Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 614 din 18-25 noiembrie 2015
Cu ochii n 3,14 jpeg

DOUĂ LUCRURI UMPLU SUFLETUL
DE O ADMIRAȚIE ȘI O VENERAȚIE
MEREU CRESCÎNDĂ:
CERUL ÎNSTELAT DE INTERES NAȚIONAL ȘI O PORȚIUNE DECOLORATĂ
DIN ANTARCTICA

● Titluri, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (IV): „Două lucruri umplu sufletul de o admirație și o venerație mereu crescîndă și nouă (…): cerul înstelat deasupra mea și legea morală din mine.“ (Kant, Critica rațiunii practice); în turcă: Aklîmda merak, şüphe ve saygî uyandîran iki şey vardîr: Üzerimde parlayan gök ve içimdeki ahlak yasasî. (M. P.)

● Două feluri de inscripţii ne întîmpină adesea la intrarea în localităţi din ţară. Una este „oraş-martir“. Cealaltă, „staţiune turistică de interes naţional“. E adevărat că multe oraşe din România au fost chinuite de industria şi arhitectura comunistă, dar cu siguranţă nu asta au vrut să zică autorităţile locale care au instalat plăcuţele acestea după Revoluţie. Dacă de Tîrgovişte ştiam că are o aşa plăcuță (martir o fi fost acolo Ceaușescu?), de curînd am descoperit acest titlu și la Hunedoara. Cît privește cealaltă inscripție, am observat că multe stațiuni care o poartă au devenit în anii din urmă mai degrabă localități-martir pe altarul unor interese antinaționale.Vezi, de exemplu, Olimpul. (A. M.)

● Cardiganul pe care Kurt Cobain l-a purtat în timpul celebrului concert unplugged de la New York a fost scos la licitaţie săptămîna trecută. Cardiganul era din acrylic, mohair şi lycra, avea un nasture lipsă, o gaură de arsură lîngă buzunarul din stînga şi o porţiune decolorată lîngă celălalt buzunar. S-a vîndut pentru suma de 140.000 de dolari. La o licitaţie mai veche, un biscuit care supravieţuise naufragiului „Titanicului“ a fost adjudecat cu „doar“ 20.000 de dolari. (M. C.)

● Noile măsurători arată că, în timp ce gheţarii se topesc la Polul Nord, suprafaţa îngheţată din Antarctica a crescut. Cercetătorii se aşteaptă însă ca în următoarele decenii să se dezgheţe din nou. Şi poate că atunci va îngheţa la Polul Nord. Viitorul e, în mod previzibil, instabil! (M. C.)

DUPĂ CE S-AU DESCOPERIT
DOVEZI ALE PREZENȚEI BUGETARILOR
ÎN POSTROMÂNISM, IATĂ CĂ
ȘI VECHII MERCENARI SUFERĂ UNEORI

● După ce s-au descoperit dovezi ale prezenței vechilor celți pe teritoriul României de astăzi, iată că și vechii egipteni au fost pe aici. În Dacia sînt atestate epigrafic patru centre dedicate lui Isis și lui Serapis. Existau 130 de monumente cu influențe egiptene, de la inscripții pînă la statuete mari și mici din bronz, marmură, piatră. Ce ți-e și cu migrația asta! Desigur, dacii erau plecați la muncă în străinătate, respectiv în Egipt, unde ridicau piramida lui Keops. (A. P.)

● Social-democrații au votat majorarea salariilor bugetarilor. Liberalii au criticat decizia, spunînd că este una populistă, deși majoritatea au votat pentru, motivînd că au făcut-o… de jenă. Vorba lui Ipingescu: „Coana Veta? Rușinoasă… mie-mi spui?“ (S. G.)

● „În postromânism, Trinitas TV ne ţine loc de TVR Cultural și TVR Didactic, pentru care autoelitele nu mişcă civic!“ – comentariu pe Facebook. „Postromânism“? „Autoelite“? Interesantă viziune. (M. C.)

● „Doi bloggeri costă 1200 de euro, TVA inclus.  Blog­geri din cei mari“ – Elena Udrea, fostă deţinută, angajatoare de postaci şi bloggeri mercenari pentru a contracara investigaţia privind Gala Bute. Urmăriţi blog-ul lui Cătălin Tolontan, tolo.ro, pentru detaliile felului în care Udrea controla, prin e-mail-uri, o parte din presă, canişul de pază al democraţiei româneşti. (M. C.)

● Fan Star Wars de cînd era copil, Daniel Fletwood suferă de o formă rară de cancer. Pentru că nu era sigur că va mai trăi pînă pe 18 decembrie, cînd va fi lansată ultima parte a seriei, Star Wars: Trezirea Forţei, și-a dorit s-o vadă și a avut parte de această vizionare privată, cu cîteva luni înainte de premieră. După cum bine știm, viața chiar bate filmul. (A. M. S.)

● Uneori am impresia că Parlamentul e, de fapt, un fel de grădiniță, grupa mijlocie: „Camera Deputaților își va achiziționa un nou set de perechi de bile albe și negre pentru procesul de vot, ca urmare a faptului că s-a constatat o lipsă de 22 de perechi la ultimul recensămînt al bilelor“ – anunță HotNews. „Aceste pierderi s-au înregistrat de-a lungul anilor în care a fost întrebuințat acest sistem, iar Camera vrea să evite riscul ca la următorul vot deputații să vină cu bile de acasă.“ Ar fi comic, dacă n-ar fi tragic. (M. M.)

LA RAIONUL DE JUCĂRII,

NENUMĂRATE LUCRURI
CAM ȘCHIOAPĂTĂ

● La raionul de jucării al unui supermarket am descoperit „bebelușul cu funcții“. Cred că o lovitură de marketing ar fi, de fapt, inventarea unui bebeluș fără nici o funcție. (S. G.)

● Am auzit de multe ori nenumărate lucruri despre pescuitul sportiv, despre aruncarea peştilor înapoi în balta din care au fost prinşi, despre pescuitul comercial sau chiar despre pescuitul în ape tulburi. Mai nou, am văzut lipită pe o maşină de teren un fel de emblemă rotundă pe care scria „Pescuit sălbatic“. Mamma mia! O fi cu dinamită sau cu fire electrice? (A. M.)

● În metrou, o reclamă la ciorapii Diamond by Adesgo: „Franțuzoaicele îi adoră pentru rezistența encroyable“. Rezistența ca rezistența, dar franceza cam șchioapătă, stimați ciorapi – corect ar fi incroyable. (D. S.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.