Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 775 din 27 decembrie 2018 – 9 ianuarie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

AVÎND ÎN VEDERE
CĂ SPAIMA ROMÂNULUI NU ERA BLEU, ADEVĂRATUL SENTIMENT ROMÂNESC AR PUTEA SĂ FIE SERVIT „LA CALD“ 

● Avînd în vedere că omenirea consumă în prezent în jur de 65 de miliarde de găini în fiecare an, fosilele definitorii pentru epoca modernă ar putea foarte bine să fie oasele rămase de la cină. (C. Ș.)

● Cambridge Dictionary a declarat nomophobia ca fiind cuvîntul anului. Înseamnă anxietatea produsă de spaima că poți fi separat de telefonul mobil. Cînd vii de pe vremea telefoanelor fixe, n-ai cum să nu te întrebi cum am ajuns aici. (A. M. S.)

● În autobuz, o ipostază a românului descurcăreț și inventiv. Un tînăr vorbește la telefonul mobil cu mîinile în poală, folosindu-se de un handsfree ad-hoc: și-a vîrît telefonul sub fes, în dreptul urechii, și fesul i-l ține lipit de ureche. O invenție care ar merita să fie brevetată. (D. S.)

● Am urcat în lift cu noul meu vecin și nu era Gregor Samsa. (C. Ș.)

● Mic love story de cartier. El, în uniformă bleu-jandarm. Ea, casieriță dichisită. El plătește, ea încasează. El așteaptă restul și îndrăznește: „Și… cum e programul tău?“. Ea, cochetă, întinzîndu-i banii, îi surîde: „Scap la 9 seara“. El bagă banii în buzunar și rupe vraja: „Întreb pentru nevastă-mea, că caută de muncă, da’ vrea job flexibil, că avem copil mic și n-avem cu cine să l lăsăm“. Ea, acră brusc, întoarsă deja către următorul client: „E flexibil, pungă doriți?“. (S. G.)

● Doi elevi ai unei şcoli catolice au fost arestaţi pentru că puneau marijuana în cădelniţă în timpul slujbelor. Probabil căutau adevăratul sentiment religios. (M. C.)

● Nu înțeleg de ce „dăruitor de meserie“ le-a sunat publicitarilor noștri mai bine decît un românesc „a face cadouri e meseria mea“. (C. Ș.)

● De acest Crăciun, tîrgurile bucureștene (în sfîrșit, pe limba lor) arată chiar bine. Vezi bradul stilizat, din șipci de lemn (mirosind a brad) de la Universitate. Dar și inițiative ale vînzătorilor ambulanți de vin fiert, servit „la cald“, pe piei de oaie. Merită văzut și degustat un moment de tihnă de ajun… (R. M.

marius chivu thumbnail jpg jpeg

NICI UN OU (FOST BEBE)
NU VA SPUNE
„NU EXISTĂ LIMITĂ DE VÎRSTĂ“
PENTRU A DUCE LEAGĂNUL
ACOLO UNDE EXISTĂ
UN FERMENT VIZIONAR 

● Președintele Nigeriei a stat cam mult în concediu medical. A revenit și a apărut imediat zvonul că nu e el – cică ar fi murit și ceea ce a apărut e o clonă. Președintele neagă: „N-am murit și nu sînt o clonă, sînt chiar eu!“ Grea situație, dat fiind faptul că nici o clonă nu va spune „Nu sînt eu, ci sînt o clonă“. Ca în paradoxul atenianului mincinos. (S. V.)

● Wisdom, despre care se crede că este cea mai vîrstnică pasăre din lume monitorizată, ar fi avut (și ar fi crescut) 36 de pui de-a lungul anilor. A fost luată pentru prima dată în evidență în 1956 de către biologul Chandler Robbins, cînd acesta a estimat că pasărea avea aproximativ 5 ani. Între timp, cercetătorul ei a murit, iar femela albatros, în vîrstă de 68 de ani, a depus un nou ou, al 37-lea, cu partenerul ei de o viață, pe atolul Midway din Oceanul Pacific de Nord, relatează The Guardian. (A. M. S.)

● În urmă cu aproximativ doi ani, mîța a făcut sindrom de coadă strivită și n-a mai ieșit de sub pat cam o lună. După alte cîteva, a sărit în poala mamii și s-a poziționat spate în spate cu bebe, aflat la sîn. Acum, după aproape doi ani, piticot (fost bebe) își plimbă pisica (țanțoșă, cu coada-n sus) în căruciorul de păpuși. Asta, da, alternanță la putere! (R. M.)

● Doi britanici au fost reținuți de pe o navă de croazieră din Caraibe și au fost arestați după ce au fost descoperite „cantități mari de cocaină“ în cabina lor, scrie CNN. Suspecții sînt în vîrstă de 70 și 72 de ani. „În cabina ocupată de aceștia s-au găsit patru valize, în structurile cărora a fost ascunsă o cantitate mare de produs, mai precis cocaină“, a afirmat Poliția Judiciară într-o declarație. Așadar, nu există limită de vîrstă pentru un business periculos. (A. M. S.)

● În Italia, un pensionar, fost profesor la o școală primară, vrea să convingă copiii să citească. Antonio la Cava și-a transformat moto-tricicleta în bibliotecă pe roți. Și se plimbă, din sat în sat, în comunitățile izolate din Basilicata, pentru a duce cărți acolo unde nu există nici librării, nici biblioteci școlare. „Bibliomotocarro“ – așa se numește acest vehicul – îi permite lui la Cava flexibilitate. E un vehicul „mic, modest, umil, popular“, spune el. Astfel, „chiar și cărțile împrumută acest sens al simplității, al umilinței“. „Bibliomotocarro“ e accesibil. Așa trebuie să fie și cultura! (M. M.)

● The World University Ranking a publicat topul celor mai bune 500 de universităţi din lume. În ceea ce priveşte Europa, pe primele locuri se situează Marea Britanie (58 de universităţi), Germania (44), Italia (33), Franţa (21), Olanda (13) şi Suedia (11). În ţările Europei de Est, cu excepţia Ungariei şi Cehiei, care deţin cîte o astfel de universitate, nu mai există nimic. Rusia, leagănul comunismului, are doar patru. (M. C.)

● Un brand polonez de bere, pe nume The Order of Yoni, a scos pe piaţă „Instinct Îmbuteliat“, o bere cu un ferment extras din flora vaginală. (M. C.)

● Cercetătorul chinez Chen Zhanqi a descoperit recent o specie de păianjen, Toxeus magnus, care își alăptează puii asemenea mamiferelor; laptele de păianjen ar conține de patru ori mai multe proteine decît laptele de vacă. Pesemne că nu va trece mult timp pînă cînd apostolii mîncatului sănătos vor recomanda fervent consumul laptelui de păianjen și un întreprinzător vizionar va trece la producția în masă și la comercializarea acestuia, sub numele, de ce nu, „Arahnolact“. (M. P.)

Foto: M. Pleșu, M. Chivu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.