ea în înaltul bradului din faţă, după care a refăcut traseul iniţial. Să mai spună cineva că desenele animate nu sînt, cît de cît, reale… (I. P.)

● Astăzi, joi, 27 septembrie, se împlinesc fix 107 ani de cînd Einstein a publicat eseul „Depinde inerţia unui corp de conţinutul lui de energie?“, care conţine celebra ecuaţie E = mc2. Cine ştie care articol din acest număr al Dilemei vechi va face istorie! (M. C.)  

CINEVA ESTE DE ACORD 
CA NIŞTE CĂRBUNI SĂ REPREZINTE
VESEL EVOLUŢIA

● Cea mai penibilă dintre imaginile transmise de diversele televiziuni pe 17 septembrie, la deschiderea anului şcolar, a fost cea cu primarul Mazăre vizitînd o şcoală din Constanţa, cu o cască de aviator interbelic pe chelie şi cu fetiţele de la grupa pregătitoare cîntîndu-i languroase melodia lui Michel Teló, învăţată, probabil, de la propriile lor învăţătoare: „Ai se eu te pego!“. Dacă cineva le-ar traduce (un fel de „Ai, ce ţi-aş face!“), tot ele ar sesiza Autoritatea pentru Protecţia Copilului. (S. S.)

● Citesc pe Euractiv.ro: „Premierul român Victor Ponta i-ar fi spus preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că este de acord ca Traian Băsescu să reprezinte România la următorul summit UE de la Bruxelles, scrie Wall Street Journal citînd surse europene“. Pupat toţi Piaţa Endependenţi. Doar că Piaţa Endependenţi s-a mutat la Bruxelles. (M. V.)

● S-a descoperit zăpadă pe planeta Marte! Uraaa! Înseamnă că nu mai e nevoie decît de nişte cărbuni, de un morcov şi de-o mătură ca să facem marţieni de zăpadă. (M. M.)

● Cele mai căutate cuvinte pe Google-ul românesc sînt jocuri şi filme. Un popor vesel! (M. C.)

● Aşadar, continuarea recoltei anunţate în numărul trecut (pentru astăzi, nume de firme din Curtea de Argeş, Năvodari şi Caransebeş): Dinastia Mureşană SRL, Aventurin Acvamarin SRL, Puf Şi Lemn SRL, Preponderent SRL, Gospodarul Italian SRL, Sintetic Gemenii SRL, Casa Tinereţe Fără Bătrîneţe SRL, Pruncuşor Voinicel SRL, Crustaceii SRL, Ciao Bebe Mio SRL, Drumul Oaselor SRL, Bunicutzii Frech SRL, Castorul Ioanei SRL, Aroma Levănţica Blue SRL, Forme Magice SRL, Doar Noi Doi SRL, Sisters Luminiţa & Ana SRL, Ton Detectivul Tău SRL, Bani Buni SRL, Rusoaica SRL, Only Duda SRL, Evoluţia Construcţiilor Mecanizate SRL, Te Iubesc SRL, D.D.G. Urcătorii SRL, Concludent SRL, Vin Din Vie Tradiţional SRL, Solaris Gugulania SRL, Ciucă Autentic Accesorii SRL, Voi SRL, Şapte Din Şapte SRL, Structura Simion Nichita SRL, Parchet Pe Viaţă SRL, La Băieţii De Elită SRL. (D. S.)

Foto: Alexandra Brovchin

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.