Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 781 din 7-13 februarie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

DOI ROMÂNI AU ÎNCERCAT
SĂ STABILEASCĂ
CINE ARE OCHI DULCI,
DAR NU SÎNT PREGĂTIȚI
SĂ INSTALEZE DOUĂ SISTEME INTIME 

● Două ştiri simpatice de luna trecută: 1) doi români au încercat să jefuiască o brutărie în Italia, dar au furat cîntarul, nu casa de marcat; şi 2) un vînător din Satu Mare a fost rănit mortal de mistrețul pe care îl împușcase de trei ori. (M. C.)

● Într-un dialog pe Twitter, mai multe muzee din lume s-au luat la întrecere: de la picturi, animale împăiate, statui și figurine din plastic pînă la tancuri amfibii, acestea au încercat să stabilească cine are rața cea mai cu moț. (C. Ș.)

● În cartea sa The Cabinet of Linguistic Curiosities, Paul Anthony Jones colecționează o serie de cuvinte și sintagme englezești insolite, pe cale de dispariție. Cîteva exemple: augean – dezgustător, murdar, imund – de la Augeas, regele din Elis, posesorul celor mai mari cirezi de vite ale căror grajduri nu erau curățate niciodată; sheep’s-eye (literal, „ochi de oaie“) – ochi dulci, privire languroasă; hunch weather (literal „vreme cocoșată“) – cînd e frig de mergi cocoșat, cu umerii adunați; jingle boy – cineva atît de bogat încît îi zornăie monedele în buzunare cînd merge; proditomania – teama că ești înconjurat de oameni care îți vor răul; nyctograph – un dispozitiv inventat în 1891 de Lewis Carroll care îl ajuta să scrie pe întuneric; mamamou­chi (de la „mamamusiul“ lui Molière) – cineva care se crede mai important decît este în realitate, om închipuit; scurryfunge – curățenia isterică, făcută pe fugă, cu numai cîteva minute înainte să-ți vină cineva în vizită; schnapsidee (din germană) – idee aparent ingenioasă, în realitate impracticabilă, care îți vine îndeobște la beție; ambilaevous (din grecul ampharísteros) – cu două mîini stîngi, neîndemînatic, nătîntol. (M. P.)

● Cotidianul La Croix publică un articol despre cum (nu) s-a implicat Biserica în chestiuni sociale arzătoare și despre faptul că majoritatea preoților nu sînt pregătiți să răspundă valului contestatar izbucnit în ultimele luni. La finalul articolului apare și un apel. Parohii sînt chemați să organizeze grupuri de reflecție la care să fie invitați cît mai mulți cetățeni („credicioși sau nu“, se precizează în textul apelului) pentru a vorbi despre problemele lor, pentru a-și împărtăși opiniile etc. Prevăd că, în curînd, preoții vor sluji purtînd o vestă galbenă peste sutană. (M. M.)

● Pentru că indicatorul rutier al milei 69 de pe o autostradă din Washington a fost furat de nenumărate ori, autoritățile au decis să instaleze unul marcat drept mila 68,9. (C. Ș.)

● Localitatea Baarle se află în Olanda, dar este formată din zeci de enclave belgiene, care la rîndul lor conţin enclave olandeze. Are 12.000 de locuitori, două guverne locale, doi primari, două servicii poştale, două sisteme şcolare. Oamenii au libertatea să facă afaceri sau cumpărături unde li se pare mai bine. Realitatea poate deveni, uneori, o metaforă. (A. M. S.)

● David Matheson, un terapeut mormon din Utah care pretindea că poate vindeca homosexualii, a divorţat de soţia sa după 34 de ani de căsnicie, cînd „dorinţa de a avea relaţii intime cu un alt bărbat a devenit o nevoie de negociat“. Informaţia a fost preluată de presă după ce a fost postată de un alt aşa-zis terapeut al conversiei homosexualilor la care David Matheson apelase iniţial pentru a se „vindeca“. (M. C.

LA CAPĂTUL REȚELELOR VIRGINE – GHEAȚA ÎN BEZNĂ

● Metrorex a construit, la capătul liniei de metrou, în Străulești, o parcare cu 660 de locuri, ca să descongestioneze traficul în București. Tariful e de 0,50 lei pe oră. Dar media de mașini parcate este de 19 pe zi. Românului îi place, totuși, confortul mașinii, chit că de dragul lui trebuie să se enerveze în trafic. Și, desigur, să găsească scuza că parcarea „e prost plasată“. (D. C.)

● Știrea că un șofer din Marea Britanie și-a deghizat mașina Renault în Mercedes (schimbîndu-i emblema și grila) a făcut, timp de cîteva zile, deliciul presei mondene și al rețelelor de socializare. Bănuiesc că, dacă respectivul ar fi condus un Mercedes deghizat în Renault, știrea ar fi putut fi considerată chiar un statement politic. (S. G.)

● Un student francez care studia bio-hacking-ul a tradus pasaje din Biblie şi din Coran în secvenţe ADN pe care şi le-a injectat în picioare. Probabil că a fost sfîrtecat într-un şpagat divin cînd un picior i-a plecat pe mare, iar celălalt s-a înălţat la ceruri către cele 72 de virgine. (M. C.)

● Capitala – trasă în gheață. Țara ei – trasă în țeapă. Locuitorii lor – trași pe sfoară. Tragere la sorți?! / Tragere la țintă?! Semantisme… (R. M.)

● Călătoriile nocturne din diverse zone ale orașului continuă să-mi provoace întîlniri neașteptate: pe Calea Dudești, într-o noapte, m-am intersectat cu o doamnă foarte mică de înălțime, apoi cu un cîine vagabond (!) care a dispărut în beznă. Și am asistat la retragerea unui bătrîn (așa părea) tramvai la depou. (I. P.

RECENT,
RECORDUL A AJUNS
FOLCLOR

● Printre concursurile stranii ale lumii, aud că există și o competiție între străzi: care este cea mai înclinată stradă din lume. Condiția este ca strada să fie locuită în mod obișnuit și să fie pavată. Pînă de curînd, strada Baldwin din Dundin, Noua Zeelandă, deținea recordul, cu o pantă de 35%. Recent, locuitorii din Harlech, Țara Galilor, au depus actele și au dobîndit titlul cu strada lor numită Ffordd Pen Llech, care are o pantă de 36%. Auzind că strada sa este detronată, primarul neozeelandez a zis că se va ruga zeilor pentru un cutremur care să le încline strada și mai mult. Să fie la ei! (S. V.)

● La Montane Spin Race, un ultramaraton de 430 km, o englezoaică a terminat cursa în 83 de ore, 12 minute și 23 de secunde, bătînd recordul deținut de un bărbat (95 de ore, 17 minute). Recordul e cu atît mai impresionant cu cît aceasta s-a oprit în patru dintre cele cinci puncte de control pentru a stoca lapte pentru copilul ei. (A. M. S.)

● În România, în 2009, se tăiau ilegal 29 de copaci pe zi. În 2018, numărul acestora a ajuns la 34, adică peste 10.000 de copaci anual. (M. C.)

● (urmare din numărul trecut) Magazinul Mixt Drăguța SRL, Carte SRL, Buni La Casa Ta SRL, Contabilicesc Solutions SRL, Piatra Seacă SRL, Flory Florin Util SRL, Narcissistic Elite Of Optical Neuromancers SRL, Prăjituri De Altădată SRL-D, AAAA Careu De Ași SRL, Reptilianul SRL, Chenar Abac Digital SRL, Ascet Elterm SRL, Foto Alb SRL, Copiii Lui Nichifur 5 Lei SRL, Geluriuv Ieftine SRL, Flori Cu Suflet SRL, Amuzant SRL, Tempus Dacoromania Comterra SRL, Apropos De SRL-D, Garaj Fain & Transport SRL, Poemedica SRL, Divin Viorel 1985 SRL, Impro Pentru Toți SRL, Hoinar Exclusiv SRL, Piscicola Senzor SRL, Dăruiesc.ro SRL, Vreau Găzduire SRL, 103 Vacanțe Pe Insule SRL-D, Ideal Fereastra SRL, Daniela Benefic SRL, Pasager SRL, Biroul Agricol De Recuperare A Datoriilor SRL, Zecelucruri SRL, Unu Creator De Obiect SRL, Ametist & Jaspul SRL, Cuvinte Cu Minte SRL, Nu Știu Taxi SRL, Lapsus Advertising SRL, Terasa De La Case SRL, Marketizator SRL, Sonorizări Biserici Ilie Popescu SRL, Electrainic SRL, Treaba Bună Relu SRL, Cam Orice SRL-D, Florentin & Afrodita Construct Florești SRL, Cutare Film SRL, Mama Verde SRL, Nor Fir SRL, Agenția De Folclor SRL, Bibi Gol SRL, Confluențe SRL, S.O.S. OK SRL, Editura Spirit Liber SRL-D, Tineret SRL, Deci Siv SRL, Bibliofilia Generalis SRL, Tricouri Urâte SRL, Dolce Maria Pat SRL, Orice Vezi SRL, Etern SRL. (D. S.)

Foto: Șerban Georgescu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.