Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 670 din 22-28 decembrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE CONTUREAZĂ,
ÎN DOAR PATRU ZILE DIN ISTORIE,
PATRU SĂPTĂMÎNI FĂRĂ
ALTE CHELTUIELI PE TIMP DE NOAPTE 

● În Libertatea de vineri, 9 decembrie 2016 (la „Oferte de serviciu“), se conturează, în doar șase cuvinte, perspectiva unei vieți acvatic împlinite: „Paznic baltă, experiență cu barca, Țăndărei“. (D. S.)

● Bob Dylan n-a putut fi găsit vreme de două săptămîni de către Comitetul Nobel pentru că n-avea telefon mobil. În cele din urmă, a dat un semn, spunînd că a fost copleşit de veste, dar a anunţat că nu poate ajunge la ceremonia de pe 10 decembrie, că are un concert de ţinut. Aşa că Patti Smith, rugată să cînte la ceremonie cu mult timp înainte să se ştie cui va fi acordat premiul, şi-a schimbat repertoriul şi a ales să cînte o piesă a lui Dylan, celebra „A Hard Rain’s A-Gonna Fall“, dar emoţiile au făcut-o să se oprească din cîntat, o dată, apoi încă o dată, şi-a cerut scuze şi a continuat, apoi s-a mai oprit o dată. În public, camera de filmat a avut un prim-plan cu o femeie elegantă, îmbrăcată în rochie de seară, purtînd bijuterii, care-şi ştergea lacrimile cu degetele. La final, ropot de aplauze. Patru zile mai tîrziu, Patti Smith scria în The New Yorker un text intitulat „Cum m-am simţit“. Vorbea despre emoţii şi despre ruşine, dar şi despre cum un astfel de cîntec nu poate fi cu adevărat cîntat decît la modul vulnerabil. Premiul Nobel pentru Literatură a fost anul acesta me-mo-ra-bil! (M. C.)

● Forbes a alcătuit un clasament al celor mai bine plătiți sportivi din istorie. Pe locul 1 se află Michael Jordan, care a strîns, într-o carieră de jucător profesionist de 12 ani, incredibila sumă de 1,7 miliarde de dolari (salarii, bonusuri, contracte individuale de publicitate). Pe locul 20 se află boxerul filipinez Manny Pacquiao, care a adunat în carieră 490 de milioane de dolari. În 2015, cel mai bine plătit sportiv din lume a fost fotbalistul Cristiano Ronaldo: 60 de milioane de euro. Venitul mediu al cercetătorilor în cel mai avansat centru de cercetare medicală anticancer din lume (University of Texas) nu depășește 260.000 de dolari pe an. În ce lume trăim! (S. V.)

● „Aștept să mor sau să fiu capturat de regimul Bashar al-Assad. Rugați-vă pentru mine și amintiți-vă de noi!“, a scris pe Facebook, în urmă cu cîteva zile, fotograful Ameen Al-Halabi, care se afla la Alep în momentul în care forțele guvernamentale erau pe punctul de a prelua controlul orașului, după patru săptămîni de ofensivă. Bana, o fetiță de 7 ani, a scris pe Twitter, potrivit Vice, mai multe post-uri, ultimul fiind acesta: „Tatăl meu este rănit. Plîng.“ Milioane de video-uri au fost trimise din Alep. Accesul la informație înseamnă enorm, dar nu salvează viețile civililor din Siria. (A. M. S.)

● Am văzut la TV un teaser la Singur acasă. Chiar mă gîndeam cînd o veni Crăciunul. Pentru revelion aștept Masca. Iar de Paști, Iisus din Nazaret. Și uite așa vine și vara. Dacă ar fi filme pentru fiecare sărbătoare, aș putea ști doar din teasere în ce dată sînt. Iar la TV ar putea să se schimbe doar reclamele. Asta doar le-ar mări bugetele, fără alte cheltuieli. Și toată lumea ar fi fericită. Poate nici n-ar mai fi nevoie de filme, doar de teasere. Tot le-am învățat pe de rost. (A. D.)

● O nouă lege din Iran obligă proprietarii de cămile să pună plăcuţe de înmatriculare pe animalele lor. Motivul: pe timp de noapte, cămilele sînt des implicate în accidente de maşină, iar pînă acum, în lipsa identificării animalelor, proprietarii nu puteau fi găsiţi pentru a fi traşi la răspundere. (C. Ş.

ȘTIRE: TRANSCRIEREA ANONIMATULUI SE VA DESPRINDE
LA IEȘIREA DIN HÎRTIE 

● Știre: USR a luat locul I în alegeri în Coreea de Nord, unde au votat 9 persoane. (M. V.)

● Google România a publicat lista cu cele mai frecvente noţiuni sau expresii căutate de utilizatorii români. Printre acestea e şi „cocovan“ – transcrierea fonetică a termenului francez „coq-au-vin“. Probabil că, în scurt timp, reţeta şi cuvîntul vor intra şi în restaurantele noastre. De-abia aştept să merg la cîrciuma de cartier şi ospătarul să-mi ofere, amabil, un cocovănel. (M. M.)

● Culmea celebrităţii şi a anonimatului: în tren, persoana din faţa ta să aibă gazeta deschisă la rubrica ta, dar singura întrebare pe care ţi-o pune, de mai multe ori, e dacă poţi să-i faci loc să meargă la toaletă. (I. P.)

● Eierschalensollbruchstellenverursacher – sau „aparatul pentru provocat puncte de fisurare controlată a cojii de ou“ – este un dispozitiv întîlnit adesea în gospodăriile germane, care constă într-un sistem ingenios, cu o bilă metalică ce alunecă pe o tijă pînă se oprește brusc, propagînd o undă de șoc circulară, distribuită egal asupra cojii de ou. Calota oului fiert se va desprinde cu precizie, ca tăiată cu diamantul. Inginerie la cote maxime. De atîta admirație, îți trece foamea. (M. P.)

● Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor, a declarat, după ce ancheta fostei noastre colege Luiza Vasiliu a dezvăluit că ortopedul Gheorghe Burnei făcea experimente mutilante pe copii, că „domnul doctor Burnei a fost inventiv; este lăudabil pentru că s a gîndit să producă acele device-uri într-un atelier oarecare dintr-un anume material. Acest lucru face un medic pionier, un medic care gîndește și care dorește să rezolve cu orice preț un pacient.“ (M. C.)

● Duminică, 11 decembrie 2016, în ziua alegerilor, o știristă de la Realitatea TV comenta declarația lui Ion Iliescu, la ieșirea din secția de votare, spunînd că fostul președinte „a pus degetul pe i“. E de presupus că acesta, în cabina de vot, pusese punctul pe rană. (D. S.)

● Potrivit Google, la capitolul soluții „cum se“, în topul curiozităților românilor din 2016 s-au situat întrebările legate de „cum se programează un PC să se oprească“, „cum se face mămăliga pentru momeală la pești“ și „cum se deplastifiază o hîrtie“. Cred că e îmbucurător că întrebările legate de mămăligă sînt încă în top. (S. G.)

Foto: E. Farkas

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.