Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 833 din 6 - 12 februarie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

IMEDIAT
DUPĂ MOMENTUL POLICROM
SE CAUTĂ CONSUMATORI DE SUFLET, IAR PE 28 APRILIE
TOTUL SE TRANSFORMĂ
ÎN ISTORIA CELOR CÎȚIVA CENTIMETRI

 În Parlamentul European, imediat după votul final asupra Acordului pentru Brexit, înainte să părăsească definitiv sala, europarlamentarii britanici au cîntat „Auld Lang Syne“. Momentul a fost emoționant, căci acest cîntec cu totul aparte, cîntat de anglofoni la momente de final și de nou început, este un amestec unic de melancolie și speranță. Un cîntec despre prietenii vechi, la un moment dat distante, care se regăsesc. (S. V.)

 Un activist lepidopterolog, specializat în protecția Fluturelui Monarh, a fost, se pare, asasinat în orașul Ocampo din statul mexican Michoacán. Poate că a sosit momentul pentru un nou tip de activism: protejarea speciei ameninţate a activiștilor angajați în protejarea speciilor periclitate. (M. P.)

● Finis coronat opus. Kitsch-ul numit biserica din Cimitirul Vesel din Săpînța a fost împlinit. Biserica (alta) va sta mărturie peste alt timp despre fărădelegile culturale izbutite în acest timp. Biserica a fost „reabilitată“. Placată la exterior cu plăci de ceramică policromă, cu sfinți în firide bătuți în mozaic policrom, iar la „poale“ perechi de țărani „în costum tradițional vara/iarna“. Evident, legendele explicative sînt de strictă actualitate, de vreme ce ieșirile din parametrii vremelnici ai vremii devin din ce în ce mai spectaculoase. Mesaj pentru generațiile viitoare. Viitorul sună bine. (R. M.)

 Ce se mai caută pe piața muncii: printre altele, „șoferi frigo sau prelate pe comunitate“. (D. S.)

 Sîmbătă seara, într-un hipermarket, la raionul de lenjerie femei, vreo trei bărbați, toți în jur de 40 de ani, genul consumatori de mici și de shaorma, unul și cu un copil mic după el, erau interesați de sutiene. Le luau de pe raft, le pipăiau, verificau în mod profesionist mărimea cupelor. N-aș crede că toți au primit ca sarcină de la neveste să le cumpere sutiene. Te pui cu fetișul omului! Din păcate, chiloții nu interesau pe nimeni. (A. P.)

 Pentru a facilita adopția pisicii Perdita, un adăpost de animale din Carolina de Nord a postat pe Facebook un anunț enumerînd un șir lung de lucruri pe care pisica nu le suportă: culoarea roz, cîinii, copiii, filmele Disney, Crăciunul, mîngîierile. Cu toate astea, potrivit anunțului, pisica are și o mare bucurie: „Îi place te privească insistent, pătrunzîndu-ți adînc în suflet, pînă vei avea senzația că nu vei mai fi niciodată fericit“. Bănuiesc că personajul literar preferat al pisicii este Behemot. (S. G.)

 Înainte să moară, în 1827, Beethoven a apucat să pună pe hîrtie cîteva note din ceea ce ar fi putut deveni Simfonia a X-a. Acum, o echipă de muzicologi şi informaticieni încearcă să extindă şi să completeze partitura cu ajutorul Inteligenţei Artificiale, iar pe 28 aprilie, la aniversarea a 250 de ani de la naşterea compozitorului, vor prezenta noua capodoperă. (M. C.)

 Acoperirea feței devenise prilej de controverse în Europa, ba chiar, în unele țări, niqab-ul a fost interzis prin lege. Mi se pare însă că, din motive laice de această dată, niqab-ul reapare în Europa și chiar în România sub o nouă denumire: mască. Mască împotriva noxelor din București, mască împotriva gripei europene sau a coronavirusului asiatic. Nimic nu dispare, totul se transformă. (A. M.)

 Un bărbat de 20 de ani, din satul Nicoleşti, a fost arestat preventiv, fiind suspectat că şi-a lovit iubitul (în vîrstă de 41 de ani) cu un par, pînă l-a omorît. În istoria de amor a celor doi există, de asemenea, mai multe incendii pe care bărbatul mai tînăr le-a provocat în gospodăriile din comuna Puieşti, ca dovadă a iubirii pe care i-o purta partenerului său. Filmul Burning, varianta de Buzău. (A. M. S.)

 Ultimul dinozaur, un triceratops de aproape opt metri, se pare că a fost văzut acum cîțiva ani, blocînd în miez de noapte drumul șoferilor din Godshill, Marea Britanie. Veridica machetă, care i-a făcut pe toți să se îndoiască de propria lor luciditate, a ajuns a doua zi vedeta Internetului. Cel mai șocat a fost proprietarul magazinului de fosile de unde provenea aceasta, dat fiind că greutatea ei cu greu ar fi permis o mutare de cîțiva centimetri. Pentru a o duce pe drum a fost nevoie, se pare, de un efort susținut și de un consum generos de alcool. (A. A. D.)

e farkas imag3416 jpg jpeg

AȘA NU SE POATE FACE EFORTUL
DE A MENȚINE O ȘANSĂ ILEGAL

n La TV, un clip de reclamă pentru un nou aparat electronic de măsurat tensiunea şi pulsul: un percuţionist loveşte ritmic timpanul. Sună exact şi perfect. Aproape plictisitor. Aşa nu se poate face muzică. Ordinea e doar zgomot de fond. Ei, dacă ar apărea nişte extrasistole… (M. M.)

n Publicația în limba română Tribuna Românească, ziar al româno-americanilor din Chicago, împlinește în aceste zile 18 ani. Îi dorim ani mulți înainte, dar, mai ales, îl felicităm pe Steven Bonica pentru efortul susținut atîția ani de zile de a menține publicația în atenția celor căreia i se adresează. (S. V.)

n Panica virușilor de toate felurile a dat buzna și peste noi. Noroc că e asociată și cu un binevenit spirit de altruism: ieri am căutat măști prin cîteva farmacii și peste tot se epuizaseră. În cele din urmă, o farmacistă s-a oferit pur și simplu să-mi ofere din rezerva ei personală. Se pare că, în caz de ceva, o șansă tot avem. (I. P.)

n Două persoane originare din România au fost condamnate să plătească amenzi de 500 de euro pentru o infracțiune originală: au cules ilegal 266 de kilograme de ciuperci dintr-o pădure din Haute-Saône, unde codul forestier autorizează culegerea unei cantități nu mai mari de cinci kilograme de ciuperci de persoană. În octombrie, cînd s-a întîmplat „fapta“, culegătorii au avut și „complici“, pe care i-au plătit cu cîte 3 euro pentru fiecare kilogram adunat. Se pare că francezii n-au apreciat expresia „Se culege ca-n codru“. (A. M. S.)

Foto: Mircea Vasilescu (sus), E. Farkas (jos)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.