Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 2 - 8 aprilie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

STĂM ACASĂ, DAR ASTA
NU ÎNSEAMNĂ, ÎN PARTICULAR,
CEVA EXTREM DE FAMILIAR
PE CARE NU-L ȘTIAM
ȘI SIMPLU DE PRONUNȚAT

● Idei în vremuri de carantină: un breton a găsit metoda prin care să rămînă aproape de vecinul său: i-a trimis cu drona un pachet, la cîțiva metri distanță. „Stăm acasă, dar asta nu înseamnă că îți lași prietenul fără o gustare.“ (A. M. S.)

● Oportunitate: o lege care să anihileze orice intenție scuipată pe stradă de cei care încă își curăță toate fosele pe caldarîm. Dacă tot patrulează forțele de ordine, ar fi lesne de oprit, legitimat și amendat (zdravăn). Lucru valabil și pe verticala blocurilor în regim de termopanare. Ca și aceea, în premieră, de spălare cu detergent a tuturor străzilor. Poate așa reușim împreună. Căci, în particular, de anihilat asemenea apucături manifestate în scara blocului încă nu pare să fie posibil. Acum e momentul! (R. M.)

● Oamenii de ştiinţă au descoperit pe fundul oceanului, la 6.900 de metri adîncime, într-unul dintre cele mai adînci locuri de pe planetă, un amfipod de mărimea unei monede, complet necunoscut pînă acum. În stomacul micuţei şi necunoscutei creaturi cercetătorii au descoperit însă ceva extrem de familiar: o microfibră de polietilenă tereftalată, adică o bucăţică de pet. Micul amfipod, care a cunoscut plasticul înainte ca oamenii
să-l cunoască pe el, a fost botezat Eurythenes plasticus. (M. C.)

● Într-un supermarket, un produs neaoș pe care nu‑l știam: gumele de mestecat nominale. Din evantaiul onomastic, am reținut cîteva nume de gume: Ileana, Mariana, Camelia, Liliana, Claudiu, Lavinia, Nicolae, Iuliana. Cum ar veni, cunoaște-te pe tine însuți mestecîndu-te. (D. S.)

● Cum își capătă numele virușii și infecțiile pe care le pricinuiesc? Comitetul Internațional pentru Taxonomia Virușilor (ICTV) e instituția care le botează, după reguli clare și stricte: numele va conține un „termen descriptiv generic“ (de exemplu, respirator, hepatic, pulmonar, neurologic etc.); un „termen descriptiv specific“ cu referire la vîrstă, durată, gravitate, sezon, regiune (de exemplu, progresiv, juvenil, acut, sever, de toamnă/iarnă, deșertic, costal etc.); numele va conține denumirea „agentului patogen cauzator“ și „anul apariției“ (de exemplu, Salmonella, gripă, noul coronavirus 2019 etc.); și numele va fi cît mai scurt și simplu de pronunțat, eventual, acronim (H7N9, malarie, COVID-19 etc.). Denumirile, așadar, nu lipsesc. Vă dorim multă sănătate. (M. P.)

PARE CĂ, ÎN MOMENTELE DE PANICĂ,
ANXIETATEA OFERĂ O CUTIE

● Donald Trump și-a propus să cîștige, pînă la Paște, războiul cu „inamicul invizibil“. Pare că vrea să trimită drone și rachete, dar nu știe unde, că inamicul e invizibil. În multe state americane, oamenii s-au înghesuit să cumpere arme de foc. Gloanțe pentru inamicul invizibil? (M. M.)

● Am aflat că nu doar la noi, ci și în Olanda sau Germania, în momentele de panică, oamenii au cumpărat toată făina, drojdia și hîrtia igienică de pe rafturile magazinelor. Pare un comportament de-a dreptul antropologic, mai ales cel legat de făină și drojdie. Mai greu de explicat e faza cu hîrtia igienică. Poate că unii fac pe ei de frică. Evident, există o mulțime de bancuri despre asta, unele încă de pe vremea lui Ceaușescu, cînd articolul respectiv lipsea. O poantă recentă spune însă că aceia care au cumpărat așa de multă hîrtie igienică sînt rugați să le dea voie și celorlalți la closetul lor. (A. M.

● Eco-anxietatea este cea mai nouă anxietate resimţită de oameni. Conform Asociaţiei Americane de Psihologie, 56% dintre americani şi-au schimbat stilul de viaţă pentru a combate anxietatea cauzată de conştientizarea schimbărilor climatice. (M. C.)

● În Elveția, un lanț hotelier oferă pachete de lux, denumite „COVID-19“, celor care vor să se retragă într-o carantină elegantă. Costurile unei nopți încep de la 200 de franci elvețieni și ajung pînă la 800, acoperind mîncarea, consultanța medicală și teste pentru depistarea virusului. Într-o lume distopică, COVID-19 poate fi și marca opulenței. (S. G.)

● Prietenii mei cei mai buni au rămas curierii de la Glovo. Mai nou, ne-am perfecționat sistemul de comunicare în orb: am scos în fața ușii un scaun pe care am pus o cutie. Ei sună la interfon, eu le deschid, le spun de cutie și le mai spun ce rău îmi pare că nu ne mai putem vedea. Ei urcă, pun pachetul în cutie și pleacă. Eu iau pachetul, mă dezinfectez, arunc și dezinfectez ambalajele și mănînc conținutul liniștită. (I. P.)

pag24 efarkas jpg jpeg

MAI E CAZUL SĂ NE REAMINTIM
CĂ MINUNATA LUME NOUĂ
DIN APROPIERE E PREA SLABĂ?

● Doamna Lia Olguța Vasilescu îi acuză pe „liberali“ (cu suveran dispreț de evidentă competență) de faptul că știau de COVID-19, dar nu au acționat „din timp“, din rațiuni electorale, vezi matale! Nu pot să nu îi dau dreptate dnei în cauză, dacă mă gîndesc ce soartă tristă ar fi avut celebrul conac, azi, cînd la faimoasa și bănoasa nuntă nu ar mai fi participat decît opt dintre fanii domniilor lor (l-am inclus și pe ex-mire, în persoana dlui Iulian Claudiu Manda). Curat vizionarism premonitoriu! Mai e cazul să reamintim că, în același cadru festiv, soții Manda & Vasilescu și-au exprimat în direct bucuria de a-l năși pe dl Liviu Dragnea?!  Sau mai bine nu?! (R. M.)

● O utilizatoare anonimă a unui site britanic de mămici a povestit că fiul ei de cîțiva anișori e foarte trist că ziua lui de naștere este pe 26 decembrie. Tot orașul e închis, nu are copii pe care să-i invite să se joace pentru că toată lumea e în vacanța de Crăciun, toată energia specifică sărbătorilor se concentrează pe 25 decembrie și simte că ziua lui e eclipsată de venirea Moșului cu o zi și jumătate înainte. În aceste condiții, mama lui cere părerea altor mame: e în regulă să schimbe ziua de naștere a copilului? S-a stîrnit o amplă dezbatere. Argumente de toate felurile s-au încrucișat ca spadele. Însă eu nu văd unde e problema. Într-o lume în care părinții pot da copilului ce nume vor, pot să-i dea ce educație le trece prin cap sau chiar nici o educație dacă așa vor, ba chiar pot schimba sexul copilului după cum li se pare lor că se uită la ei în primii ani de viață, nu văd ce problemă ar fi să-i schimbe și certificatul de naștere după cum vor. Născut iarna? Nu-i nimic! Trecem în acte că s-a născut în mai ca să putem să facem grătar afară de ziua lui. Minunata lume nouă! (S. V.)

● Ce ați fi în stare să faceți pentru o cafea? Orice ați răspunde, va fi greu să egalați gestul unui conductor de tren marfar. Acesta a oprit garnitura care circula dinspre Cernavodă spre Constanța, a lăsat-o pe avarii și a coborît pentru a-și satisface pofta. După cîteva minute, a ieșit cu cafeaua în mînă dintr-un chioșc din apropiere, spre consternarea șoferilor care așteptau la barieră ca să plece trenul. (A. A. D.)

● În Polonia, peste o jumătate de milion de litri de vodcă de contrabandă ar putea fi utilizați ca dezinfectant în lupta împotriva coronavirusului. Păcat că țuica noastră e prea slabă ca să te poți spăla pe mîini cu ea. (A. M. S.)

Foto: M. Chivu (sus), E. Farkas (jos)

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.