Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 734 din 15-21 martie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

DEȘI ARATĂ LA FEL, MARII INFRACTORI DE NIMIC NU SE COMPORTĂ IDENTIC CU NEINSPIRATA CHEMARE
DIN CARE SE TRAG 

● Barbra Streisand a dezvăluit că doi dintre cîinii săi, Miss Violet și Miss Scarlett, sînt de fapt clone (extrem de scumpe) ale Samanthei, cîinele pe care l a pierdut în urmă cu un an. „Aștept să văd dacă îi vor moșteni și seriozitatea“, ar fi declarat actrița, descoperind cu uimire că, deși arată la fel, clonele nu se comportă identic cu animalul din care se trag. (C. Ș.)

● România are o duzină de servicii secrete: SRI, SIE, SPP, STS, DIPI, DGIA, probabil şi altele, ceea ce înseamnă undeva între 10-15.000 de angajați (mai -mulţi decît are Germania). Bugetele primelor patru însumează peste trei miliarde de lei, adică de două ori mai mult decît se cheltuieşte pentru cercetare și inovaţie, de pildă. Cu tot acest surplus de informaţii & spionaj, toţi marii infractori ai patriei, aflaţi în curs de anchetare/condamnare, fug din ţară la pas. Nu doar că avem un ministru al Educaţiei agramat, un ministru al Justiţiei analfabet funcţional şi un prim-ministru gîngav, dar avem şi servicii neinformate, trîndave ori corupte, că nici nu ştiu ce-ar fi de preferat, dată fiind situaţia. (M. C.)

● Se pare că Orientul a pătruns și pe Valea Prahovei: pe lîngă un restaurant chinezesc și o cafenea cu iz indian au apărut, și-n Sinaia, și-n Bușteni, magazine chinezești cu lucruri mici și de nimic, dar utile la o adică. De pildă, am cumpărat cu vreo 8 lei un foarte rotund și moale urs Panda, cu care să zicem că poți face exerciții pentru mînă. (I. P.)

● Ședințele la bloc sînt și au rămas din altă/acea lume. Nimic schimbat, totul împietrit în „epocă“. Se votează în bloc, fără întrebări și mai ales fără răspunsuri. Iar dacă ai neinspirata chemare să-ți exprimi votul negativ, ai surpriza să nu fie consemnat în procesul-verbal: „Dacă Adunarea Generală era de acord, abia atunci se consemna în procesul-verbal.“ Final. (R. M.

URMÎND ACEST RAȚIONAMENT,
PRIMUL LUCRU APRIG
VA DEVENI PESTE NOAPTE FOLCLORIC 

● Un soi de horoscop culinar le sugerează nativilor Pești să mănînce icre. N-am apucat să văd emisiunea pînă la sfîrșit, dar urmînd acest raționament, nu pot să nu mă întreb ce-or mînca Scorpionii. (C. Ș.)

● „Primul lucru care am remarcat eu…“ (Valentin Popa, ministrul Educaţiei) (M. C.)

● În metrou, o puștoaică, la telefon: „Mișto că ați vorbit, dar te-a sunat el sau l-ai sunat tu? Jură-te că te-a sunat el!“. Cred că nici în era celui mai aprig feminism, regulile seducției tot nu se vor schimba. (S. G.)

● Dintr-o reclamă pe net: „Cu Old Spice, bărbatul tău nu va deveni peste noapte un prinț pe cal alb, dar din experiența mea de 80 de ani – va mirosi ca unul.“ Doamnelor, domnişoarelor, dacă v-aţi dorit vreodată ca bărbatul vostru să miroasă a cal alb, acum e şansa voastră… (C. Ş.)

● „100.000 de lei, adică aproape 20.000 de euro, trebuie să plătească Primăria Bascov pe facturile la telefon, după ce angajații Primăriei au trimis SMS-uri de pe telefoanele de serviciu, la îndemnul primarului Gheorghe Stancu, pentru a susține ansamblul folcloric al Casei de Cultură din localitate, într-o competiție națională organizată în emisiunea La Măruță.“ Vă dați seama ce investiție importantă, cît orgoliu local în acțiune? Problema e doar că factura a fost în contul semifinalei. Pentru finală alți bani, altă distracție. (A. M. S.

OARE SFINȚII DE PIATRĂ
NU SÎNT EFECTELE
CUNOSCUTEI VĂTĂMĂRI? 

● La cererea preoţilor excedaţi de numărul mare de solicitări, Vaticanul a iniţiat un nou curs de exorcism pentru a-i instrui în arta dramatică gotică a scoaterii dracilor din capul credincioşilor cu nevoi speciale. Într-o emisiune difuzată de Radio Vatican, preotul -Benigno Palila, celebru iluzionist-exorcist sicilian, a spus că cererile de exorcism s-au triplat, cazurile de halucinaţii înregistrate anual ajungînd la o jumătate de milion. Săptămîna trecută, Papa făcea şi el o afirmaţie în care spunea că e mai bine să fii ateu decît un credincios intolerant. Oare homofobia şi rasismul nu sînt tot efectele posedării de către diavol? (M. C.)

● Un prieten neamț susține că Sfinții Mucenici se sărbătoresc pe 8 martie. Îl contrazic, spunîndu-i că sărbătoarea e pe 9 martie. „Păi, și atunci – mi-o întoarce el – de ce au mucenicii formă de 8?!“. O să întreb la Patriarhie. (M. P.)

● Uitîndu-te la cele peste zece milioane de euro care urmează a fi cheltuite în 2018 de Primăria București pe statui, te poți gîndi că fix în asta stă și „revoluția în trafic“: ne transformăm toți în stane de piatră. (C. Ș.)

● În iunie anul acesta va fi lansat emoji-ul nazar, sub forma cunoscutei amulete turceşti. Bun pentru deochi, farmece şi blesteme pe social media, doar de fake news nu ştiu dacă vă fereşte. Aveţi grijă. (C. Ş.)

● Alte nume de firme din București, acum din sectorul 5: Fix Pe Fix Electro SRL, Evolution Taxi SRL, Pui De Urs Speed SRL, Petre Ispirescu SRL, De-a Zânele SRL-D, Sper SRL, Despăgubiri Accidente Vătămări SRL, Bleu Ciel SRL, Flower Chiru Bubu SRL, Armonia Sufletului SRL, Personalizămorice.ro SRL, Dictum Factum SRL, Babele Create Together SRL, Explicit Consulting SRL, Glassnost Com SRL, Avarie Non-stop SRL, Prestez Web SRL, Fabrica De Felicitări SRL, Euroest Fluid SRL, Nicu Grasu SRL, Atelier Confecții Creștine SRL, Pro Decisiv Serv SRL, Etern Grup SRL, Oglindă Și Asociații SRL-D, Birjar Media SRL, Spor & Prosperitate SRL, Fără Cric SRL, Caravana Personajelor SRL, Atent Concept SRL, Satul Prunilor SRL, Invizibil World Impex SRL, Domeniile Terpsihorei SRL, Printre Cărți SRL, Gigi Transportatorul SRL, Melci Cu Fler SRL. (D. S.)

Foto: Lucian Muntean

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.