Cu ochii-n 3,14

7 mai 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

AI ZICE CĂ DINTR-UN OU PUȚIN CRĂPAT POATE IEȘI ÎNTR-O NOAPTE UN CAL

 În plină pandemie, recordul îl dețin tot bolile de inimă cu un deces la fiecare 18 secunde în toată lumea (17,7 milioane anual). În continuare, mai multe victime decît pandemia le provoacă cancerul (9, 5 milioane anual), sărăcia, poluarea, bolile respiratorii, demența, bolile digestive, complicațiile post-natale, diabetul, tuberculoza, bolile renale, SIDA, accidentele rutiere, depresia și sinuciderile (800.000 anual). Ai zice că acest COVID-19 a venit doar să dea o mică mînă de ajutor. (M. C.)

● Dintr-un ou puțin crăpat poate ieși ceva mult mai important decît o omletă: un pui în toată regula. Cu condiția, deloc lesne de îndeplinit, de a fi purtat la sîn vreo cinci săptămîni fără pauză. Asta a făcut o femeie din statul american California care, vreme de 35 de zile, a ținut în sutien un ou de rață găsit, pentru a-i asigura toate condițiile de căldură și de umiditate necesare. La sfîrșitul perioadei, a improvizat un adevărat incubator cu o lampă și un bol cu apă și a ajutat puiul să iasă din ou. Bobocul s-a transformat în rață, una foarte posesivă cu mama ei surogat, rață care a fost dusă, la maturitate, într-un centru pentru animale salvate, unde vechea familie o vizitează des. (A. A. D.)

● Undeva în Suceava, doi hoți au furat într-o noapte un cal. L-au dus unui sătean, cu gîndul să-l vîndă și să facă rost de bani. Doar că acel cal avea obiceiul prost să muște. Noul proprietar s-a simțit păgubit și a vrut să-l returneze, numai că, în drumul său, s-a întîlnit cu proprietarul de drept și i-a înapoiat animalul. Nu mor caii cînd vor hoții. Mai ales cei revoltați, desigur. (A. M. S.)

PROBLEMA CARE A RĂMAS SĂ FIE REZOLVATĂ ÎN VIITOR ESTE LEGATĂ DE LUMINA CARE LOVEȘTE LUMINA PENTRU A IEȘI DIN CASĂ

 Sticla lentă, adică o sticlă specială prin care luminii îi ia luni sau chiar ani întregi ca s-o străbată, a fost imaginată prima dată prin anii ’70 de un scriitor SF pe nume Bob Shaw. Abia spre sfîrșitul anilor ’90 tehnologia a ajuns din urmă imaginația, iar asta datorită unei substanţe numite condensatul Bose-Einstein cu ajutorul căreia o femeie de ştiinţă pe nume Lene Vestergaard Hau a reușit să coboare viteza luminii de la 300.000 de kilometri pe secundă la sub un metru pe secundă. Problema care a rămas să fie rezolvată în viitor este legată de faptul că lumina care lovește această sticlă lentă sub un anumit unghi are nevoie, spre deosebire de geamul obişnuit, de mai mult timp ca s-o parcurgă, față de cea care cade perpendicular. Altfel spus, imaginea nu se vede doar foarte tîrziu, dar şi distorsionată. O femeie privită prin sticla lentă va arăta ca un portret îmbătrînit desenat de Picasso. (M. C.)

 O situație cel puțin bizară, în ziua de azi. Îmi vin facturile de apă, gaz, electricitate, dar și de telefonie și Internet. Prima mea grijă e să nu uit să plătesc telefonul mobil și abonamentul de Internet, nu apa, nu gazul, nu lumina. O stranie redefinire a nevoilor de bază. Pîine și date. (M. P.)

● Din umorul absurd al acestor vremuri absurde: în Franța, în timp ce încercau să jefuiască banii din casa de marcat a unei crame din regiunea Gironde, trei hoți au fost surprinși de vînzător și au rupt-o la fugă. Poliția i-a depistat însă rapid, pentru că, în goană, unul dintre ei și-a pierdut declarația pe proprie răspundere, necesară pentru ieși din casă. Paradoxal, în declarație, hoțul fusese cinstit: își trecuse adresa reală. (S. G.)

serbanmihaigeorgescu jpg jpeg

DIN CAUZA COMENZILOR AMESTECATE, LIMBA LATINĂ VINE SPONTAN PENTRU A ÎNCURAJA GURA

 Trupa Cattle Decapitation și-a anulat turneul intitulat „The Europandemic Tour” din cauza „fututei ăsteia de pandemii globale”. (M. C.)

 Din întîmplările comenzilor online amestecate cu wishful thinking: săptămîna trecută am tot vrut să comand flori, mi-era dor de parfumul lor. Am găsit, în cele din urmă, un site unde păreau mai ieftine și am ales un buchet de lalele mov. Au venit, cu chiu, cu vai, și m-am bucurat enorm. Le-am pus în apă și am tot așteptat să se deschidă. Nu s-au deschis, și-abia atunci am avut sclipirea: nu cumva sînt din plastic? Din plastic erau, și duse au fost. Rîd și acum de mine. (I. P.)

 Banca Vaticanului este singura bancă din lume cu meniu în limba latină. Nu, nu e nici o consolare dacă rămîi fără bani în cont. (M. M.)

 Statele Unite ale Americii au ajuns, în momentul în care scriu, la un milion de oameni confirmați a fi infectați cu coronavirus. O cifră care înseamnă exact o treime din totalul celor înregistrați în întreaga lume ca avînd acest virus. Sînt convins că bancul care-mi vine spontan în minte apropo de această situație tragică a mai fost făcut (n-avea cum să fie ratat), dar nu mă pot opri să-l spun. Se pare că în acest domeniu, cel puțin, politica lui Trump a reușit: „America First!”. (A. M.)

 Un cuplu de sud-africani, care trăiesc la Dubai, va alerga un maraton de 42 de kilometri în propriul balcon, pentru a încuraja persoanele izolate să nu se mai gîndească la coronavirus. Aleargă fiecare cum poate. (A. M. S.)

 O plimbare prin Zalău pentru a-i vizita numele de firme: Ciupe Grup SRL, Cioci Tur SRL, Vis La Vie SRL, Iazul V & V SRL, Stop Insect SRL, Luceafărul Tipografic SRL, Cinci Instalații SRL, Anarhisteel SRL, Delicat Caraconf SRL, Abscons SRL, Transliliac Szucs SRL, Atelier De Arome Zalău SRL, Old Nouveau SRL, New Nouveau SRL, Lelu Profi Pig SRL, Temelia SRL, Alda Alb De Tot SRL, Ego Barber SRL-D, Artă Cu Esență Florală SRL, Ghete Dor SRL, Capriciul Iberic SRL, Mya Violet Rebel SRL, Doiegalunu SRL, Costume Populare La Nașu SRL, Alchemical Recycling Tubal Cain SRL, Gura Fără E-uri SRL, Pozitiv Security SRL, B.R.L. Gust Sublim SRL, Meșteșugul Satului SRL, Îngrijiri Ava SRL, Diez Plus Expert SRL, Coc SRL, Șaua De Argint SRL, Construct Arghezi SRL, Făcut În Sălaj SRL, Azaleea Dulce SRL, Acces Infinit SRL, Chaque Monde SRL, Cosmogonia SRL, Dracula IT Data SRL, Joc Popular SRL, H Trans Porc SRL, Parfumul De Mai SRL, Athletic Republic SRL, Baraca Dulce SRL, Cartea Lui Bluesy SRL, Cercul Siguranței SRL, Personalizabil SRL, Nebai Totul La Domiciliu SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu (sus), Ș.M. Georgescu (jos)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.