Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 708 din 14-20 septembrie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

S-AR PĂREA CĂ NOI EVITĂM
SĂ UTILIZĂM RAFTURILE PLINE
CU CEVA SIMILAR
MANAGEMENTULUI CUMINTE

● S-ar părea că există o viziune ardelenească despre circulația rutieră (care s-ar datora, cred, firii mai molcome a românilor de pe-acolo). Mi-am dat seama de asta cînd am citit, pe o mașină, acest îndemn: „Șezi blînd și condu fain“. (D. S.)

● În săptămîna în care lanţul de hipermarket-uri Lidl din Belgia ştergea în Photoshop crucifixurile de pe bisericile ortodoxe din imaginea de pe ambalajele musacalei şi iaurturilor greceşti („Noi evităm să utilizăm simboluri religioase căci nu vrem să excludem nici o credinţă religioasă. Sîntem o antrepriză care respectă diversitatea“, au comunicat respectivii), Otfried Best, candidatul de extremă dreaptă pentru Primăria oraşului german Völklingen, a promis că va schimba cifrele arabe cu „cifre normale“. De unde cineva ar putea trage concluzia că religia şi normalitatea nu mai pot fi numărate împreună în epoca consumeristă. (M. C.)

● La stația de metrou Pipera, peste rafturile pline cu pateuri ale unui chioșc, poza lui Arsenie Boca. Probabil, semn al garanției produselor. (S. G.)

● Trenul Brașov-București a fost 12 lei (50% reducere). Taxiul de la gară pînă la „Orizont“, în Drumul Taberei, ar fi fost 30. Da’ n-a fost… că nu i-am dat. I-am oferit 15 (în mod normal e 8 lei, 10 cu bacșiș). N-a vrut el. Oare de ce în Gara de Nord nu s-a aplicat încă metoda de la Aeroport (post-tragedie niponă)?! Se așteaptă ceva similar? Ar fi prea banal, de-acum! Oricum, ceva s-a schimbat și aici. Taximetriștii nu mai stau masați la coloane, în față, ci în pîlcuri, înghesuiți prin cotloane. Cu atît mai palpitant. (R. M.)

● Conștiință, un cuvînt din ce în ce mai demodat și mai prăfuit. O veste a căzut ca un meteorit în spațiul nostru public: neurochirurgii Dorin Bică și Ionuț Gobej de la Spitalul Colentina și-au dat demisia, zilele trecute, din cauza managementului politic și prost. Cei de la recorder.ro au stat de vorbă cu ei. (A. M. S.)

● În stația de la Sf. Gheorghe a tramvaiului 16 aud repetat, în spatele meu, expresia „Hai, frumoasa!“ rostită de o voce feminină tot mai persuasivă. Rămîn cuminte pe banca mea, pînă cînd trebuie să mă ridic, căci sosește tramvaiul. Doamna în cauză era o florăreasă care încerca să-și vîndă tuberozele. (I. P.)

ÎN SCHIMB,
ÎN ERA CORECTITUDINII NAȚIONALE, AU FOST CONSUMATORI
CARE AU PROTESTAT,
UNII ÎN REALITATE,
ALȚII ÎNTR-O COOPERATIVĂ

● Văd, tot mai des prin Bucureşti, inscripţii care ne anunţă: „obiectiv construit de Primăria sectorului 4“; „eveniment organizat de Primăria Generală a oraşului Bucureşti“; „parc amenajat de…“. Se vede treaba că, la noi, Primăria face. La Viena, în schimb, nimic: nici o inscripţie, nici un anunţ. Să-şi fi desfiinţat Primăria? (M. M.)

● În era corectitudinii politice, am dat de Do-Do – „creditul de nevoi personale şi pentru doamne, şi pentru domni“. (C. Ş.)

● Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, a declarat în faţa dacologilor de pretutindeni adunaţi la recentul Congres Internaţional de Civilizaţie daco-română: „Mi-aş dori ca pasiunea dumneavoastră, oarecum restrînsă, să treacă în sfera de mainstream, de curent principal al educaţiei naţionale şi al preocupării naţionale. Sînt extrem de deschis faţă de o propunere de amendare a programei şcolare la ministrul Învăţămîntului“. Care ministru al Învăţămîntului este acum ocupat cu manualul unic. (M. C.)

● Există o anumită gamă de produse care se vinde la Lidl, în Belgia, ca fiind „tradițional grecești“ (iaurt, brînză feta etc.). Eticheta acestor produse utilizează o imagine turistică arhicunoscută, anume turlele albastre ale bisericilor albe din Santorini fotografiate aerian, cu marea azurie în fundal. Un deștept de la Lidl a photoshopat această etichetă și a scos crucile de pe turle, astfel încît ele par, acum, un fel de cupole bizare. Evident, multă lume s-a prins (imaginea e prea cunoscută) și au fost consumatori care au protestat. Lidl Belgia a răspuns ca la manualul de bune purtări ale occidentalului contemporan: noi susținem diversitatea și n-am vrut ca etichetele să-i ofenseze pe necreștini. Prima mea reacție a fost de amuzament. Păi, dacă n-au vrut simboluri creștine pe etichete, în loc să altereze, precum băieții lui Stalin odinioară, fotografii cu biserici, nu era mai simplu să folosească fotografia unui peisaj grecesc fără cruci, cu oi și capre sau cu greci dansînd sirtaki sau cu Acropole (căci, bănuiesc, în cartea corectitudinii politice, politeismul grec nu este pentru nimeni vexatoriu)? A doua mea reacție e mai serioasă: bancurile despre belgieni pare că sînt confirmate de știrile care ne vin de la ei. Al treilea comentariu e scandalos: corectitudinea politică este prea des sinonimă cu prostia ca să o mai poți bănui că e altceva. (S. V.)

● „Natură moartă“ – „still life“ în engleză, „Stillleben“ în germană, dar „nature morte“ în franceză, „naturaleza muerta“ în spaniolă, „miertvaia priroda“ în rusă ș.a.m.d. De ce-i la unii vie și la alții moartă?! (M. P.)

● Fondată la Pittsburg de către călugărițe, Carlow University a devenit mixtă în 1950. Dar niciodată, pînă acum, școala n-a avut un număr mai mic de băieți: studentele sînt astăzi de șase ori mai multe decît studenții de aici, conform The Atlantic. Discrepanța constatată în această universitate catolică privată e mai mare decît în alte părți, dar în realitate fenomenul e generalizat. În această toamnă, femeile reprezintă mai mult de 56% din studenții americani. Astfel, se poate spune: noua minoritate din campusuri? Băieții! (A. M. S.)

● Ştire din revista Flacăra, anii ’60: „Recent la Cooperativa de consum din Stoicăneşti au fost aduse două camioane de televizoare care s-au vîndut… ca pîinea caldă. Strănepoţii celor zece ţărani condamnaţi la moarte în 1907 lucrează azi într-o cooperativă agricolă de producţie care are un fond de bază de 18.560.547 lei.“ Oare nepoţii celor trimişi la Canal prin ce cooperative de producţie munceau? (M. C.)

Foto: Matei Pleșu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.