Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 850 din 23 - 29 iulie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

DUPĂ SERIA DE IDEI LA ÎNDEMÎNĂ, POATE A VENIT TIMPUL UNUI SIMULACRU DE ÎNCĂLZIRE, MAI ALES CÎND OAMENII ÎMPĂRTĂȘESC FICȚIUNEA ARMONIEI

● După lupte interne seculare, de acum înainte vor exista două trupe cu același nume: Iris / Cristi Minculescu, Valter & Boro, dar și Iris / Nelu Dumitrescu. După seria de concerte din ultimii ani susținute pe banii contribuabililor, concerte încheiate cu osanale live pe scenă și în social media, poate a venit timpul și pentru o serie de trupe redenumite Holograf / Sector 1, Holograf / Sector 5. (M. C.)

● Oamenii sînt o specie autodistructivă, În America au apărut „petrecerile COVID” – gazda e infectată cu noul virus și își cheamă prietenii acasă ca să vadă dacă se infectează ori ba, dacă nu cumva totul e o farsă, o conspirație mondială. Dacă și prin Evul Mediu le-ar fi venit ciumaților,  leproșilor, bolnavilor de holeră etc. astfel de idei cu petrecerea, cu siguranță am fi fost mai puțini pe această planetă. (A. P.)

● În Etiopia, paleontologii au găsit un os de hipopotam care a fost transformat într-un fel de topor de mînă de către hominizii de acum 1,4 milioane de ani, iar modul sofisticat în care a fost lucrat părea să fi fost posibil abia pentru cei care au trăit cîteva sute de mii de ani mai tîrziu. Unealta a fost găsită în zona Konso Formation din sudul Etiopiei și are 12,8 cm lungime. Semn clar că mereu ne-am descurcat cu ce am avut la îndemînă. (A. M. S.)

● Pentru că, din cauza restricțiilor de călătorie, planurile oamenilor de a mai pleca în vacanță s-au dus pe apa sîmbetei, un aeroport din Taiwan a venit cu ideea „călătoriei spre nicăieri”, oferind doritorilor posibilitatea unui simulacru de plecat în vacanță: ajungi la aeroport, treci prin toate controalele necesare, te îmbarci, urci în avion, după care cobori și te duci acasă. Mă întreb dacă, la nivel creativ, COVID-ul nu va bate ciuma. (S. G.)

● Clădirea Primăriei orașului Freiburg, construită de niște arhitecți ingenioși și cu simț ecologic, generează mai multă energie decît consumă. Conceptul se bazează pe principiile Casei Pasive și întreaga clădire e susținută de panouri solare, fotovoltaice și instalații de încălzire bazate pe energie geotermală. Așa se face că centrul administrativ al orașului generează energie pentru oraș. Un model pentru serviciile publice. (M. M.)

● În dimineața zilei de 16 iulie au avut loc percheziţii în județele Călăraşi şi Ilfov, la domiciliile unor comercianți online acuzați că au înşelat zeci de persoane cărora le vindeau măşti medicinale, livrîndu-le însă, prin firme de curierat, colete cu hîrtie igienică. Înșelătoria pare să aibă totuși o logică subtilă: unde e COVID-19 și se cer măști de protecție, lipsește îndeobște și hîrtia igienică, mai ales cînd oamenii fac pe ei de frică. (M. P.)

● O doamnă care locuiește în Israel și este abonată la Dilema veche m-a rugat să împărtășesc redacției mulțumiri pentru cele patru numere consecutive, primite post-pauză de COVID-19. „Îmi luasem gîndul… Pur și simplu, m-au făcut fericită. Dacă ar ști oamenii care semnează în revistă cît de mult înseamnă pentru mine fiecare articol, ar fi, cred, la rîndu-le, fericiți.” (R. M.)

● În Belgia, un muzeu și o grădină zoologică afirmă fiecare că posedă adevărata mumie amerindiană, care a stat la baza personajului Rascar Capac, creat de Hergé, în Tintin. Les 7 boules de cristal. Mereu e greu cu realitatea și cu ficțiunea. (A. M. S.

● Cîteva străzi din sectorul 2 unde viața probabil că e extrem de pozitivă: strada Armoniei, strada Competiției, strada Educației, strada Medaliei, strada Emancipării, strada Energiei, strada Poeziei, strada Prudenței, strada Recreerii, strada Speranței. (A. P.)

CÎTEVA VORBE TE DUC DIRECT LA TOATE LUCRURILE GLASULUI

● Dimineață de iulie într-o piață. Doi cumetri schimbă cîteva vorbe: „Ce mai faci, cumetre?“ / „Am fost pîn’ la Metro, au ăștia promoție la ceafă“. Iată o zi care pentru unii a început bine. (D. S.)

● Nu-mi pot reprima fascinația în fața jocului cu vorbele. Sînt unii care jonglează cu ele precum artiștii de circ, le întorc și le zăpăcesc cu rafinamente de prestidigitator. Ai zice că e nevoie de talent. Dar sînt și cazuri în care am impresia că anumite meserii te antrenează special pentru așa ceva. Eu, unul, sînt hipnotizat pur și simplu cînd îi ascult pe economiști. Iată un exemplu. Viceguvernatorul BNR, deunăzi, ne dă o veste bună sub această formă: „Se remarcă impulsul de atenuare a scăderii activității economice imprimat de configuraţia contraciclică a politicii monetare şi fiscale“. Impulsul de atenuare a scăderii imprimat de o configurație contraciclică… Astea-s vorbe care te duc direct în stare moromețiană, te scarpini în creștetul capului și zici: „Ai naibii economiștii ăștia…“ (S. V.)

● BBC Radio 6 Music a pus o întrebare legată de cel mai mare regret muzical din viața ascultătorilor și cineva s-a confesat: „Tata obișnuia să meargă regulat la concertele unei trupe de blues prin pub-urile londoneze de la începutul anilor ’60. Într-o seară, unul dintre membrii trupei l-a întrebat dacă n-ar vrea să devină șoferul lor, dacă tot apare la toate concertele lor. Tata a refuzat căci n-avea carnet de conducere. Acea trupă era The Rolling Stones”. (M. C.)

● O pisică din Louisiana a furat sistematic de la vecini rufe puse la uscat și le-a lăsat pe terasa casei. În special lenjerie intimă, dar și costume de baie, prosoape de plajă și de bucătărie. A fost descoperită cu ajutorul camerelor de supraveghere, după ce stăpînii ei crezuseră că este fapta vreunui bețiv. Se pare că pisica, exasperată de faptul că, în carantină, nu mai era lăsată deloc singură în casă, începuse să se ceară insistent la plimbare, de unde se întorcea doar seara, cu cîte un trofeu. Toate lucrurile aduse de ea au fost fotografiate și postate pe Facebook, iar vecinii au fost invitați să-și revendice desúurile. Cu scuzele de rigoare din partea felinei cleptomane. (A. A. D.)

● Cîteva străzi din sectorul 2 unde drumul ți se înfundă: Intrarea Afirmării, Intrarea Viitorului, Intrarea Călătorului, Intrarea Agregatelor, Intrarea Detectorului, Intrarea Glasului, Intrarea Calității, Intrarea Peșterii, Intrarea Somnului, Intrarea Versului (A. P.)

Foto: Șerban Mihai Georgescu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.