Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 379 din 19-25 mai 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

DIN NOIEMBRIE, M-AM GÎNDIT LA BORDEL, IAR ÎMPĂRATUL ŞI-A TATUAT CÎTEVA SFATURI CU TANCURILE
 
• Cînd am auzit că din noiembrie ţigările vor fi „altfel“, iniţial am crezut că vor avea filtrul la capătul celălalt. Nu. Filtrul rămîne unde e. Dar ţigările se vor stinge singure. Din asta vor avea de cîştigat fabricanţii de brichete (căci va trebui să reaprindem) şi producătorii de calmante (căci ne vor apuca dracii mai mult şi mai des). (M. V.)

 • Ieri am participat la o discuţie despre ce ne place la oraşul nostru. M-am gîndit mult, în urma discuţiei, şi am ajuns la următoarea concluzie: banca (stil Negoiţă, şi nu Piedone, fără spătar) din faţa blocului, de sub salcie şi de lîngă coşul de gunoi. Pe care nu am adăstat decît rareori, rămînînd mai curînd o aspiraţie. (I. P.)

 • Pe o poartă, o tăbliţă. Pe tăbliţă, un mesaj: „Închiriez cameră cu una“. Invitaţie la bordel sau act ratat? (M. M.)

 • Rog casa de Hohenzollern-Sigmaringen să fie pe recepţie: „Steaua are un împărat, iar împăratul e Gigi Becali“, a spus Gigi Becali. Nu ştim ce-a spus Steaua, dar asta nu are prea mare importanţă. (L. V.)

• Duminică, 8 mai, la emisiunea Apropo TV s-a discutat despre ce tatuaje îşi mai fac „vedetele“ din România şi de ce. Tînăra cunoscută drept Iguana şi-a tatuat o... iguană, care să reflecte „firea ei schimbătoare“ (!), numitul Alex „Yamasha“ Velea are pe spate următoarele vorbe: „Dumnezeu e, cu mine“ (virgula n-a pus-o el), iar Carmen Şerban... Eee, aci lucrurile devin de-a dreptul complexe. Prin tatuajul său, ea a încercat să-şi „reliefeze existenţa“ – un trandafir care „este viaţa“, ce se termină în cheia sol – muzică, şi un cap de mort (realizat după o bijuterie Roberto Cavalli) care reprezintă moartea, totul în formă de cruce. Pam pam! (P. M.)

• Din revista Cinema (1 Dec. – 14 Dec. 1944), „singura publicaţie de cinematograf din ţară“, aflăm cîteva sfaturi venite direct de la Hollywood pentru figuranta perfectă: „În timpul turnării, nu priviţi aparatul de filmat cu un aer interesat; chiar dacă junele-prim al filmului a flirtat cu tine pe platou, fă-te că nu-l cunoşti, atunci cînd îl întîlneşti în oraş (eviţi astfel un afront: agentul său de publicitate i-a interzis desigur să se compromită cu oricine); încearcă să faci lumea să creadă că nu-ţi lipseşte nimic, chiar dacă mori de foame, pentru că nimeni nu împrumută nici un cent unui sărac“. Vă daţi seama ce clasă ar fi avut „vedetele“ noastre dacă ar fi ştiut de secretele astea vechi? (A. M. S.)
 
• Cînd am fost, acum trei ani, la Damasc, am avut un ghid haios, plin de poante, din regiunea Homs. Ne spunea, după fiecare hohot de grup, că numai în Homs se fac aşa glume bune, şi că ei sînt, în ţara lui Bashar, pe cale de dispariţie. M-am întrebat ce-o mai fi făcînd, zilele trecute, cînd în Homs au intrat militarii sirieni cu tancurile. Face haz de necaz, cu siguranţă, inclusiv de specia homsiană radical  pe cale de dispariţie. (S. S.)
 
GAURA DIN PANTOF DE LA PROTECŢIA COPILULUI ÎMI UREAZĂ CA FILMELE SĂ FIE DUBLATE CU LITERE MARI

• Toate televiziunile au sărit cu gura şi cu imaginile pe gaura din pantof a dlui Jeffrey Franks. Dar nici una n-a găsit cu cale să-i aducă un elogiu pentru strădania sa de a vorbi româneşte. Ceea ce e absolut admirabil, într-o ţară ai cărei miniştri şi parlamentari au nevoie nu doar de bani de la FMI, dar şi de translatori de engleză. (M. V.)
 
• Supărat pe justiţie, după ce a trimis o epistolă către primul ministru în care cerea, printre altele, demiterea directorului de la Protecţia Copilului, ajuns la capătul puterilor, Irinel Columbeanu a declarat că doreşte să se angajeze ca „storcător de bube“. Pe timp de criză, orice meserie e bună. (S. G.)
 
• Idei la tot pasul. „Să trăiţi excelent!“, îmi urează un şofer cînd cobor din taxiul lui şi îi răspund pe măsura veseliei sale: „Să urce naţiunea în zbor!“. (R. C.)
 
• Deci Victor Socaciu a depus un proiect de lege prin care vrea ca filmele să fie dublate obligatoriu. Am cîteva comentarii. 1) Poate că Victor Socaciu este analfabet. Putea să spună că are nevoie de ajutor la citit, nu să facă un proiect de lege. 2) Umblînd eu prin ţări străine care au prins obiceiul acesta tîmpit cu dublarea (Bulgaria, Moldova, Italia), mă gîndeam că ăla care a decis ca în România să se subtitreze ar trebui declarat erou naţional. Cine ştie cum s-a luat decizia să ne spună, sînt chiar curios cum ne-am situat de partea bună a problemei. Pentru că filmele dublate sînt o odioşenie, o... o... (bine, mă calmez);  3) Există această legendă cu oamenii politici care sînt ticăloşi şi cu artiştii (Ah! Artiştii!!!) care sînt oameni de bine, şi drăguţi, şi valoroşi, nişte comori naţionale adică. Cum se face atunci că artiştii ajunşi în politică (Loghin, Dolănescu, Socaciu) sînt atît de nuli, mai nuli decît media politicienilor normali? (C. G.)

• Idei la tot pasul. „Feminismul, înainte de toate!“ stă scris, cu litere mari, pe un zid din centrul Capitalei; rămînem obsedaţi textual. (R. C.)
 
ALTFEL SPUS, PUTEAI SĂ-ŢI IMAGINEZI DIN MERS: DRACULA PARC, TRECUT DE 60 DE ANI, A STAT CU DAN PURIC ÎN DOLCE VITA

 
• Se pare că limba influenţează ce şi cît ne amintim. Altfel spus, depinde de naţionalitate cît de bine de amintim una-alta. Nu-i aşa că e convenabil!? (M. C.)
 
• Una dintre cele mai nostime ştiri ale săptămînii trecute a fost aceea în care se spunea că premierul Emil Boc are cel mai mic salariu dintre toţi prim-miniştrii europeni. Puteai să-ţi imaginezi că un neştiut mecanism internaţional ordonează şi ierarhizează lucrurile, ducînd la o corelare între salariul unui premier şi competenţa sa (nu vorbim de statură). Dar, aceeaşi ştire (de pe euractiv.ro) ne aduce aminte şi că premierul european cel mai bogat este la fel de înalt-competentul Silvio Berlusconi. Şi atunci, carevasăzică... tot haosul e stăpîn peste continentul nostru. (A. M.)
 
• Cîteva versuri dintr-un gen foarte la modă – maneaua fiscală: „O sută de milioane / Eu îi fac din gropi fiscale; / Dau cu cardu’ / cu miliardu’ / Am mai mulţi bani ca Sapardu’“, „Am semnal pe GPS / Şi fac banii din mers“, „Scoate banii de la bancă / Să-ţi arăt că nu-s ţărancă / Bagă cardu-n bancomat / Ca să văd că eşti bărbat“. (M. C.)
 
• După mai vechile gogoşi ale lui Matei Agathon cu Dracula Parc, primarul Clujului, Sorin Apostu, a anunţat un lucru mult mai serios: cică oraşul său va avea cel mai mare parc fotovoltaic din ţară. Adică un parc în care locuitorii îşi fac poze în timp ce se electrocutează? (A. M.)
 
• Boala folosirii diminutivelor în exces, cînd este, dar mai ales cînd nu este cazul, a ajuns şi în spitalele din România. În timp ce un rezident consulta un pacient trecut de 60 de ani şi-i spunea, pe un ton autoritar de altfel: „Mari ochişorii, vă rog!“, o asistentă vorbea la telefon – „Nu pot să vi-l dau pe domnu’ doctor acum. Tocmai face o injecţiuţă“. (A. P.)

• A venit, a schimbat o garnitură, a dat două fîsuri de silicon, a stat în total 15 minute şi a luat 50 de lei. Ştiu ce-o să mă fac cînd o să cresc mare: instalator. (A. P.)
  
• Interviu cu Dan Puric în Dolce Vita nr. 9, publicaţia farmaciilor Help Net: „De ce nu aţi plecat din ţară? Tipul de spectacol pe care îl faceţi este universal... Da, dar energia e locală, seva este de aici. Eu trebuie să stau aici să îndrept, să fac nişte oaze de curăţenie. Cum v-a venit ideea conferinţelor? Efectiv, nici eu nu ştiu, cred că m-am pomenit vorbind. Vă stabiliţi de la început un scenariu? Numai nişte puncte esenţiale. Problema este nu să mă audă oamenii pe mine ce frumos vorbesc, ci să diagnosticăm o situaţie, facem o terapie şi o profilaxie. Ţineţi o dietă specială pentru a fi în formă? Încerc să ţin toate posturile, şi atît. Dvs. aveţi vicii? Da, citesc peste măsură şi gîndesc nepermis de mult şi iubesc absolut.“ Oau! (M. C.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.