Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 789 din 4-10 aprilie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINEVA TREBUIA SĂ-ȘI DEA SEAMA
DE UNDE VIN
SUPERLATIVELE POROASE,
LA PREȚUL DE DOAR 1 LEU 

● Prestația premierului Viorica Dăncilă în SUA și gafa acesteia referitoare la mutarea ambasadei României la Ierusalim, care a dus la anularea vizitei regelului Iordaniei la București, sînt lăudate de Sputnik, organul de propagandă al Rusiei. Tot acolo scrie că Dăncilă este cel mai potrivit candidat pentru președinția României. Cineva trebuia să-și dea seama ce comori are acest guvern. (A. M. S.)

● Undeva pe o plajă din Bretania, în nord-estul Franței, mareea aduce uneori, în afară de scoici și de resturi marine, niște carcase portocalii: telefoane Garfield. Fenomenul se petrece, neîncetat, de peste treizeci de ani. Și nimeni nu reușea să deslușească misterul. De unde (pro)vin telefoanele Garfield? Pînă la urmă, s-a găsit: undeva, într-o grotă, după niște stînci, sub o faleză, nu departe de orașul Plouarzel, zace un container care, cîndva, fusese plin cu telefoane Garfield. (M. M.)

● Cu ajutorul prietenilor, am făcut o listă cu superlativele absolute din viața noastră şi le transcriu aici (în ordine relativ cronologică) pentru urmaşii urmaşilor: cașto, gigea, giugiuc, ţîţă-de-mîţă, necherman, stas, ștoc, șop, țais, ștuț, țuț, germania, țiplă, top, original, mișto, meserie, sculă, beton, marfă, ca-lumea, blană, futere, pizdos, pizdeț, criminal, bestial, bengos, belea, bombă, jmecher, abis, urgie, jale, rupere, grav, mortal, adevărăciune, bunăciune, tătic, laser, parfum, fain, finuț, fiță, vis, super, super-tare, foarte-tare, epic, atîîît, zid, hiper, uber (va urma). (M. C.)

● Oroarea de suprafețe neregulate, perforate, poroase, cu găuri și umflături – cum ar fi spuma întărită, textura fructelor din genul fragaria (căpșune, fragi etc.) ș.a.m.d. – sau aversiunea față de aspectul viermănos, bășicat, ciuruit, de „fagure“ al unui obiect are un nume: tripofobie. (M. P.)

● Pe OLX găsești de toate. Chiar și un primar: Cătălin Hurdubae (PSD), primarul din Tecuci, intens contestat de oamenii din localitate, a fost scos la vînzare de un tecucean „țepuit de PSD“, la prețul de doar 1 leu, la care s-a adăugat, bonus, și o tavă de mici cu muștar. (C. Ș.

marinel banica jpg jpeg

DE LA O VREME ÎNCOACE
SÎNT MAI MULTE ȘANSE
CA FUNCȚIONARII AURII SĂ DEA
PESTE UN REMEDIU AUTOMAT

● De la o vreme încoace, zeci de laboratoare, unele mai prestigioase decît altele, oferă analize detaliate ale ADN-ului clienților, pornind de la o simplă mostră de salivă. Arbori genealogici, arhive, poze și povești de familie – sînt, dintr-odată, pulverizate în fața preciziei neasemuite a analizelor ADN. Afli de unde te tragi, ce trăsături ereditare și ce predispoziții ai, ce-ți face bine și ce nu, cu cine te înrudești și chiar cu cine te potrivești (genetic vorbind). Trecut și viitor – reunite într-un strop de salivă. Sialomanție, de la síalon/„salivă“, i-ar fi spus vechii greci. Ptiu, e dată dracului manția asta! (M. P.)

● Din cauza lipsei de acurateţe cromatică a sistemului de recunoaştere, sînt mai multe şanse ca autoturismele autonome să dea peste pietonii cu pielea închisă la culoare. Asta ne mai lipsea: roboţi cu comportament rasist. (M. C.)

● La Primăria Vladimir, din judeţul Gorj, funcționarii au treabă pînă peste cap. Motiv pentru care unul dintre angajați și-a inventat un spor de stres pentru xeroxat, special pentru această sarcină obositoare. Cel puțin nu se poate spune că omul nu e original! (C. Ș.)

● După 15 ani de existență, două statui dintr-un parc din Indonezia, reprezentînd sirene, au fost îmbrăcate, reprezentanții parcului ajungînd la concluzia că bustul lor gol ar putea jigni „valorile orientale“. Cred că sirenele au fost bucuroase. Cu noile bustiere, aurii și mulate, pot merge de-acum la disco-bar. (S. G.)

● Un studiu recent infirmă vechea zicală potrivit căreia „berea după vin e chin, vinul după bere e plăcere“. Conform cercetătorilor germani, nu contează ordinea în care bem băuturile. Contra mahmurelii, însă, oamenii de știință încă n-au găsit un remediu eficient. (C. Ș.)

● Tocmai am expediat un mesaj sms-ist „la aniversară“. Și „corectorul automat“ a intervenit cu promptitudine: „À la votare!“ (slogan electoral?!). Semn că ne a cam intrat în oase și ne-a ajuns, nu doar cuțitul, la os. À la vôtre! (R. M.

CEA MAI BUNĂ SOLUȚIE ESTE TIMPUL PE CARE-L PETRECEM CUMINȚI

● Ai un cabinet stomatologic: cum îi vei spune, ce nume îi dai ca să rupi gura concurenței? Evident, cea mai bună soluție este Evy Dent. (D. S.)

● Site-ul Quartz.com a calculat că, în timpul pe care-l petrecem pe rețelele de socializare, un cititor experimentat ar putea termina 200 de cărți pe an. (C. Ș.)

● Un turist rus a plecat din Indonezia spre casă cu un urangutan, cinci șopîrle și doi gecko. Asta au găsit polițiștii de la controlul de securitate în valiza lui. Urangutanul, în vîrstă de doi ani, dormea într-un coș de răchită. Iar șopîrlele și cei doi gecko stăteau cuminți și de-abia așteptau să ajungă la Moscova. (A. M. S.)

Foto: Ș. Georgescu, M. Bănică

pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.