LIPSA ACTIVITĂȚII NORMALE (PLIMBAT ACASĂ ÎN JURUL FIECĂRUI SCAUN) ÎI DETERMINĂ PE UNII SĂ PUNĂ MÎNA PE O SONORITATE

● Ideea că alimentele s-ar putea termina din stocuri, dar și poftele culinare bine ascuțite de izolare și de lipsa activității îi determină pe unii să-și pună imaginația și energia la bătaie doar pentru a avea ultimul cuvînt. În cazul de față, ultimul chips. Un cuplu de la Hollywood a decis să păstreze cel din urmă cartof, dintr-un sortiment care le plăcea mult amîndurora, sub un capac de sticlă. Jumătatea masculină a plănuit, ca-n filmele cu diamante, să-l subtilizeze și să pună în loc o replică perfectă. A tăiat un triunghi neregulat din hîrtie, l-a vopsit cu culoare galbenă și cu lac, l-a trecut prin cuptorul cu microunde, i-a dat o formă vălurită folosind un creion, a aplicat lipici și mici bucăți de cartofi de prin pungi terminate și a încununat totul cu o pictură cu acul a condimentelor de sezon. Iubita lui nu a observat schimbul, dar i-a atras atenția cuptorul proaspăt curățat. (A. A. D.)

● Constat că în unele ziare și gazete apar, în continuare, rubrici dedicate predicțiilor astrologice. Textele par mereu aceleași, doar recomandările se rotesc, de la o zi la alta, de la o zodie la alta. Dacă citești horoscopul, par vremuri normale. Nu e nici o pandemie. Fraților (și surorilor), pe-asta n-ați prezis-o? (M. M.)

● Canalele din Veneția s-au umplut de apă cristalină; lanțul himalayan poate fi văzut acum, după mai bine de treizeci de ani, din India; în Valladolid, fazanii au intrat în oraș și s-au plimbat pe alei; specii de țestoase amenințate cu dispariția și-au depus ouăle pe plajele din Rio; stratul de ozon de deasupra Antarcticii s-a refăcut aproape total, iar trecerea de pietoni de pe faimoasa Abbey Road a putut fi, în sfîrșit, refăcută cu vopsea. Știri bune din timpul pandemiei. (M. C.)

● De Paști, într-o emisiune culinară la Digi24, încă un sfat de a ne feri de COVID-19: cînd mergem la magazin, să nu atingem produsele cu mîna, ci să-l lăsăm pe casier să ni le pună în plasă. În logica asta, m-am gîndit să-l rog pe casier să mi le și aducă acasă și să mi le aranjeze în frigider. (S. G.)

● O companie italiană vrea să revoluţioneze zborul cu avionul în timpul pandemiei, în încercarea de a reduce cît mai mult din pierderile uriaşe provocate companiilor aeriene de restricţiile de circulaţie. Compania Avio Interiors a inventat un fel de scuturi de protecţie în jurul fiecărui scaun, astfel încît pasagerul să fie protejat de cei din jur şi să protejeze la rîndul său. Pare SF, dar cum tot timpul m-a enervat scaunul din mijloc, acum, cînd e întors și izolat, n-arată rău deloc. (A. M. S.)

● Dacǎ tot sȋntem sfǎtuiți/obligați sǎ stǎm ȋn casǎ, a pune mȋna pe o carte redevine un modus vivendi. Italienii lor – premonitorii – ne devin contemporani de spațiu claustrofob, ȋn filmul zilelor noastre: Dante, Fellini. Un gȋnd pentru poporul care i-a zǎmislit și care astǎzi, ȋn ochii noștri, ne dǎ lecția dramatismului eroic. O lecție deschisǎ. Un altfel de modus vivendi la nivel global. (R. M.)

● De cînd cu epidemia de coronavirus, mă urmăresc tot felul de omofonii și omonimii – cuvinte odinioară inofensive, care au căpătat dintr-odată o sonoritate aparte: măslinele koroneiki, coloneii, bolile coronare, guvidul, poetul Ovid, „corola de minuni a lumii”, încornorarea și – mai nou, la fel de infamă și temută – încoronarea. (M. P.)

CÎND AȘTEPȚI VREMEA EDUCAȚIEI NU MAI DESCHIZI O DISCUȚIE DÎND BUZNA

● Pînă să ajungem să ne lăfăim în „noua normalitate” anunțată de președintele Iohannis pentru după 15 mai (cînd vom fi obligați, printre altele, să purtăm măști medicale în spații publice), am gustat deja o bucățică din noul comportament civilizat, cînd aștepți o livrare prin curier: nu mai deschizi ușa, ci vorbești cu el prin telefon, îi transmiți codul primit prin SMS, pentru confirmare, și abia după ce pleacă, crăpi ușa și-ți iei, cu precauție, coletul de pe preș. Noua normalitate are totuși un iz de nebunie. (S. G.)

● Din seria „Ce mai primim pe e-mail în vremea COVID-ului“: „Dr Lidia Cosma: Papiloamele dispar, iar paraziții ies din tine dacă bei un pahar”. (I. P.)

● Monica Anisie, ministrul Educației și fostă profesoară de română: „Ei cunosc cel mai bine clasa pe care o are”. E de bine… (D. C.)

● Mi-aduc aminte, ca și cum ar fi fost ieri: doi indivizi scunzi și rotofei discutînd la o coadă la sifoane, la cîteva zile după accidentul de la Cernobîl. „Radiații”, zicea unul pe un ton neîncrezător. „Hm… Păi, le dau cu mult șpriț și trec.” „Sigur că da, alcoolul omoară orice radiație, dom’le, fie ea cît de mică”, îi ținea celălalt isonul. Nici astăzi nu știu dacă erau mucaliți sau idioți. Dar zilele trecute, prin piață, mi-a trecut pe la urechi o discuție similară despre combaterea coronavirusului cu „țuică de peste 60 de grade”, ca fiind „cea mai sigură soluție”. Catastrofele se schimbă, oamenii rămîn la fel. (A. M.)

● „La cum a reacționat lumea dînd buzna în magazine cînd s-a anunțat iminența pandemiei, înțeleg de ce guvernul nu ne va spune niciodată nimic despre extratereștri” – un tweet al înțelepciunii populare. (M. C.)

NU AM AUZIT PE NIMENI CĂ A EXISTAT VREODATĂ ACEST CAZ NUMIT „ÎNCEPUTUL ANULUI DULCE“

● Gabriela Firea, primar general al Capitalei și fostă prezentatoare de știri și reporter: „Chiar acum mă aflu într-o întîlnire la Primăria Capitalei cu dl profesor Adrian Streinu-Cercel, împreună cu primarii de sector, directorii ASSMB, cu directorul general al Poliției Locale a Capitalei și cu șeful Poliției Capitalei pe tema măsurilor de prevenire și limitare a răspîndirii COVID-19. Luni, 30 martie, va începe testarea. Primăria Capitalei va achiziționa 4.000 de teste, iar cele șase primării de sector vor achiziționa cîte 1.000 de teste”. Testarea cui? A trecut o lună și eu nu am auzit pe nimeni că a fost testat. Voi ce știți? (D. C.)

● „Aceste trei-patru luni vor trebui considerate ca și cum nu au existat vreodată.” Dar nu mai bine considerăm că nu a existat vreodată acest personaj numit Adrian Streinu-Cercel? (M. M.)
# În caz că aveți nevoie: începînd cu 4 mai se redeschid frizeriile. În Germania. (M. M.)

● Un deținut american care a petrecut 44 de ani în închisoare a murit din cauza coronavirusului cu cîteva săptămîni înainte de a fi pus în libertate. Bărbatul refuzase să fie eliberat condiționat la începutul anului. După izbucnirea pandemiei de coronavirus, autoritățile i-au propus din nou să îl elibereze condiționat, din cauza riscului de îmbolnăvire. De această dată, deținutul a acceptat să fie pus în libertate. Doar că, pînă i-a fost aprobată cererea, a murit. Dacă nici ăsta nu e se numește destin… (A. M. S.)

● O luăm în sus pe harta numelor de firme și ajungem astăzi la Botoșani: Admir SRL, Elegant Glob SRL, Boyuletz SRL, Prometeu Expert Inox SRL, Me And Me SRL, Cordial Construct Roof SRL, Gentil SRL, Hartancui Media SRL, Răsfăț Dulce SRL, Drum Propan SRL, Semnal Zece SRL, Remember SRL, Balada Nouă SRL, Vizual SRL, Coroana Moldovei SRL, Infinit Auto SRL, Perpetuumaxymos SRL, Arca Alfa SRL, Independent SRL, Ocazii Dulci SRL, Colț De Rai SRL, Măcelarul Satului SRL, Mașina Galbenă Sao SRL, Locușorul Cu Cafea SRL, Croitoreasa Online SRL, Plante Medicinale Întregi SRL, Bumerang Efect SRL, Haina În Cui SRL, Elsa Ochios SRL, Primordial Petre SRL, Moment SRL, Clătita Buclucașă SRL, Mandragora Caduceu SRL-D, Bluf Recuperare Metal SRL, Inteligența Corporală SRL, Viitorul Ainotna SRL, Amical Trans SRL, Specula & Friends SRL, Dolce Inimitabile SRL, Arta Pentru A Crea SRL, Prețuri Mici SRL, Decisiv Magic Salon SRL, Bună Ziua Doamne Ajută SRL, Aventura Din Carpați SRL, Cartoful Aromat SRL, Bunătățile Pământului SRL, Orice Problemă Se Rezolvă SRL, Femina Salutem SRL, Hai La Un Covrig SRL, Ursa Mare SRL, Construim Curățăm Dezinfectăm SRL, Geometrie Vasile SRL. (D. S.)

Foto: A. Manolescu (sus), Ș.M. Georgescu (jos)