Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 688 din 27 aprilie – 3 mai 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

ȘI ACUM, CĂ S-A TERMINAT TĂRĂȘENIA MOMENTULUI,
NE PREGĂTIM SĂ FIM
CU OCHII-N PAIȘPE
LA DIVERSE SUPRAFEȚE PUBLICE,
ÎN LOC SĂ NE BATEM PENTRU
IEȘIREA DIN CONȘTIINȚA UNEI LUMI
 

● Și acum, că a venit și Moș Crăciun, ne pregătim de Revelion, nu-i așa? (A. P.) 

● Cînd Samantha O’Neal a intrat pe uşa casei sale din Alachua, Florida, l-a găsit pe un anume Ronald Gregory Wesly gătind un pui la cuptor. Femeia nu s a pierdut cu firea, a sunat la poliţie şi bărbatul a fost în cele din urmă reţinut. După ce s-a terminat tărăşenia, femeia a mîncat puiul şi a declarat presei că fusese „extrem de bine gătit“. De fapt, se întîmplă frecvent ca hoţii să se simtă ca acasă după ce intră prin efracţie. O femeie a surprins un hoţ la ea în bucătărie în timp ce spăla vasele, iar alta l-a găsit sub duş. (M. C.)

● Sîmbăta trecută, chiar înainte de Înviere, Național TV a transmis un film potrivit momentului: Sfîntul Petru. La un moment dat, imaginea s-a micșorat pentru a face loc unui insert promoțional care anunța filmul din săptămîna următoare: Închisoarea Diavolului. Că pînă atunci trece Paștele și reintrăm în normal. (D. C.)

● În Thailanda, un şarpe a atacat un motociclist, în plin drum. În South Dakota, un bărbat a fost amendat pentru că nu i-a pus lesă pitonului cînd îl plimba în parc. Între timp, preşedintele PSD Liviu Dragnea îşi petrece vacanţele prin tot felul de locuri exotice – cel mai recent a fost în Qatar, de Paşti. Să fim cu ochii-n paişpe la tîrîtoare, deci. (C. Ș.)

● În autobuzul 331, printre alte inscripții indescifrabile, etalate pe diverse suprafețe, una își declară limpede autorul: „Clanu Măslină Neagră și Verde“. (D. S.)

● Un DJ britanic, pe numele său de scenă Dax J, a fost condamnat, în absenţă, la un an de închisoare pentru indecenţă şi ofensă adusă moralei publice după ce a mixat pe ritmuri de dans, într-un club de noapte din Tunisia, chemarea la rugăciune a unui imam. Ştirea asta îmi aminteşte de piesa „God is a DJ“ a trupei… Faithless. Mare e clubul lui Dumnezeu! (M. C.)

● Din cauza taifunurilor, Japonia s-a confruntat cu un deficit de snacks-uri. Japonezii au intrat în vrie și au ajuns să se bată online, licitînd pentru pungile de chips-uri – prețurile urcînd pînă la 14 euro pentru o pungă. Propun să preluăm exemplul: în loc să ne batem la propriu pe cozonaci (cum s-a întîmplat de curînd la Iași), să o facem mai pașnic, prin licitații pe Internet. (S. G.)

● Astronauți importanți ai Agenției Spațiale Americane susțin că, în timpul sau chiar înaintea misiunilor spațiale, au văzut OZN-uri. Cel puțin patru astronauți ai NASA au dezvăluit în mod public că ei cred în extratereștri, conform Daily Mail. Între timp, turiștii care tranzitează România au, de-acum, un nou punct de atracție: un restaurant în formă de OZN. Un nou concept de restaurant, unic în România, s-a deschis pe DN1, la ieșirea din Cîmpina, în dreptul comunei Cornu. Pentru ca cele două știri să capăte împreună un sens, mă gîndesc că printre primii clienți s-au numărat cel puțin patru astronauți de la NASA. (A. P.)

● Un artist pe nume Abraham Poincheval a clocit, timp de trei săptămîni, zece ouă. Pînă a scos un pui. S a întîmplat la Palais de Tokyo, la Paris. E artă conceptuală, e un discurs artistic despre metamorfoză. Apropo: mă aştept ca, odată ajuns la maturitate, puiului să i se dezvolte conştiinţa critică şi să-i piuie creatorului său că asta nu e artă. (M. M.)

● Gabriel García Márquez a călătorit în 1957 în Europa de Est. Din păcate, nu a trecut și prin România. Cartea lui de amintiri se numește Călătorind prin Europa de Est și a apărut Editura RAO. La fragmentul ăsta am rîs în hohote: „Eu am cunoscut un delegat german care, într-o gară din Ucraina, a făcut elogiul unei biciclete rusești. Bicicletele sînt foarte puține și scumpe în URSS. Proprietara bicicletei elogiate – o fată – i a spus neamțului că i-o face cadou. El s-a împotrivit. Cînd trenul a dat să plece, fata, ajutată de mulțime, a aruncat bicicleta înăuntrul vagonului și, fără să vrea, i-a spart capul delegatului. La Moscova a devenit un spectacol familiar la festival: un neamț cu capul bandajat plimbîndu-se pe bicicletă prin oraș“. E în el tot absurdul și drăgălășenia unei lumi. (A. M. S.)  

LA CÎTĂ VIAȚĂ E LA VÎRF,
A ÎNVIAT IEPURAȘUL NEAMULUI

● X, XL, L… măsuri de straie lumești la ouă „de la găini crescute la sol“. Că te apucă subit filozofarea și te întrebi: oare cine să fi fost mai întîi? Omu’ sau găina? La cîtă cotcodăceală e la vîrf… Votați galinacee! În ce mă privește, am vopsit ouă de Grid, unu’ mai mare, altu’ mai mic… avantaj ciocnire! (R. M.)

● Gardianul Penitenciarului din Ploieşti care a doborît cu mătura o dronă ce transporta un telefon mobil pentru un deţinut mi-a amintit de cowboy-ul din Orlando care a prins cu lasoul un hoţ de biciclete. Viaţă lungă uneltelor vetuste! (M. C.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XVII): „Adevărat a înviat!“ (salutul pascal). În turcă: Hakíkatén diril-Dí!; în arabă: Haqqan qam!; în bască: Benatan Berbistua!; în mayașă: Ta melel cha’kuxaj!; în japoneză: Jitsu ni fukkatsu! (M. P.)

● De Paşti, anul ăsta, la Sinaia, nu a venit Iepuraşul. Ci un urs care a stat în curte o oră. (I. P.)

● Turiştii au aruncat anul trecut în Fontana di Trevi monede în valoare de aproximativ 1,5 milioane de dolari. O astfel de fîntînă construită în faţa Catedralei Neamului ar face minuni! (M. C.)

Foto: Matei Bumbuţ (sus), Cristina Ştefan (jos)

cristina jpg jpeg
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.