Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 720 din 7-13 decembrie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN PRAGUL
NECUNOSCUTULUI APROXIMATIV,
UN CUPLU DE PIETONI
CU SCOPURI ECONOMICE
AR PUTEA SĂ ÎNVĂLUIE LUMEA 

● În pragul iernii, meseriașilor (și altora ca ei) le surîde, dintr-o reclamă, oferta Meșter Card. Și mă gîndesc că aluziile la MasterCard s-ar putea extinde cu încă două variante: Mister Card, un card aflat sub pecetea tainei (despre care nimeni să nu știe la ce-i bun), și Mustard Card, un card cu muștar. (D. S.)

● Cea mai umană dedicație: „Necunoscutului internaut Gică, celui care de ani de zile, săptămînal, vinerea, după fiecare articol al meu din Gazeta sporturilor, îmi urează cu maximă concizie: «Sănătate!»“. O poezie. Radu Cosașu, Fotbal plus. Ai mei și ai noștri, apărută de curînd. (A. M. S.)

● În autobuzul 133 te poți simți cam ca pe vremea lui Ceaușescu: din cînd în cînd urcă un domn jerpelit cu o mină îngrijorată, care vinde pansamente cu rivanol și brichete, toate cu aproximativ 1 leu. (I. P.)

● După ce apucătura comercială americană zisă „Black Friday“ a cuprins întreaga lume, era firesc să apară în mintea oamenilor dreptul la „Black Friday“. În orașul rusesc Ryazan (200 km sud-est de Moscova), un cuplu a strîns bani pentru o Skoda nouă, a mers la dealer chiar în vinerea binecuvîntată și au aflat că, de fapt, cu ocazia marii zile, mașina se scumpise în loc să se ieftinească. Așa că și-au făcut dreptate singuri: au furat-o pur și simplu. Să mai zică cineva că în Rusia nu operează intens conștiința drepturilor individuale! (S. V.)

● Întuneric, ceață, pustiu pe șosea, pe trecerea de pietoni apare dintr-odată un asiatic micuț, cu parpalac negru pînă în pămînt. Trece pe lîngă mine, pe cap are o căciulă neagră și ea, pe care scrie, cu majuscule, „BESTIE“. (C. Ș.)

● Nu cred că tîrgul de Crăciun organizat în Piața Victoriei ar fi fost făcut cu rea intenție. Doar cu scopuri economice. S-a orientat și Primăria după un vad mare de oameni. Pentru cumpărături. (S. G.)

● Ca să obţii un certifical medico-legal, trebuie să plăteşti o taxă de 40 de lei şi să aştepţi între zece zile şi două săptămîni. După două săptămîni, încep să te plimbe între mai multe instituţii, printre care Poliţia şi spitalul care trebuiau să le trimită nişte acte, dar nu le-au trimis. Un prieten e în această situaţie – încă un pic şi expiră cele 90 de zile în care ar putea depune plîngerea la poliţie. Mă gîndesc că, dacă ajungi la IML deja mort, scapi de toate aceste drumuri şi corvezi, şi totul devine mult mai simplu (A. P.)

● Am urmărit interviul pe care pe prințul Harry și actrița americană Meghan Markle l-au acordat pentru BBC, după anunțarea logodnei, pe o canapea, ținîndu-se de mînă. N-am putut să nu mă mir de teribila siropoșenie în care logodnica reușea să învăluie întreaga scenă. Poate că era o deformație profesională. Dar, cu tot respectul din lume pentru familia regală britanică, mi se pare că, în marea ei „dulceață“, actrița îl făcea și pe prințul Harry să pară cam bou. (A. M.)

● Ca la Maglavit. Oameni – cîtă frunză și iarbă… aleea înfundată… bulevardul pe care ea tronează perpendicular, sufocat. Cameramani, aparate foto, tot arsenalul la zi. Să tot fi fost un sfert după douăsprezece ceasuri cînd am trecut / n-am putut trece pe-acolo (era ieri, în ajun de Moș Andrei, coincidență!). „Nu vă supărați, de ce-a ieșit aici lumea în stradă?“ „Oana Zăvoranu dă haine moca.“ Așadar, nu Petrache Lupu. O.Z. Pe de-a moaca! (R. M.)

CU SIGURANȚĂ,
ESTE SUFICIENTĂ, CUMVA,
DOAR ÎNDEMÎNAREA BALCANICĂ
LA IEȘIREA DIN ȚARĂ,
ATÎT ȘI NIMIC MAI MULT

 ● Cu siguranță, cel mai aparte comitet al țării: „Comitetului de Rarităţi Avifaunistice din România“ (CRAR). (M. P.)

● Mi-a atras atenţia o reclamă online cu următorul text: „Mîncînd asta, vei învăţa limba engleză în 5 zile. Este suficientă doar o porţie înainte de micul dejun, pentru ca limba străină să-ţi intre singură în minte.“ Alăturat, un clip video scurt, cu un om decojind ceea ce par a fi nişte căţei de usturoi. Ce să mai zici? ’Tis the season… (C. Ş.)

● Dezamăgit de cum e condusă această ţară, un prieten îmi spune că visul lui secret e ca România să devină al 51-lea stat al SUA. Visul meu dintotdeauna era ca România să fie un canton elveţian. Am căzut, cumva, la pace: măcar susţinem, amîndoi, un model federal. (M. M.)

● Rețelele sociale s-au umplut săptămîna trecută de fotografii în care, pe un nesfîrșit cer albastru, se vedea limpede un falus cît toate zilele desenat de urma unui avion cu reacție. S-a întîmplat undeva în vestul Statelor Unite, iar avionul s-a dovedit a fi unul dintre faimoasele F-uri ale armatei americane. Imediat, oficialii militari și-au cerut scuze și au anunțat sancționarea pilotului. Poporul internaut, însă, a comentat elogios, aplaudînd îndemînarea acestui ireverențios as al aviației. „Trebuie să fii un pilot excelent ca să poți face așa ceva“ – au scris comentatorii de ocazie, unii dintre ei furnizînd chiar detalii tehnice de pilotaj în sprijinul aprecierilor. „Ar trebui să fim mîndri cu asemenea excelenți piloți“, au scris alții. Zic să continuăm să privim cerul, căutînd semne. (S. V.)

● Dau să-mi fac rezervare la un restaurant cu „bucătărie specific adriatică“ şi-ntreb cam ce înseamnă asta. Mi se răspunde că „bucătăria adriatică e cam ca aia mediteraneană, doar că e mai balcanică“. Sper să găsesc sarmale cu midii. (M. M.)

● Cu o zi înainte de Ziua Națională a României, aglomerație mare la ieșirea din țară, la Vama de la Nădlac. O știre mică, o realitate enormă. (S. G.)

● „Eu vă pot spune un singur lucru: dacă se răzbună cineva în acest moment, nu știu pe cine, se răzbună cărțile de economie. Atît și nimic mai mult“, a declarat de curînd Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Cărțile se răzbună în general pe cei care nu le citesc. Iar guvernanții noștri au restanțe majore. Problema e că plătim toți. (A. M. S.)

Foto: Georgeta Gârjoabă

pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.