Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 804 din 17-23 iulie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

D.P.D.V. FEMININ,
O EXPERIENȚĂ SPIRITUALĂ
DE PATRU ANI
FACE PREA MULT ZGOMOT
LA ÎNCEPUTUL ISTORIEI 

● Pe 4 iulie, în Alaska, la Anchorage, s-a înregistrat o temperatură de 32,2 grade Celsius. Potrivit meteorologilor, temperatura medie maximă, d.p.d.v. istoric, pentru această zi ar fi trebuit să fie de 18,3 grade. De altfel, Alaska se încălzește de două ori mai repede decît media globală, spun cercetătorii. (M. C.)

● Naționala de fotbal feminin a SUA a devenit, pentru a patra oară, campioană mondială. Celelalte forțe în fotbalul feminin sînt Olanda, Suedia, Franța, Japonia, numai țări progresiste. (M. C.)

● Într-un orășel din Polonia, Bartoszyce, cazul unui motan care a urcat într-un copac și nu a mai coborît timp de șase ani a ridicat multe semne de întrebare. Mulți cred că felina s-ar fi speriat cumplit de ceva și din cauza asta nu mai vrea să se dea jos, oricît ar fi încercat salvatorii ei. Nimeni nu s-a gîndit însă că poate motanul are o experiență spirituală și a vrut, pur și simplu, să se desprindă de cele lumești. (S. G.)

● Auzită de curînd: „Și cîți ani are pisica mamei tale?“ „Vreo zece, cam cît ar fi avut relația mea cu X.“ „Aha, deci e moartă de patru ani.“ (C. Ş.)

● Stăpîna cocoșului Maurice este vizată în cadrul unui proces desfășurat în vestul Franței. Maurice este acuzat că face prea mult zgomot și vecinii care vin de la oraș nu se pot odihni. „Locuiesc aici de 35 de ani, zgomotul nu a deranjat pe nimeni“, a spus dna Fesseau. Cu toate acestea, vecinii îl acuză pe Maurice de poluare fonică și cazul a fost audiat de instanța de la Rochefort, Charente Maritime. Verdictul va fi dat în luna septembrie, iar pînă atunci Maurice mai poate să-și facă show-ul matinal. (A. M. S.)

● Continuare din numărul anterior: „Din cauza unor probleme tehnice aferente domeniilor YAHOO* și FREEMAIL.HU, mesajele transmise de Ministerul Finanțelor Publice către adresele de e-mail din aceste domenii sînt foarte mult întîrziate. Este posibil ca unii utilizatori înregistrați în cadrul portalului MFP – ANAF cu adresă de e-mail de acest tip să nu se poată autentifica în portal și nici să nu primească e-mail-urile de activare.“ – text afișat cu roșu pe site-ul ANAF. „Continuare“ fără comentarii. Bineînțeles că acel promis cod de șase cifre nu mi-a parvenit nici după încă o săptămînă. Așadar, îmi iau din nou creionul chimic de după ureche și mă aplec să completez formularul și să l trimit tot cu poșta, prin mandat cu confirmare de primire. Ce e-n mînă e de invidiat. La începutul mandatului, după o vizită la ANAF, văzînd cum merge implementarea electronică prin visteriile statului, dl ministru Teodorovici și-a pus mîinile în cap. Oare astăzi cum își ține dl Teodorovici mîinile? La spate? (R. M.)

● Regimul Putin încearcă să-l reabiliteze pe Stalin. În Moscova, și nu numai acolo, au început să apară portrete, busturi și statui ale sale, relatează The Guardian. „Noul“ Stalin e blînd și bun. Pe moștenirea lui Stalin se bat însă și bătrînii nostalgici ai comunismului. Care sînt anti-Putin și anti-Biserica Ortodoxă Rusă, căci pe ea se bazează puterea lui Putin. Stalin, acest supraviețuitor al istoriei… (M. M.

S-A DOVEDIT CĂ NIȘTE PERSOANE
CU BOTUL FOARTE LUNG,
DACĂ LI S-AR LIMITA PROPORȚIA,
AR SPORI CONTINUU ADEVĂRUL

● La spitalul veterinar The Tiggywinkles Wildlife din Marea Britanie a fost adusă o pasăre portocalie cu dificultăţi la zbor şi a cărei specie doctorii n-au fost în stare s-o identifice din prima. Pînă la urmă s-a dovedit că strania pasăre era, de fapt, un pescăruş înmuiat în turmeric. „Ne-a impresionat mirosul. Mirosea foarte bine, mirosea grozav“, au declarat veterinarii pofticioşi. (M. C.)

● Am o plasă cu cărți și nu vreau să mai intru cu ele în magazin, ci să le las la intrare. Paznicul îmi spune că, și dacă le pun în mijlocul supermarket-ului, tot n-o să le ia nimeni, să nu-mi fac griji. Mă întristez foarte tare. A doua zi citesc știrea asta: niște persoane au pătruns prin efracţie într-un chioşc de ziare din Suceava, iar polițiștii au stabilit că acestea au forţat lacătul ce asigura uşa de acces şi au sustras cinci cărţi, valoarea prejudiciului fiind de circa 300 de lei. M-am simțit răzbunată. (A. M. S.)

● Vizitînd copiii unei prietene, am descoperit cîinele-inorog. Un cîine maro, plat, cu botul foarte lung, cu un corn mic și galben și cu niște aripi așijderea (doar mai colorate). Mi s-a părut cea mai cool jucărie pe care am văzut-o în ultimul timp. (I. P.)

● „Păi, cum să crească natalitatea dacă USR susține comunitatea LGBTQ!?!“, se arăta indignat deunăzi Varujan Vosganian, ca şi cum, dacă li s-ar limita drepturile, minorităţile sexuale ar spori natalitatea de ciudă. Încă un scriitor al cărui talent suplineşte, cît de cît, inteligenţa. (M. C.)

● Colegul de redacție M.C. constată că în România există 16.000 de biserici și numai 6.000 de școli, 160 de librării etc. Proporția e, pe undeva, grăitoare, iar faptul că în România învățămîntul e la pămînt e o realitate revoltătoare. Pe de altă parte, Franța – cu cca. 45.000 de biserici catolice și alte 25.000 de biserici/case de rugăciune ale altor confesiuni – are un învățămînt al naibii de bun. (M. P.)

● Luni, 3 iunie 2019, de Ziua Internațională a Bicicletei, adoptată de Adunarea Generală a ONU în 2018, la propunerea Turkmenistanului, o coloană alcătuită din 2.019 bicicliști (care se deplasau într-un singur șir continuu) a parcurs 3,3 km la Așhabad, capitala acestei țări, stabilind un record mondial, înregistrat prompt de Guinness Book. Cu un an înainte (pe 4 iunie 2018), aceeași Guinness Book înregistrase, tot la Așhabad, recordul „celei mai mari lecții de sensibilizare la ciclism“, cu 3.246 de participanți, în frunte cu președintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov, sub a cărui conducere veloce s-ar părea că turkmenii au devenit un popor de velomani. (D. S.)

● Un tweet marca Bernard Pivot spune așa: „Enervant cu adevărul este că de fiecare dată trebuie să precizezi dacă e adevăr sau minciună. Enervant cu minciuna este că, adesea, e mai logică decît adevărul și, mai ales, mult mai seducătoare“. Cam asta e… (S. V.)

Foto: Florin Budea

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.