Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 618 din 17-23 decembrie 2015
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNTREBAT DE O BACTERIE
CU PARFUM OLTENESC
UNDE ESTE RAIUL PE ACEST PĂMÎNT, ULTIMUL POLITICIAN A RĂSPUNS: 
„LA DEAL“

● Întrebat de The Guardian care este cea mai mare frică a sa, scriitorul de cyber-SF William Gibson a răspuns: „Acum, că am îmbătrînit, viitorul arată dintr‑o­da­tă mult mai întunecat decît mi-aş fi imaginat vreodată – nu doar pentru că eu nu voi mai face parte din el, dar şi pentru că multe alte lucruri nu vor mai exista. Tigrii, spre exemplu.“ (M. C.)

● În Danemarca s-a descoperit o bacterie rezistentă la toate antibioticele cunoscute, cercetătorii declarînd că nu au, în prezent, nici un medicament cu care s-o anihileze. Dacă ar încerca cu bicarbonat? (S. G.)

● Site-ul gandul.info relatează cu lux de amănunte un prim caz de radicalizare din România, cu parfum oltenesc: proaspăt convertitul Luigi din Craiova avea de gînd să procure, printre altele, cîteva grenăzi (sic!). Mai interesant chiar decît postarea lui Lugi de pe Facebook – care dă flecărelii online o semeață dimensiune marțială: „Auzi, ai idee cam cît ar costa 2 AK-uri, 2 veste, 10 încărcătoare şi 8 grenăzi?“ – e apelul la rațiune care precedă războinica solicitare: „Dar trebuie să fim raționali“. Nu se înțelge nimic, dar sperăm măcar că grenăzile nu explodează. (M. P.)

● „Unde altundeva este raiul femeilor pe acest pămînt decît într-o clinică de înfrumuseţare!?“, se/ne întreabă retoric fashionistul Ovidiu Buta la emisiunea Cred în mine. (M. C.)

● Am întîlnit, în ultimul timp, tot mai mulţi cerşetori bărbaţi, 50 plus, tot mai insistenţi şi mai expliciţi, care nu doar precizează suma pe care o doresc, se ţin după tine pe străzi, la limita agresivității, ci şi precizează la ce le vor folosi banii ceruţi: o ciorbă de legume şi o iahnie de fasole, de pildă. (I. P.)

● Politicianul dacă nu e şi plagiator, nu e politician destul. (M. C.)

● În înțelepciunea lor, legiuitorii au decis cîți cîini trebuie să păzească o turmă: trei la munte, doi la ­deal și unul la cîmpie. Locuiesc la cîmpie și am un cîine. Aștept turma. (M. V.)

COMPARATIV, NIMENI NU REVENDICĂ DIMINUTIVELE UMANITARE
NECESARE NASULUI

● Aşadar, piocianic, acinetobacter, klebsiela şi alte infecţii nosocomiale. Îl aşteptăm pe Dorel Săndesc, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, să ne ofere, comparativ, noi procente cu virgule ale morţilor din Colectiv contaminaţi cu germeni intraspitaliceşti!? (M. C.)

● Conducerea Aeroportului Internațional Kuala Lumpur a transmis presei un comunicat referitor la trei aeronave tip Boeing 747 garate de multă vreme acolo și despre ai căror proprietari nu se știe nimic. Dacă în termen de două săptămîni nimeni nu revendică cele trei avioane, acestea vor fi scoase la licitație. Am simțit nevoia să reiau acest anunț așa, în caz că ați uitat cumva unde v-ați parcat Boeing-urile. (M. M.)

● Din ciclul „Diminutivele la români, seria financiară“. Bănuți, bănișori, facturică, bonuleț – pe-astea le auzisem de multe ori pe la casierele din magazine ori pe la contabile, m-am obișnuit. Dar zilele trecute am auzit unul nou (pentru mine): am plătit la benzinărie cu cardul și casiera mi-a spus „Poftiți cărduțu’“. (M. V.)

● După aproape o lună de la atentatele de la Paris din 13 noiembrie, a fost identificat și cel de-al treilea terorist: Foued Mohamed-Aggad, 23 de ani, crescut în Franța. În decembrie 2013 a fost plecat în Siria, împreună cu fratele său și cu alți opt prieteni. Cunoscuții tinerilor știau că aceștia au petrecut o vacanță în Dubai. Șapte dintre ei s-au întors în Franța în martie 2014. Interogați o lună și jumătate mai tîrziu, aceștia au pretextat că au fost plecați în scopuri umanitare și au mai spus și că au fost șocați de atrocitățile pe care le-au văzut în Siria. Ce ți-e și cu natura asta umană. (A. M. S.)

● Nasic, Fluimicil, Fortifikat, Labobel – nume de medicamente de sezon, necesare nasului, ficatului şi labelor picioarelor. Mai e şi o pastă de dinţi: Lacalut. De cîte ori aud reclama, mă gîndesc la un ponei fără diacritice. (M. C.)

PIERDUTĂ,
O NOUĂ SPECIE DE DINOZAUR ÎMBĂTRÎNEȘTE DINAINTEA COMISIEI

● Două titluri pe care întîmplarea (sau cine știe ce altceva) le-a așezat alături în vitrina unei librării: Biblia pierdută și Pisica pierdută. (D. S.)

● Oamenii de știință au descoperit o specie nouă de dinozaur, cît un cocker spaniel. Ei spun că e un dinozaur „modest“. (L. V.)

● Potrivit unui studiu recent, creierul feminin îmbătrînește mai bine decît creierul masculin. Potrivit altui studiu recent, bărbații care arată bine au mai puține șanse de a fi promovați decît ceilalți. N-a fost o lună bună pentru bărbați. (L. V.)

● „D-a baba oarba, joc de iarnă. După ce se alegea cine are să se facă, îl lega la ochi cu o basma; apoi îl ducea dinaintea ușei și îl ținea de spate unul din copii, acesta îi făcea următoarele întrebări, la care trebuia să răspundă:

– Pe ce șezi? – Pe darac. – Du-te la bărbat.
– Pe ce șezi? – Pe nuiele. – Du-te la muiere.
– Ce-ai mîncat asară? – Pîine cu papară. – Ieși pe ușă-afară.

Și cu aceste ultime cuvinte îl împingea ușor și îl lăsa. El, cu ochii legați, se întorcea și căta să prinză pe unul din camarazi, pe dibuitele, și pe care îl prindea, acela apoi se lega la ochi, ca să se facă.“ – Petre Ispirescu (R. M.)

● Dezbaterea legii împotriva fumatului în Comisia de Sănătate de la Cameră a fost blocată DIN NOU în urma a ceea ce pare a fi un act de corupţie, adică prin neprezentarea la dezbateri o dată în plus chiar a președintelui comisiei, Florin Buicu de la PSD. De data asta, fumătorii nu prea s-au mai indignat. Cum ar veni, corupţie să fie, dar s-o fumăm şi noi! (M. C.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.