CUM AȘA? FOSTUL DIRECTOR
AL DRUMULUI UMBLĂ PRIN SAT
ȘI SPUNE LUMII CĂ VOR EXISTA
TRENURI SĂLBATICE?

 La check-in, în aeroportul din Praga, două piți de România – una cu paltonaș alb, imaculat, alta în colanți și geacă roșie, cu blăniță, o comentau pe o tipă, mai din față, care nici nu cred că era româncă: „Dragă, eu n-aș putea ieși așa în lume!“, „Cum așa? Adică în trening?“, „Da, dragă… în fond, cînd mergi în vacanță, mai treci și tu înainte pe la un coafor… îți mai dai cu un ruj pe buze. Chiar așa?!“. M-am uitat la mine, în geaca de iarnă, cu căciulă pe cap și fără ruj, și m-am gîndit să schimb avionul, că nu corespund, că „defăimez“ țara peste hotare. Dar, dragi piți, nu toată lumea e în vacanță ca voi! (A. P.)

 Pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop publică o pagină din manualul de limba şi literatura română de la Humanitas pentru clasa IX-a (autori Alexandru Crişan, Liviu Papadima, Ioana Pârvulescu, Florentina Sâmihăian, Rodica Zafiu), părînd ultragiat de poeziile dadaiste pe care le au elevii de studiat: Edwin Morgan, Christian Morgenstern, Man Ray. „Fără cuvinte“ – e singurul său comentariu. La vocabularul domniei-sale, poate că-i mai bine că n-a mai scris şi altceva… (C. Ş.)

 Din cauză că a criticat în Parlamentul European guvernele efemere ale PSD-ului, Cristian Preda a fost chemat în fața Consiliului de Onoare al ordinului „Steaua României“ pentru a răspunde unui denunț de defăimare a țării. Consiliul este format din Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu, Mircea Geoană, fostul director SRI Costin Georgescu, generalul Constantin Degeratu şi Şerban Brădişteanu, chirurgul condamnat cu suspendare (după ce a mînărit fişa medicală a lui Adrian Năstase) şi căruia ANI i-a confiscat patru milioane de euro din avere, bani nejustificaţi. Halal Consiliu de Onoare. (M. C.)

 În Tărtășești, Dîmbovița, prin peisajul idilic rural îți apare, la un moment dat, un palat cu turnulețe și toate cele în stilul romilor. Vizavi de el, prin praful drumului se discerne clubul „No Problem“. Viața la țară nu mai e chiar ca la Duiliu Zamfirescu… (I. P.)

 „M-a apucat de geacă, m-a pus la pămînt, apoi m-a muşcat de ureche. Cînd m-am ridicat, am dus mîna la cap şi eram plin de sînge. Mi-a spus să nu mai caut bucata de ureche, pentru că a mîncat-o. Am doi martori care au auzit cînd a zis treaba asta. Acum umblă prin sat şi spune lumii că nu el m-a muşcat, ci calul.“ Lui Daniil Harms i-ar suna familiar cazul ăsta din Vaslui. (A. M. S.)

 În urma unor discuții între guvernele maghiar și român, site-ul de știri hotnews.ro a lansat un sondaj online, cu întrebarea „Cînd vor exista trenuri de mare viteză pe ruta București-Budapesta?“. Răspunsurile posibile sînt: în 10 ani; în 20-30 de ani; în 50 de ani; în peste 50 de ani. Mai mult de jumătate din răspunsuri indicau ultima variantă, adică în peste 50 de ani. Probabil că răspunsul acesta e majoritar pentru că nu există opțiunea niciodată. Eu cred că aceasta e cea valabilă. Sînt curios și ce-or crede ungurii. (A. M.)

Din umorul de altădată: a mieunat, a lătrat, a imitat leul cînd rage, tigrul și alte animale sălbatice, iar la sfîrșit i s-a adresat candid translatorului: „Acum tradu!“ – Mircea Crișan, convocat de Gheorghiu-Dej în timpul unei vizite a lui Hrușciov în RPR, ca să distreze asistența. Iar în urma unui turneu la Paris, de unde s-a întors cu un Chevrolet model 1957, pe scenă fiind, Mircea Crișan evocă nostalgic recenta achiziție: „Ce nu face omu’ pentru o bucată de Chevrolet!?“ (R. M.

CE-O FI CIUDAT ÎN BORȘUL DISCRET AL CĂRUI SISTEM DE LUCRU A EȘUAT?

 Înaintea congresului PSD, dl Codrin Ștefănescu este citat de Adevărul astfel: „Sînt momente ciudate în PSD. Nu știu de ce am devenit antipatic.“ Ce-o fi ciudat în asta? (S. V.)

 După borșul cu leuștean și cel cu țelină a apărut și borșul cu scorțișoară. Dar, dacă există baclava cu căpșune, borșul nostru de ce nu s-ar reinventa? Şi de ce nu ar exista, de pildă, și ciorbă cu ciocolată? (S. G.)

Zilele trecute, într-un tabloid de la noi: „Vica Blochina s-a supărat după ce ea și partenera ei de concurs la show-ul Asia Express, Daniela Crudu, au fost devansate de perechea Lora-Ionuț Ghenu. Vica i-a atacat pe Lora și pe partenerul acesteia, Ionuț Ghenu, numindu-i «non-valori». «Ce tot sare la gîtul meu?», și-a justificat Vica ieșirea. Daniela Crudu a încercat să o scuze pe Vica, spunînd că acesteia nu îi place deloc Cambodgia deoarece în această țară e multă mizerie și sărăcie. Auzind atacul Vicăi, care i-a făcut «non-valori» pe el și pe Lora, Ionuț Ghenu nu s-a arătat deranjat. «Nu mă supăr, eu sînt zen», a spus Ionuț Ghenu.“ Nu contează dacă știți ori nu cine sînt personajele – important e farmecul discret al relatării… (S. V.)

 „Faptul că există tot mai mulţi adepţi ai teoriei Pămîntului plat demonstrează două lucruri: 1) trăim într-o ţară care protejează libertatea de exprimare; şi 2) trăim într-o ţară al cărei sistem educaţional a eşuat“ – astrofizicianul american Neil deGrasse Tyson. (M. C.)

● BGS e una dintre puţinele firme de pază care administrează şi un spital. Ceea ce, la o primă vedere, pare neobişnuit are, de fapt, o logică evidentă: bodyguarzii te snopesc, doctorii te oblojesc. Se cheamă „flux de lucru integrat“. (M. P.

S-AR ZICE
CĂ NOI ÎNȚELEGEM UNIVERSUL DULCE

 „Un val de furturi de tube a cuprins America“, titrează The Wall Street Journal. Infractorii americani sînt, s-ar zice, şi melomani. (C. Ş.)

 Universitatea din Regina, Canada, a anunţat că suspectează mai mulţi studenţi că au copiat la un examen de Etică şi Drept. De unde s-or fi inspirat tinerii ăştia? (C. Ş.)

 „Sîntem doar o specie mai evoluată de maimuţe care trăim pe o planetă minoră dintr-un sistem planetar modest. Dar noi înţelegem Universul. Asta ne face foarte speciali“ – Stephen Hawking despre oamenii dintre care tocmai a plecat. (M. C.)

● (urmare din numărul trecut) Folos Consulting SRL, Teatrul Portabil SRL, Translaleaua International SRL, Amor Divino SRL, Joi Obiecte Sanitare SRL, Capodopera SRL, Ferma De Idei SRL, Pro Risc SRL, Educație Muzicală Suzana SRL, Ad Hoc Expert SRL, Servicii Private De Stingeri SRL, Mihai Și Socru SRL, Gaudeamus Instruiri SRL, Curățătoriemobilăperne SRL, Viilor Complet SRL, Editura Acuma SRL, Pantofiori La Comandă SRL, Amo Haineletale SRL-D, Umbra Grup SRL, Coerent Dinamic SRL, Dulce Sărat Food SRL, Agenția Caracteristic SRL, Bio Porc Natural SRL, Centrul De Cusut Și Brodat SRL, Barză Viezure Mânz SRL, Shaorma La Verii SRL, Com Prod Perseverența 1992 SRL, Trei Cămile Impex SRL, Bomboniera SRL, Ștefi Și Alex Îngerașii SRL, Suprainfinit SRL, Deliciul Inimii SRL, Caraula Security SRL, Epic Dental SRL, Petale De Poveste SRL, Scrieliber SRL. (D. S.)