Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 431 din 17-23 mai 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

DE REŢINUT ACEASTĂ IDEE:
MOMENTELE 
CARE SE SUCCED INTRAVENOS
ÎNŢEAPĂ DOMENIUL AUCTORIAL 

● De reţinut – şi bună de pus pe perete – această idee a domnului Juncker, prim-ministrul luxemburghez: „Politicienii europeni sînt nişte pragmatici lipsiţi de talent“. Cere şi pragmatismul aşa ceva? (R. C.)

● Vă amintiţi momentele în care, cuprinşi de panică la vederea unei albine, începeţi să strigaţi la ea: „Fugi de-aici! Lasă-mă-n pace! Vezi-ţi de treaba ta!“? Ei bine, ţin să vă anunţ că strigaţi degeaba. Pentru că albinele sînt surde. (L. V.)

● Pe drumuri naţionale moldoveneşti, localităţile care se succed, nu neapărat în ordinea asta, confirmă prezenţa neaoşului „escu“ şi infirmă arbitrariul semnului lingvistic: Priponeşti, Urecheşti, Popeşti, Potîrnicheşti… M-au lăsat doar cu o mică nelămurire: ce înseamnă „a potîrnichi“? (I. P.)

● Se pare că nucşoara este extrem de otrăvitoare dacă e injectată intravenos. Nu încercaţi aşa ceva acasă! Încercaţi cu scorţişoară… (M. C.)

● Cum vine căldura, apar gîndacii negri „de canal“. Cîte unul se rătăceşte prin ţevile lui şi îl descoperi debusolat, în baie, cu picioarele-n sus. Anul acesta avem parte şi de o invazie de ţînţari (pentru că autorităţile sînt prea preocupate de alegeri, în loc să dea cu ce trebuie dat împotriva lor). Sînt cei mai agresivi ţînţari pe care i-am întîlnit. Se strecoară în casă prin ochiurile plasei de la geam şi te înţeapă în văzul lumii, fără nici o jenă. Ieri am omorît în bucătărie un gîndac roşu, un cercetaş în recunoaştere. Asta e grav! Trebuie să mă pregătesc de război cu o întreagă colonie. Cum e posibil ca un banal apartament de bloc socialist să se transforme primăvara într-o junglă? (A. P.)

● Se pare că pe 9 iulie va urma o apocalipsă a computerelor (mai ales Mac) cărora le-a fost infectat de-a lungul timpului „domeniul personal“ cu un tip de virus numit DNS changer. În ce va consta apocalipsa? În imposibilitatea de a te conecta la Internet. Vă puteţi imagina? (S. S.)

● Nu ştiu ce planuri de viitor aveţi dumneavoastră, dar eu pot să spun sigur că nu-mi doresc ca un credit să-mi poarte numele, aşa cum ne promite o bancă. Înţeleg orgoliul auctorial. Dar nu cu orice preţ. (A. M. S.

DE REŢINUT ACEASTĂ IDEE: 
ESTE NEPLĂCUT SĂ RENUNŢĂM,
CUM-NECUM, LA UNELE AMĂNUNTE
IGNORATE PENTRU POZE CU CARE
ÎNCHEIEM O POVESTE DE VIAŢĂ

● François Hollande: „Este neplăcut uneori să aud prieteni – români, polonezi, portughezi, italieni – vorbind în engleză“. Ce să-i zici? Dude, get used to it! (C. G.)

● O ştire în Adevărul: „Satele din Bulgaria rămîn fără locuitori“. Pour une fois, cred că ar trebui să renunţăm la vechiul nostru reflex de a exclama „iar ne-au luat-o bulgarii înainte“. La capitolul „depopularea satelor“, putem spune că „bulgarii ne-au prins din urmă“. (M. V.)

● O tînără de 19 ani din Chicago s-a întors acasă noaptea tîrziu de la club şi, cum-necum, a început să se certe cu mama ei, sfîrşind prin a-l muşca de spate pe buldog-ul familiei. De trei ori. Tînăra, pe nume Analise J. Garner, a ieşit din închisoare după ce a plătit trei mii de dolari cauţiune. (M. C.)

● Evenimentul zilei dă o raită probabil pe Wikipedia şi publică o ştire de ultimă oră: „Părintele comunismului a trăit şi a murit sărac“. Este vorba despre Marx însuşi. Din articol aflăm că „Engels a putut să îl sprijine şi material pe gînditorul idealist, care de obicei nu prea avea posibilitatea să îşi întreţină cum trebuie nevasta şi copiii. Cînd Marx s-a instalat cu familia la Londra din cauza ideilor sale revoluţionare, acolo a suferit şi mai mult din punct de vedere material“. Da, e adevărat, cu unele mici amănunte nesemnificative. Gînditorul idealist nu şi-a căutat niciodată de muncă, pentru că s-a obişnuit să fie un parazit care îi cerea lui Engels bani încontinuu. Cînd a încercat să facă bani din scris articole, ieşeau atît de prost, încît Engels trebuia să le rescrie. Şi era atîta de muncit după gînditorul idealist, încît amărîtul Engels a preferat să o lase baltă şi să-i dea iar direct bani. Pe scurt, gînditorul idealist era un mic leneş incompetent, profitor şi şantajist emoţional. Suferinţa din punct de vedere material e şi ea relativă – familia Marx îşi permitea, de pildă, o servitoare. Pe care gînditorul idealist o exploata sexual în stil comunist (adică gratis). Deci, Evz, cînd mai găsiţi ştiri de ultimă oră petrecute acum 150 de ani, mai săpaţi puţin! (C. G.)

● Un anunţ pe Facebook: „Vă invităm la un eveniment cu totul deosebit, cu ocazia zilei mondiale a Respiraţiei Holotropice. Pe 12 mai, oameni de pe tot globul respiră la unison! Ne conectăm unii cu alţii şi cu noi înşine, unim interiorul cu exteriorul, aducem Acasă, în inimă, părţi uitate şi ignorate. De data asta, mii de exploratori ai conştiinţei din toată lumea vor respira în acelaşi timp, iar energia grupului astfel format va fi uriaşă! Respiraţia holotropică este o călătorie interioară, o întoarcere la sursa fiinţei noastre“. Cost workshop: 250 lei. Nu, mulţumesc. La banii ăştia, prefer să respir, holotropic sau nu, la mine acasă! (A. P.)

● Ia nu mai fiţi atît de aspri cu Traian şi lupoaica sculptaţi de Vasile Gorduz! Toţi fanii lui Athletic Bilbao s-au fotografiat cu statuia. Marţea trecută s-a stat la coadă (la propriu şi la figurat) pentru poze individuale şi de grup. Trotuarul din faţa Muzeului de Istorie era alb-roşu. (M. C.)

● Devine tot mai presant şi mai cuviincios ca la capătul oricărui „bine“ monoton cu care încheiem mecanic orice discuţie să-i dăm în cap, adăugînd: „Bine pe dracu’!“. (R. C.)

● „Iubirea e un lucru rar / Aşa că-ţi dau un balansoar.“ Nu-i o poveste de budoar, ci un slogan publicitar. (M. M.)

● În ultimul secol, speranţa de viaţă la pisici s-a dublat. Asta înseamnă că acum au 18 vieţi? (L. V.)

DE REŢINUT ACEASTĂ IDEE: 
ATUNCI CÎND ÎN NENE APAR 
PRIN SURPRINDERE SEMNE DE
BĂNET, DE CE SĂ-I REZIŞTI, FATĂ? 

● Referitor la o notă din urmă cu trei săptămîni de la această rubrică, în care M.V. atrăgea atenţia că trebuie să foloseşti diacritice pentru a avea pretenţia că scrii româneşte corect, un cititor ne-a trimis un exemplar din ziarul braşovean Transilvania Expres cu următoarea ştire subliniată: „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Carabulea la un an şi şase luni de închisoare pentru dâre de mâţă…“. Dâre de mâţă constituie o infracţiune inedită… împotriva limbii române. Atunci cînd în respectivul proces (de redactare) apar semne diacritice în exces, amintita infracţiune poate fi disjunsă din mai obişnuita dare de mită. (A. M.)

● Despre ce credeţi că vorbeau o tanti şi un nene în autobuz, înainte ca ea să ceară imperativ închiderea geamului, pe motiv că era curent? Despre hărăzire… (D. S.)

● M-a luat prin surprindere replica domnului Mihai-Răzvan Ungureanu la Congresul PDL („Fiţi, cu toţii, ungurenii mei!“) pentru că n-am prins contextul. A fost vreo vorbă de duh? A recitat cineva, la congres, „Mioriţa?“ Se leagă, poetic, cu „urmaşii lui Traian“? Cum ar fi adaptat-o, la nevoie, domnul Văcăroiu sau, mai de-aproape de PDL, domnul Boureanu? (S. S.)

● Eticheta cadavrului lui Lee Harvey Oswald (presupusul asasin al lui J.F. Kennedy) a fost vîndută la licitaţie, în anii ’90, pentru suma de 6600 de dolari. Pe ce etichetă aţi da atîta bănet? (M. C.)

● Cu ocazia finalei Europa League, s-au închis şcolile şi grădiniţele în tot Bucureştiul. N-am înţeles de ce. Un meci de fotbal e o calamitate naturală? (M. V.)

● Cu ocazia descinderii spaniolilor la Bucureşti pentru meciul de Europa League m-am reîmprietenit cu neaoşul mic românesc. Cum ai putea să-i rezişti şi să rămîi insensibil cînd îi auzi pe suporteri străini vorbind despre „miţi“ şi „pequenitos“? (A. M. S.)

● Culeasă din metrou de o prietenă şi postată direct pe Facebook: „Nu vreau, fată, să mai vorbesc cu el, că are prostia contrazicerii!“. Mi se pare corect! (P. M.)

Foto: M. Vasilescu

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.