Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 744 din 24-30 mai 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

OPREȘTE-TE,
AI GRIJĂ CĂ STRUCTURA GENETICĂ
A ÎNGERILOR,
SUPUSĂ UNOR TEMPERATURI ÎNALTE,
ÎȚI ZÎMBEȘTE ELOCVENT! 

● La colțul pieței, aproape de bibliotecă, cerșetorul strigă: „Oprește-te, ai grijă că vine mașina!“ unui motan alb-tărcat. Motanul n-ascultă, traversează și se face ghem la picioarele omului. (C. Ş.)

● Ştire de pe un site destinat celor mai credincioşi dintre români: „Testele genetice făcute în laboratoarele Vaticanului asupra scheletului de înger descoperit în solul îngheţat al Siberiei confirmă fără nici o urmă de îndoială că românii sînt urmaşii direcţi ai îngerilor, avînd structura genetică cea mai apropiată de a acestora. Cauza morţii îngerului, care s-ar părea c-a trăit acum aproximativ 14.000 de ani, pare să fi fost o leziune craniană suferită probabil de înger în urma ciocnirii accidentale de o stîncă în timp ce zbura. Puse cap la cap, împreună cu testele făcute asupra scheletului de înger găsit acum 12 ani pe Everest, analizele au putut reconstitui cu mare precizie structura genetică a îngerilor divini. Comparînd aceasta structură cu cea a diferitelor popoare, savanţii Vaticanului au observat plini de uimire că structura genetică a îngerilor este aproape similară cu cea a populaţiei care a trăit acum multe mii de ani pe teritoriul actual al României. Analizele urmează a fi publicate în cîteva reviste ştiinţifice şi vor stîrni probabil multe controverse, după cum recunosc înșişi oficialii Vaticanului.“ De unde se vede că nouă, românilor, Dumnezeu nu doar ne-a dat, dar ne a şi băgat în traistă. (M. C.)

● O companie din Elveţia oferă serviciul de a transforma corpul uman al celor dragi, după moarte, într un diamant. Cenuşa obţinută în urma incinerării este supusă unor temperaturi înalte, astfel obţinîndu-se un diamant de 0,3-0,8 carate (în funcţie de cerinţele clienţilor), de multe ori albastru datorită compoziţiei chimice umane. (C. Ş.)

● Sînt zile, în București, în care mai toată lumea îți zîmbește pe stradă: de la vînzătoarea de la McDonald’s la trecători aleatorii, chiar și șoferi în trafic. Să mai spunem că orașul nostru e strict cenușiu… (I. P.)

● „Trebuie să roadă, domnu’ Dragomir, are nevoie și să roadă“ – explică elocvent, la telefonul mobil, bodyguard-ul clinicii în care mă aflu. Din cîte am înțeles, era vorba de iepurele unui presupus șef. (M. P.

ÎN LIPSĂ DE ALTCEVA MAI STRÎMB,
O MÎNĂ S-A APUCAT SĂ SE ÎNTOARCĂ INVERS, ÎNTR-O ȚARĂ TAMAN PE DOS 

● În lipsă de altceva mai bun de făcut, premierul Dăncilă s-a apucat să culeagă ghiocei. E și asta o meserie. Dar cum e sezonieră (meseria!), urmează, estival, căpșunele, portocalele, tomatele. Și doar la sfîrşit de tot, laurii. Din păcate! (R. M.)

● Pe un coș de gunoi, un anunț lipit strîmb: „Bărbat caut jumătatea!“, plus numărul de telefon. Asta numesc eu reciclare! (C. Ș.

● Bărbații din viața mea – un el în vîrstă, către soția sa: „Nu știu, dom’le, cum sînt unii azi, că nu-i mai înțeleg. Eu mereu am zis că un bărbat, dacă oferă respect, poate să aibă și cinci amante.“ Douăzeci de metri mai încolo, un puști aleargă cu o pungă de la fast-food într-o mînă și telefonul la ureche: „Da, iubita, da, acum vin, mă grăbesc.“ (C. Ș.)

● Gabriela Firea: „Dacă românii din afara graniţelor văd că, deşi facem şcoli, străzi, spitale, e permanent tensiune în societate, se vor gîndi de două ori dacă să se întoarcă.“ Radu Mazăre: „Concluzia mea personală este una singură: mă felicit că am plecat.“ (C. Ș.)

● Studiile arată că bărbaţii însuraţi beau mai puţin decît burlacii, în timp ce la femei e invers. Încă un motiv pentru a milita pentru egalitatea între sexe. (M. C.)

● Cea mai reușită campanie publicitară a politicii ultimilor ani ar putea să aibă acest slogan: „Fură cît poți și vei fi cîștigătorul unei vacanțe pe viață, într-o țară caldă“. (A. M. S.)

● Presa sportivă de la noi citează următoarea declarație a Mariei Sharapova: „Doamne, în sfîrșit, nu mai transpir! Nu știu ce se întîmplă cu mine… Cred că așa e în momentul în care cîștigi un meci“. Știam, totuși, că legătura dintre o victorie sportivă și transpirație este taman pe dos: abia sudoarea abundentă garantează victoria. Fiind vorba de Sharapova, mă întreb dacă nu cumva această declarație este o reclamă subtilă pentru cine știe ce deodorant… (S. V.

efarkas5 copy jpg jpeg

CE-O FI NAȚIONAL
NOAPTEA DEVREME?

● O inscripție pe spatele hainei unui nene: CREATIV SECURITY. Ce-o fi aia? (D. S.)

● Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, anul trecut s-au înregistrat în jur de zece milioane de vizite la muzeu. În România există aproximativ 700 de muzee. În 2018, muzeul parizian Luvru a avut tot în jur de zece milioane de vizitatori, deci cît toate muzeele româneşti la un loc. (M. M.)

● În catedrala din centrul Cataniei, capitala Siciliei, oamenii fără adăpost pot dormi noaptea în locuri special amenajate, în biserică, adică unde se ține şi slujba. Noaptea, podeaua catedralei este acoperită de saltele de dormit. Îmi imaginez că aşa se va întîmpla şi în Catedrala Mîntuirii Neamului. (M. C.)

● Japonia: pentru că un tren a plecat din gară cu 25 de secunde mai devreme, conducerea și-a cerut scuze, în mod public: „Este impardonabil disconfortul pe care l-am creat călătorilor noștri“. Să nu ne mai îndoim, așadar, de existența extratereștrilor. (S. G.)

Foto: Cristina Ştefan, Erno Farkas

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.