Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 766 din 25-31 octombrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

CHIAR N-O FI AVUT NIMENI
DIVERSE CHESTII MAI MARI,
PRECUM ZECE ZILE
CARE NU AU DINȚI ÎN CALENDAR? 

● Poliţia din California a filmat un urs care se chinuia să scoată din şir un cărucior pentru cumpărături, în parcarea unui supermarket. Chiar n-o fi avut nimeni o monedă să-l ajute? (C. Ş.)

● Superstiția, se știe, spune că, dacă o pisică neagră îți trece prin față, e de rău. Nu spune, însă, ce înseamnă dacă întîlnești, mai multe zile la rînd, cam la tot pasul, pisici negre cocoțate pe diverse chestii, precum țevi, coșuri de gunoi, cioturi de copaci. Eu, una, așa le tot întîlnesc. (I. P.)

● Sub presiunea internaţională, guvernul grec a adoptat o lege care protejează măgarii de greutăţi mai mari de 100 kg. O petiţie cu titlul „Opriţi abuzarea măgarilor şi cailor în Santorini“ fiind semnată de aproape 110.000 de persoane. Deşi turiştii nu sînt direct menţionaţi, aceştia sînt primii afectaţi de lege întrucît cei care ajung pe insula Santorini au de urcat din port pînă în staţiune o altitudine de 400 de metri şi cel mai des o fac pe spatele măgarilor. Primarul din Santorini este un aliat al acestei legi, el fiind unul dintre cei care luptă de ani buni împotriva supraturismului: „Pînă în 2020 vom impune şi mai multe limite. Vrem să facem viaţa tolerabilă şi pentru localnici, şi pentru măgari“. Insula a fost vizitată anul trecut de 2,5 milioane de turişti, motiv pentru care localnicii au adus şi mai mulţi măgari din Franţa. Numărul total de măgari din portul acestei insule stîncoase de doar 76 km2 depăşeşte 300. (M. C.)

● Pe 3 octombrie, site-ul ziare.ro ne anunță că „pentru prima oară au fost găsite mai multe colonii de termite care înfloresc în lipsa masculilor“. Zece zile mai tîrziu, pe 13 octombrie, același site ne spune că „savanții chinezi au reușit să obțină șoareci sănătoși din două mame biologice și nici un tată“. Dacă așteptăm suficient de mult, vom citi vești de această natură și despre oameni. Păzea, prigoana masculilor e pe cale să înceapă. (M. P.)

● Fiind mare amator de fructe căzute din copaci, aflate în fermentație, porumbelul Kereru este mai tot timpul abțiguit. Zboară oarecum haotic, iar cînd stă pe loc se cam clatină. Pentru anul 2018 a fost ales, în Noua Zeelandă, drept „pasărea anului“. Un bun prilej de a da o petrecere la care să mai tragă nițel la măsea. Deși, în cazul porumbeilor, care nu au dinți, expresia mai potrivită ar fi „să tragă la cioc“. (S. G.)

● Pe lîngă cei patruzeci de Sfinți Mucenici, creștinismul va trebui de-acum să pună în calendar și cele o sută patruzeci de autobuze Voluntari-Iași. (D. C.

DAR NU-I NIMIC RECENT,
UNII SUSȚIN CĂ ACEASTĂ LUME
(PE BAZĂ DE ROMÂNIA)
AJUTĂ MULT
LA CALMAREA SPIRITULUI LATERAL 

● În drum spre redacție, ascult la radio un cîntec al lui Smiley și mi se pare că n-aud bine. La redacție, caut versurile, le găsesc și nu stau nici o clipă pe gînduri, le trimit direct la „3,14“, precizînd că e vorba despre un copil care spune ce și-ar dori în viață. Așadar, cum e cu viața? Iată versiunea Smiley: „Am zis ca Gopo, s-o animez frumos, / Mă simt ca Simo pe final de Roland Garros / Și nu mă controlează banu’ / Cînd dau all in cu 10-7, ca Negreanu. // Și dacă e s-o încasez, o fac ca Bute, / Că viața poate, uneori, să te și scuture, / Dar nu-i nimic, nu-i nimic și orice ar fi / Am aripile de la Traian, de la Henri. // Zbor cu gîndul și așa le văd pe toate, / Trec prin India, cu fler de Eliade, / Nu îmi spune că nu ține pledoaria, / Că ridic acum mai sus sprînceana ca Anastasia. // Doamne, tu ghidează-mi pașii, / Dacă e să calc în gol, dă să fie à la Hagi / Și dacă se alege prafu’, / Am să zîmbesc ca Nenea Iancu“. Pe bune, s-a ales prafu’, așa că-l sfătuiesc pe copil să treacă direct zîmbetul acela… (S. V.)

● Am aflat recent că în judeţul dlui Dragnea se va organiza, pe 23 noiembrie, concursul de frumuseţe Mister Teleorman. Sînt tare curioasă cine va cîştiga. (C. Ş.)

● Luna trecută, Comisia pentru Evaluare Legislativă din Marea Britanie a analizat propunerea de a încadra manifestările de misoginism la categoria crime din ură. Acum, Comisia se gîndește să catalogheze și misandrismul în această categorie, relatează BBC. Evident, unii susțin că această măsură ar fi necesară, alții că ar avea un impact negativ. Pînă la lupta de clasă se cam ascute lupta de gen. (A. M. S.)

● Lume, lume, mămăligă cu gîndaci! Doar la 1 leu porția all-inclusive. În piața Drumul Taberei, dugheana din dreapta, unde se vinde pește prăjit. M-a întrebat, oripilată, ce să facă. Am sfătuit-o să sesizeze Oficiul pentru Protecția Consumatorilor. Nu cred că a făcut-o. Drept care prezenta notificare. Poate ajută la ceva. Așadar, lume, lume, nu ratați! Mămăligă cu gîndaci. Doar la 1 leu porția! Există și document foto. Just in case! (R. M.)

● Canada a legalizat consumul de cannabis. Se estimează că, din vînzarea produselor pe bază de marijuana, bugetul ţării se va îmbogăţi cu 15 miliarde de dolari pe an. Probabil că, în curînd, pe drapelul de stat, frunza de arţar va fi înlocuită cu frunza de marijuana. (M. M.)

dgoace 20181011 121331 hdr jpg jpeg

● Cifrele privind accesarea fondurilor europene arată aşa: Grecia – 100%, Polonia – 95%, Bulgaria – 70%. România abia dacă şi-a dat majoratul cu aproape 18%. Mai bine, oricum se furau. În acest moment însă, România are, pentru a opta lună consecutiv, cea mai mare inflație anuală din Uniunea Europeană: 4,7%. „Îndrăzneşte să disperi“ ar fi trebuit să fie sloganul electoral al PSD-ului. (M. C.)

● Din supermarket-uri au dispărut dispozitivele de omorît țînțari, pentru că a trecut sezonul. Eu am cîțiva acasă și le place atît de mult la mine, încît nu mai sper că vor pleca vreodată. (A. M. S.)

● Din cauză că mai multe tramvaie s-au blocat, Primăria sectorului 5 a decis să scoată gazonul dintre şine, la mai puţin de o lună de cînd a fost pus. În nota de fundamentare a plantării iniţiale, autorităţile susţineau că e nevoie de această lucrare deoarece „gazonul ajută la calmarea psihicului uman“. Iată-ne: şi fără iarbă, şi cu nervii la pămînt. (C. Ş.)

● Un popas de patru săptămîni la Tîrgu Mureș pentru a-i explora numele de firme: Senin Prodexp SRL, Dominant Electric SRL, Culoar SRL-D, Sara & Scoica SRL, EN RG ETIC SRL, Merci Transport Urgent SRL, Puls Beton SRL, Agent De Asigurare 007 SRL, Inițiale SRL, Cosmos Party SRL, No Face SRL, Bostan Junior SRL, Noe Psihocenter SRL, Apusul SRL, Lex Logos Auto SRL, Extaz Romprod SRL, Iepuraș Legume Fructe SRL, Fabricadecultură SRL, Lateral SRL, Casa Bucuriei De A Trăi SRL, Torent SRL, Management Cioată SRL, Absolut Granit SRL, Struguraș ­
Taxi SRL, Urs Certificări SRL, Eat Shaorma When You Need SRL-D, Emphatic SRL, Prompt Gabor SRL, Noroc Și Fericire SRL, Gloriosa SRL, Sifoneria Handel SRL, Șurub Optim SRL. (D. S.)

Foto: A. Popescu, D. Goace

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.