BĂNUIESC CĂ ȘTIȚI
CUM ARATĂ
UN METRU CUB DE TRILURI
PRIVINDU-SE ÎN ECRANUL EPUIZĂRII 

● Bănuiesc că știți cum arată decupajele din ambalajele de tip blister, care-ți permit să expui marfa aninînd-o într-un cui, cîrlig sau pe țepușa vitrinelor din magazine. Ei bine, în industria europeană a ambalajelor (packaging), această agățătoare are un nume special: „eurogaură“. Un nume de altfel foarte potrivit pentru tot mai multe regiuni, situațiuni și personaje politice europene. (M. P.)

● Recompose, o companie americană, a obţinut autorizaţia statului american Washington de a composta cadavrele doritorilor în scopuri agricole. „Dintr-un singur corp uman obţinem un metru cub de compost“, asigură fondatorul companiei. Între timp, actorul Luke Perry a fost înmormîntat într-un costum de ciuperci care vor asigura o decompunere mai bio, iar horticultorul Costel Vânătoru cultivă ceapă într-o parcelă din cimitirul evreiesc din Buzău. Graniţele dintre etic şi ecologic devin tot mai friabile. (M. C.)

● O melodie conținînd numai triluri de păsări a intrat în topurile muzicale din Marea Britanie, pe locul 11. (C. Ș.)

● Terasă-cafenea boemă, într-o curte umbroasă, nu departe de un liceu bucureștean de mare prestigiu. O masă cu vreo cinci adolescenți zgomotoși. Unul dintre ei se indignează: „Ce porcărie! Mi-a picat retragerea aureliană“. La un colț al mesei, o fată, retrasă strategic, își retușează machiajul privindu-se în ecranul telefonului mobil. „Chiar că porcărie de subiect! Nici eu n-am scris nimic. Deși mă cheamă și Aurelia.“ Bravo, Aurelia! (M. M.)

● Peste 270 de membri ai secțiilor de votare din Indonezia au murit, iar alți aproape 2000 s-au îmbolnăvit din cauza epuizării cauzate de numărarea buletinelor de vot în cadrul alegerilor din luna aprilie. Autoritățile din această țară au decis ca alegerile prezidențiale, cele parlamentare și cele regionale să aibă loc în același timp, pentru a reduce costurile. (A. M. S.)

DEPARTE DE VÎRSTA CĂLĂTORIILOR, OMUL REPEDE INDUCE ÎN EROARE

● Săptămîna trecută a fost Ziua Europei și a Independenței României (adică 9 mai). Dl Dragnea zice că nu, că era ziua PCR-ului (pica pe 8!) Mai departe de pagina asta, dl Dragnea nu poate… pentru că poate! Aici a rămas. Repetent, într-ale istoriei, și recidivist. Și procedează în consecință. Fiecare cu slugile lui. N-am zis eu, a zis domnia-sa. (R. M.)

● La o firmă de pompe funebre, pe raftul din camera de intrare, adastă o fotografie cu o doamnă de vîrsta a treia, mai de la țară, uscățivă, ridată excesiv și cu o basma neagră pe cap: moarta standard, probabil (cu sau fără umor negru), la fel cum mireasa standard, suplă, cu bucle, rochie albă, văl și coroniță, apare în locurile destinate organizării nunților. (I. P.)

● De-ale gurii: un cuplu mongol a murit recent de ciumă bubonică după ce a mîncat o marmotă. O femeie din Kingston, Canada, a fost arestată după ce a spart geamul cafenelei unde intrase, de nervi că nu aveau gogoși. Iar bucătarul argentinian Francis Mallmann, faimos pentru mîncărurile sale gătite la foc de lemne, susține că, în timpul călătoriilor cu avionul, pasagerii cer să se mute de lîngă el: miroase prea tare a ars. (C. Ș.)

● Motto-ul scris pe peretele unei firme de pompe funebre este: „Omul moare o singură dată!“ Poate cineva să mai zică ceva? (A. M.)

● Peste 60 de milioane de mucuri de ţigară au fost adunate de pe plajele lumii, transformîndu-le în principala sursă de poluare a oceanelor, înaintea pungilor de plastic. Un ecologist cinic ar putea spune că fumatul nu ucide suficient de repede. (M. C.)

● Din ianuarie 2017, președintele Donald Trump a făcut peste 10.000 de afirmații false sau care ar fi putut induce în eroare, potrivit unei investigații a publicației Washington Post. (A. M. S.


–Foto: Erno Farkas

PÎNĂ LA URMĂ, CUM RĂMÎNE
CU EXCEPȚIA DE FRUMUSEȚE?

● Dintr-un reportaj apărut în Japan Times, aflu că sărbătoarea „Săptămîna de aur“ aproape că a dus o întreagă nație pe marginea depresiei. Motivul: durata neobișnuit de lungă, zece zile. Japonezii descriu angoasele pe care le-au simțit în timpul zilelor libere, pe care au fost obligați să le îndure, departe de birouri; specialiștii au avertizat, de altfel, că durata vacanței poate provoca depresii. O linie telefonică, destinată în special problemelor copiilor, a fost activă în toate prefecturile. Directorii de bănci au fost îngrijorați că le vor pica sistemele. Pînă la urmă, totul s-a terminat cu bine și, în prima zi de lucru, au fost japonezi care au format cozi în fața clădirilor unde lucrau, nerăbdători să se apuce de muncă. (S. G.)

● Nu, nu mi-e frică de nesăbuințele liderului pesedist, vor mai veni și altele, în cascadă, omul nu mai este întreg la cap cam de multișor, în ultima vreme chiar și cu deraiatul stă destul de bine. Îngrijorător pentru mine e că politicienii ne fură limba în direct, direct de la tribuna Parlamentului, și asta nu-i de glumă. Cu aragazele/aragazurile, mai vedem… Dar cum rămîne cu limba română? Mai votăm o dată? (R. M.)

● De cînd a fost legalizată în mai multe state din SUA, marijuana a depăşit în vînzări, anul trecut, chips-urile Pringles, biscuiţii Oreo şi apa minerală Dasani luate împreună. Cu excepţia apei, marijuana oricum e mai sănătoasă. (M. C.)

● Alte nume de firme din Oradea: Cameleon Textil SRL, 360 Gradus SRL-D, Daravera SRL, Spălătorie Și Vulcanizare La John SRL, Repatrium SRL, Unghii Tehnice Renata SRL, Stângaciu Music SRL, Colțul De Frumusețe SRL-D, Șugubeții SRL, Bufnița Mobilă SRL, Ieftinel SRL, Extaz Media SRL, Litere Verzi SRL, Pas Par 2 Încălțăminte SRL, Placări Fixe SRL, Via Migrație SRL, Ultimul Drum Servicii SRL, Start Fin SRL, Râul Vieții SRL, Super Empatic SRL, Star Dinte SRL, Bun Profil SRL, Roata Spartă SRL, Dificil Sport 2000 SRL, Oțelul Mic SRL, Curățenie Și Construcții La Maxim SRL, Singular Com SRL, Eu & El SRL, Povestea Noastră SRL, Theranova Protezare SRL, Portativ SRL, Arhivare Promptă SRL, Tradițional Fulgi De Nea SRL, Codrii Vechi SRL, Granit Online SRL, Profit Sau Pierdere SRL, Onorabil Impex SRL, Pro Cursuri SRL, Imobiliare Pădurii SRL, Oraexactă Systems SRL, Spontana Com SRL, Prelate Florin SRL, Clăbucel SRL, Revoluția Ființei SRL. (D. S.)

Foto sus: Cristina Ștefan