Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 434 din 7-13 iunie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ A PUTUT CIRCULA IDEEA 
CĂ DRAGOSTEA NU ŢINE 
ATÎT DE TACTICĂ ŞI STRATEGIE, 
CÎT DE RECUZITA CIRCULUI,
ÎNSEAMNĂ CĂ SÎNTEM BABE

● Dacă, după ce am văzut faţa şi ochiul tumefiat al lui Bute, a putut circula ideea că la Nottingham ar fi fost blat înseamnă că sîntem loviţi la cap mai rău decît el. (R. C.)

● Poezia a coborît în stradă şi s-a-nfipt drept în panouri publicitare. Iată ce-am cules din goana microbuzului care trecea prin jud. Vîlcea: „Dragostea-i ceva înălţător / Aşa că-ţi dau o lustră cu ventilator“, „Străluceşti ca un diamant / Am să-ţi cumpăr un Instant“, „Iubirea nu respectă nici un plan / Aşa că-ţi cumpăr ţiglă Baudeman“. Cu alte cuvinte, love is in the air… dar şi în sufragerie, în baie şi pe acoperişul casei. Cum e şi firesc. (P. M.)

● Nu-i mare şmecherie cu clinicile private: fetele de la call service îţi răspund amabile la telefon, de la recepţie eşti direcţionat cu zîmbete spre cabinetul care te interesează, programarea este respectată şi aştepţi maximum zece minute, doctorul e atent la ce-i spui, nu eşti terorizat că nu ştii cînd să-i pasezi plicul, la final, în loc de rămas bun, îţi spune „Sănătate!“ şi „Doamne, ajută!“. De fapt, totul ţine nu atît de profesionalism, cît de regulile de bază ale politeţii şi ale bunului-simţ. Domnilor din sistemul de stat, e chiar atît de greu? (A. P.)

● Din comentariile apărute după înfrîngerea lui Lucian Bute, eu am înţeles aşa: cînd cîştigă al nostru, e un mare campion, un sportiv desăvîrşit, inteligent, cu tactică şi strategie, iar noi ne simţim mîndri că sîntem români. Cînd cîştigă al lor, e o brută, un animal violent, o maşină de pumni, care a învins cu ajutorul arbitrilor corupţi. Iar noi tot ne simţim mîndri că sîntem români. (M. V.)

● Johnny Depp joacă rolul unui indian în filmul Călăreţul singuratic, cu o pasăre moartă pe cap şi toată recuzita amerindiană din filmele western. Nici n-au apărut bine primele poze de la filmări, că au şi sărit corecţii politic: „Vai, dar e ofensator pentru descendenţii triburilor“ etc. etc. La cîteva zile după aceea, Johnny Depp era adoptat de indienii comanşi, ceea ce înseamnă că acum rolul lui Tonto, indian comanş, e jucat de Depp, indian comanş. Să mai zică cineva ceva (şi nu mă refer aici la Vanessa Paradis). (L. V.)

● În ultima vreme, pe străzile Capitalei mărşăluiesc tot felul de maşini electorale, dotate cu poze şi difuzoare, din care ţîşnesc imbolduri la vot. Iniţial am crezut că e vorba de venirea circului în oraş şi, pînă să mă dumiresc că se anunţau candidaturi, am crezut că e vorba de nişte invitaţii să vedem „femeia cu barbă“, „omul care înghite flăcări“ sau „dansatoarele din buric“. Ceea ce, de fapt, nici nu era prea departe de adevăr. (S. G.)

● Acum cîţiva ani, Eurovision-ul era cîştigat de o trupă de hard rock cu patru finlandezi costumaţi în klingonieni zombificaţi; anul acesta, pe locul doi s-au clasat cinci babe cu băsmăluţe care au mormăit în rusă un disco gerontofil. Eurovision-ul, acest freakshow unde ţările îşi votează vecinii preferaţi. (M. C.

UN FOST DITAMAI VÎRFUL 
(CU TOTUL ALTCEVA DECÎT LIDERUL)
AR TREBUI TRIMIS PE DRUMURI
DIGESTIVE PENTRU A CREA 
ÎN CURÎND O COADĂ


● Cică Adrian Năstase ar fi fost sunat de Constantin Grăjdan (ştiţi care, omul care a stat vreo patru zile la Inspectoratul de Stat în Construcţii) la ora 5,53. Nu mă surprinde că între cei doi există conversaţiuni telefonice (că de n-ar fi, nu s-ar povesti). Dar mă apucă rîsu’-plînsu’ constatînd cu ce se ocupă un fost ditamai premierul dimineaţa, pe răcoare… (M. V.)

● La camera de gardă de la boli infecţioase, la „Matei Balş“, printre rujeole şi hepatite, îşi fac apariţia timid, apoi cu din ce în ce mai multă îndrăzneală, pacienţii muşcaţi de căpuşe. Îi vom numi „căpuşarii“. Doamne elegante, cu cîte un plasture cochet pe ceafă, mătuşi grase, plesnind de sănătate, cu un bandaj în vîrful degetului, domni cu alură de fermieri de weekend, şontorogind afectaţi de un picior. Cu toţii ţin să fie consultaţi de către medici şi consideră că boala lor e o urgenţă. Medicii sînt depăşiţi de situaţie, spun că din cauza „căpuşarilor“ nu pot să asiste cazuri grave. Ignoraţi, „căpuşarii“ devin recalcitranţi. Îşi agită plasturii, bandajele şi înjură sistemul de sănătate. Deja se cred pe moarte. Cine este de vină pentru toată această isterie? Mai uitaţi-vă la ştiri, fraţilor, căci nu dăunează grav sănătăţii! (A. P.)

● Şcolile europene specializate în producţia de majordomi (cu totul altceva decît valeţi sau servitori…) sînt asaltate de miliardarii şi milionarii din Beijing, Shanghai, Moscova, Petersburg şi Novosibirsk. Cererea e mai mare decît oferta. Şi asta vă lasă R. C.?

● Cică, mai nou, liderul spiritual MISA, Gregorian Bivolaru, se pretinde erou. El spune că un comando (trimis din România?) ar fi încercat să-l răpească din închisoarea în care era deţinut în Suedia, motiv pentru care autorităţile suedeze l-ar fi eliberat şi i-ar fi acordat azil politic. Nu ştim care o fi adevărul, cert e însă că în toată povestea apare un cuvînt verosimil: „azil“. (A. M.)

● Unul dintre invitaţii speciali la Bookfest a fost Bernard Pivot. Printre altele, a venit şi pentru „Marea dictare“, un test pentru cunoscătorii limbii franceze. Iniţiativa ar trebui reluată şi adaptată: n-ar strica o mare dictare în limba română. (M. M.)

● Trimis (şi plătit de ţarul Aleksei Mihailovici) în China pentru a stabili legături diplomatice şi comerciale şi pentru a descrie în detaliu teritoriile imperiului asiatic, Nicolae Milescu Spătarul a tradus şi a rezumat un atlas scris de Martino Martini căruia i-a dat titlul Jurnal de călătorie în China. Titu Maiorescu a „împrumutat“ şi el masiv din esteticianul Fr. Th. Vischer şi din John Stuart Mill, Aron Densuşianu fiind cel care a descoperit plagiatul în 1867, primul consemnat în cultura noastră, unde Legea proprietăţii literare şi artistice fusese promulgată de Al.I. Cuza în 1862. În fine, în 1893, un jurist pe nume Const. N. Hamangiu a plagiat, după un jurist francez, ceea ce avea să devină prima teză de licenţă dedicată la noi Proprietăţii literare şi artistice. Lucrarea a fost lăudată de Ioan T. Ghica, cel care şi descoperise plagiatul. Avem tradiţie, asta voiam să spun. (M. C.)

● Din deliciile întîlnite pe drumuri moldoveneşti: la Paşcani, la benzinărie, Chio Chips cu… wasabi. Mici şi verzi, în stil marţian. La Sascut, la ieşirea din localitate: Farewell Sascut!. (I. P.)

● Săptămîna trecută, un avion transatlantic între Franţa şi SUA a aterizat de urgenţă din pricina unei franţuzoaice de origine cameruneză care spunea că are implantat în abdomen un dispozitiv exploziv. Femeia a fost arestată şi investigată, însă nu s-a găsit nimic recent introdus, pe cale chirurgicală, cum susţinea, în corpul ei. O persoană aflată în acelaşi avion a mărturisit că franţuzoaica i-a devenit şi ei suspectă pentru că a mers de cîteva ori la toaletă, ultima dată rămînînd închisă acolo un timp nerezonabil pentru un avion cu 200 de oameni la bord. Biata femeie, poate avea probleme digestive şi, din pudoare, a preferat diagnosticul de terorism… (S. S.)

● Hideki Watanabe, un dentist japonez, a inventat oala care amestecă singură. Oala îşi foloseşte forma pentru a crea un vîrtej termodinamic, ceea ce face ca apa să se încălzească mai repede. Puteţi vedea minunăţia pe YouTube (www.youtube.com/watch?v=uBKF6cl3Z9o), de unde veţi afla şi cum a fost botezată: „Kuru-Kuru Nabe“. Cine ştie, poate că-n japoneză asta înseamnă „Mîngîierea petalelor de cireş la răsărit după o noapte în care ai cam exagerat cu sake-ul şi vrei să pui nişte apă la fiert“. (L. V.)

● O firmă de construcţii din Berceni a inclus în oferta sa locuinţe „la cele mai mici preţuri“, numite euro-mansarde. La cum merg lucrurile, nu m-ar mira dacă oferta ar include în curînd şi locuinţe la preţuri minuscule, adică euro-cocioabe, euro-bordeie sau euro-coteţe. (D. S.)

● Ştiţi care e culmea mitei electorale? Să stai la o coadă lungă în faţa unui cort PDL din Piaţa Romană, să iei două umbrele verzi inscripţionate, să pleci şi să-i spui colegei de serviciu, cu care ai împărţit şi darul, şi statul la rînd, că din altă parte, de la alt cort, de la alt partid, ai luat umbrele şi mai multe, şi mai de calitate. Văzînd pe stradă scena, n-ai cum să nu te întrebi: cît de ploioase se anunţă vremurile? (A. M. S.)

Foto: C. Tudor

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.