Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 665 din 17-23 noiembrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

FIEȘTECARE CETĂȚEAN
SE STRECOARĂ SUAV PE UN NORIȘOR, ÎNSOȚIT DE SUPĂRARE, ENERVARE, FRUSTRARE, EGALE CA DIMENSIUNE 

● Pe un banner electoral cu fotografia lui Călin Popescu Tăriceanu scrie așa: „Îți redăm pensia“. Deduc că al doilea om în stat încă n-a aflat că pensiile nu sînt „date“ și „redate“ de stat sau de partid, ci plătite din contribuțiile cetățenilor care lucrează. Așa că i-aș propune și alte cîteva chestii numai bune de scris pe bannere: 1) „Mai întîi și-întîi că dacă e republică, nu mai plătește niminea bir!“; 2) „Al doilea că fieștecare cetățean ia cîte o leafă bună pe lună, toți într-o egalitate“; și 3) „Pensia e bașca, o am după legea veche, e dreptul meu“. Dar trebuie să le pună între ghilimele și să citeze sursa: Conu Leonida. (M. V.)

● Printre știrile de pe Yahoo!, legate (apocaliptic sau nu) de alegerile din SUA, se strecoară suav următorul titlu: „Toarnă apă fierbinte în vasul toaletei. Rezultatul este uimitor!“ (A. P.)

● Trei caricaturi post-alegerile americane: cea a Lianei Finck cu o siluetă de femeie mîzgălită, însoţită de caption-ul: „Eram femei. Eram pline de speranţă“; cea a lui Steinberg în care Dumnezeu îşi face grijuliu bagajul pe un norişor şi cea a lui Benjamin Schwartz din The New Yorker cu un medic care-l consultă cu stetoscopul pe Unchiul Sam şi îi spune: „Trage aer adînc piept şi nu-i da drumul patru ani.“ (M. C.)

● O știre de săptămîna trecută spunea că Înalt­prea­sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, cercetat de DNA pentru fals în vederea obținerii de fonduri europene și luare de mită, s-a prezentat la sediul Poliției din Constanța, obligat fiind de statutul de control judiciar sub care se află, însoțit de 30 de preoți din arhiepiscopia sa. Aceștia au declarat că au venit cu el pentru a-i susține nevinovăția. Cum ar veni, te duci la spovedanie cu un grup de subordonați, care să susțină că n-ai păcătuit. Oricum ar fi, se vede încă o dată că mare e grădina lui Dumnezeu. (A. M.)

● După victoria lui Donald Trump, cuvîntul de ordine în media americană a fost „șoc“. Vasăzică: ai doi candidați. Amîndoi primesc un număr relativ egal de voturi, și nu vreo două-trei, ci peste 58 de milioane fiecare (ceva mai multe Hillary Clinton), după o cursă electorală lungă și strînsă. Cîștigă unul dintre ei și comentatorii se șochează? Păi, cum ar fi fost dacă ar fi cîștigat unul care nu era pe buletinele de vot (există și opțiunea „write in“ pe buletinele de vot)? Notez, așadar, un nou sens al cuvîntului „șoc“: supărare, enervare, frustrare, disperare post-electorală. (S. V.)

● Sîntem salvați: site-ul ofertaazi.ro ne anunță că a apărut Aparatul de făcut sarmale. Are „design german“ și face sarmale „egale ca dimensiune și bine strînse“. Să vină sărbătorile! (M. P.

ÎNĂUNTRU
PARE A FI UMOR ROMÂNESC
CU BRODERIE FĂRĂ FRONTIERE

● Ceresil magazin S.A. „Obiecte trainice pentru un cămin fericit.“ Înăuntru… oale și ulcele. Cît de puțin ne trebuie ca să fim fericiți! (R. M.)

● Propun ca expresia „fumează ca un turc“ să se schimbe cu „fumează ca un grec“. Se potrivește mult mai bine. De altfel, Grecia pare a fi un loc de pe altă lume. Se fumează peste tot. Fumul se ridică de la orice ghișeu, trece prin dreptul icoanelor și ajunge la tine. (A. M. S.)

● După alegerile americane au apărut imediat mostre de umor românesc: chiar de a doua zi, pe Facebook a început să circule în draci o poză „cosmetizată“: un Liviu Dragnea roșcat, alături de sloganul „Make Teleorman great again“. (S. G.)

● O pereche de chiloți lila, cu broderie pe margine, a fost vîndută la licitație, pentru 2900 de lire sterline. Lenjeria i-a aparținut soției lui Hitler, Eva ­Braun. (C. Ș.)

● În vreme ce, în unele centre universitare americane, studenţii au ieşit în stradă ca să protesteze contra preşedintelui nedemocratic ales democratic, un bucureştean demonstra în Piaţa Unirii ca să-l susţină. Purta o şapcă cu inscripţia „Make America Great Again“. Hipsterime fără frontiere. (M. M.

VOM FI ALĂTURI,
ÎN OGLINDĂ,
PRECUM VRĂBIILE DE LA NOI

● Reacţii pe conturile literare de pe Instagram după victoria lui Trump. Tin House a citat o strofă din poemul „Răul“ al scriitorului de culoare Langston Hughes, însoţită de acest mesaj: „Sîntem furioşi şi trişti de rezultatul alegerilor. Acum, mai mult ca niciodată, credem în puterea poveştilor, în empatie, în acceptare, în credinţa că toate vocile au dreptul să se facă auzite. Nu renunţa să speri. Luptă împotriva rasismului, homofobiei, izolaţionismului, misoginiei, islamofobiei şi în minciuna unicului punct de vedere. Ia atitudine, luptă cu vorbe. Vom fi alături de tine.“ Paris Review a dat un citat dintr-un interviu mai vechi cu poetul american Philip Levine: „Ce putem face? Să ne agăţăm unii de alţii şi să ne încurajăm reciproc, să protestăm paşnic în orice fel posibil, să sperăm că oamenii sînt mai buni decît par. Ne putem descrie ca pe nişte rasişti nenorociţi, aşa cum şi sîntem, ca pe nişte imperialişti, aşa cum am fost şi cum sîntem în continuare, dar ne putem privi şi ca pe nişte fiinţe calde, graţioase, spirituale, curajoase. Încă mai cred în această ţară.“ Penguin a publicat celebra strofă din Emily Dickinson: „Hope is the thing with feathers – / That perches in the soul – / And sings the tunes without the words – And never stops – at all –“. Doubledaybooks a postat doar un fond negru. (M. C.)

● Ziarul Märkische Allgemeine, apărut cu cîteva ore înainte de rezultatul alegerilor americane, a ieşit cu o copertă împărţită pe jumătate: cea de sus cu Hillary – „Good Morning, Mrs. President!“, cea de jos, în oglindă, ca la cărţile de joc, „It’s Trump“. Revista Adbusters a ieşit cu o copertă în care apare un mare deget mijlociu ridicat înspre Casa Albă. (M. C.)

● În parcul St. James din Londra, lebedele vin la bucata ta de pîine precum vrăbiile în Parcul Tineretului. (I. P.)

● Fără vreo legătură (poate doar una întîmplătoare) cu scena politică actuală sau cu apropiatele alegeri, aș dori să aduc în atenția publicului de la noi un grup francez de cloud rap și hip-hop alternativ care se cheamă PNL (de la Peace N’ Lovés – în traducere, Pace și Lovele). Vezi și imaginea din pagina 2. (D. S.)

Foto: Ş. Georgescu (sus), A. Vrana (jos)

alix vrana dsc 0020 JPG jpeg
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.