Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 794 din 9-15 mai 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINE ARE O VIAȚĂ ZBUCIUMATĂ, ASOCIATĂ CU PREZENȚA
ÎN CREIER A STOMACULUI,
AR TREBUI SĂ MEARGĂ ÎNAINTE,
PE LUMINA SECUNDARĂ 

● Cine sapă groapa altuia cade singur în ea, la propriu: un bărbat în vîrstă de 50 de ani din Puerto Penasco, Mexic, a rămas blocat într-un tunel la care a săpat timp de mai multe zile, pentru a-şi spiona fosta iubită. (C. Ş.)

● „Miska este o pisică de 10 ani şi are o viaţă zbuciumată. Pînă acum, ea a primit amenzi nenumărate şi a ajuns în tribunale şi chiar în spatele gratiilor. De a lungul timpului a avut vreo 30 de altercaţii cu poliţiştii, pe care îi urăşte instinctiv, şi a fost dată şi în judecată pentru faptele ei reprobabile. Mai mult, pisica a fost ameninţată cu deportarea şi chiar cu eutanasierea.“ Aceasta nu este o poveste pentru copii, ci o știre din ziare. (A. M. S.)

● Studiul demenței a făcut un pas înainte, anunță BBC. S-a descoperit un nou tip de demență, numită „Late“, diagnosticată, pînă acum, în mod fals, ca fiind Alzheimer. Diferența dintre cele două afecțiuni e că demența Late este asociată cu prezența în creier a proteinei TDP-43, în vreme ce la Alzheimer e vorba de alte două proteine – amiloid și tau. În plus, Late se declanșează la vîrste mai înaintate și evoluează mai lent. Ambele sînt însă, în egală măsură, incurabile și au aceleași simptome. E ca și cum s-ar fi descoperit, pe baze științifice, că există vagi diferențe între nebuni, țăcăniți, zbanghii, țicniți, sonați, candrii, scrîntiți, zurlii și căpiați. Nu că n-ar fi adevărat, dar, vorba lui Dragnea: „Și cu ce dracu’ mă ajută pe mine, domnișoară, ca să înțeleg și eu?!“ (M. P.)

● Înainte de Paşti: pe strada mea, un nene, genul cu pantaloni de trening trași pînă deasupra stomacului, se uită-n sus, cu mîna streașină la ochi. De la balcon, o femeie îi aruncă două cartoane pentru ouă. „Să nu le aduci gata sparte!“ (C. Ș.)

● Dl Răzvan Cuc – ministrul Transporturilor – a călătorit cu trenul pînă la Constanța, iar trenul a ajuns cu cinci minute mai devreme. Cred că sîntem în fața unei descoperiri importante, care ar trebui implementată pe scară largă. În loc să se plictisească la birou, dl ministru ar trebui să meargă, zilnic, cu trenul pe undeva. Într-o perioadă de timp rezonabilă, trenurile noastre ar reuși, poate, să respecte orarul… (D. C.)

● Pe stradă, o mamă trage grăbită de mînă un copil entuziast: „Mami, uite o pisică“, „Mami, asta e o Skoda?“, „Mami, uite vrabia!“. Mama, pragmatică, mergînd dîrză înainte: „Hai mai repede, că închide la Loto!“ (S. G.)

● În noaptea de Înviere, pe Valea Prahovei, puteai experimenta tot soiul de slujbe: într-o biserică, lumina s-a dat la ora 11, căci preotul trebuia să mai ajungă undeva. La o altă biserică, destul de mare, a fost ca-n filmele mute: nu se auzea mai nimic, cu excepția, slavă Domnului, a lui „Christos a-nviat!“. Tot a fost mai bine ca anul trecut (dacă, Doamne ferește, nu încurc anii), cînd la mînăstirea din Sinaia ne-a ieșit în față, fix după ce am luat lumină, Liviu Dragnea. (I. P.)

● Ce se mai întîmplă pe planetă: o morsă de o tonă a adormit pe trapa unui submarin rusesc ieşit la suprafaţă, obligînd echipajul să folosească o ieşire secundară. (M. C.

serban georgescu miorita jpg jpeg

ÎNTREBAT
UNDE MIROASE A VALOARE,
OMUL TERMINAT
A SPUS CĂ LATERAL 

● Poliţia mexicană a descoperit 44 de diamante ascunse în anusul unui motociclist care circula fără permis. Întrebat de unde le are, omul a spus că le moştenise de la un unchi îndepărtat. (M. C.)

● Trenul de-abia se tîrîie. Canapelele sînt roase și jegoase. Pe culoar miroase a pipi. Dar locomotiva-i vopsită tricolor. Patriotismul! (M. M.)

● O adolescentă din New Orleans, Statele Unite ale Americii, a fost acceptată la 115 facultăţi. Universităţile i-au oferit, în total, burse în valoare de peste 3,7 milioane de dolari. Pe fată o cheamă Antoinette Love. (A. M. S.)

● De bine despre foaia noastră: în Vinerea Mare, pe la unsprece trecute sau nu, la chioșcul de ziare din Piața Centrală din Galați: „S-a terminat!“ Și, cam după o oră, la punctul de difuzare a presei de pe Brăilei: „Asta-i ultima!“ La mulți ani, dilematici! (R. M.)

● Vom petrece, pe drumul numelor de firme românești, patru săptămîni la Oradea: Perpetuum Natural SRL, La Pas 2006 SRL, Epiglota SRL, Sisi Botez Și Aniversare SRL, Geniu Electric SRL, Arena România SRL, Frumusețe Nova SRL, Complementar SRL, Tu Cu Mine SRL, Jucării Vorbărețe SRL, Baba Food SRL, Retorica Dentis SRL, Cinci Ori Cinci SRL, Meditații Inovative SRL, Frecvent SRL, Geamuri Galileo SRL, Jani Cauciuc Serv SRL, Transparent SRL, Bidonașul Galben SRL, Albastru Mam SRL, Oracol Consulting SRL, Plusinfinit SRL, Rochița Fermecată SRL, Belle Nud SRL, Centrul Vascular Venus SRL, Vindecare Rapidă SRL, Pyro Stop SRL, Ursdarnic SRL, Robust Impex SRL, Desigur Equipe SRL, Paradigma SRL, Posibilități Infinite SRL, Puiul Lui Cosmin SRL, Succesor SRL, -Zece Ionutz SRL, Case Și Vise SRL-D, Exact Cristal SRL, Lateral Oradea SRL, Trei Feciori SRL, Dinsubsol SRL, Urmează-ți Inima SRL, Lily Mineral SRL. (D. S.)

Foto: Iaromira Popovici, Șerban Georgescu

pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Generalul român decorat de SUA în Irak și Afganistan pune degetul pe rană. Avertismentul care le dă fiori ucrainenilor
Ucraina se află într-o situație delicată pe front, într-un moment în care nu mai beneficiază de același sprijin din partea Occidentului. Fără muniție și cu tot mai puțini soldați, ucrainenii rezistă cu greu, dar acestea nu sunt singurele probleme ale Kievului.
image
Iustin Petcu, cel mai bun matematician din lume la vârsta lui. Sora lui, Sofia, este și ea campioană la matematică mentală
Băiețelul din Năvodari uimește de fiecare dată când apare la o olimpiadă sau competiție internațională de matematică mentală, unde a obținut mai multe medalii de aur pentru România.
image
Mircea Lucescu, din nou pe bancă. Tehnicianul ar fi ajuns la un acord cu noua sa echipă
Antrenorul român e liber de contract după despărțirea de Dinamo Kiev.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.