Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 855 din 27 august - 2 septembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

PE DRUMUL SPRE FOLOSIREA UNEI DEFECȚIUNI EFICIENTE AR TREBUI DIFUZATE ÎNREGISTRĂRI CU „AH“-URILE RENAȘTERII

 Pe drumul spre Giurgiu, pe un gard, un număr de telefon și un anunț enigmatic (pentru mine, cel puțin): „Primesc pămînt“. (D. S.)

 Mitul conform căruia toaleta este singurul loc unde, de la împărat pînă la ultimul supus, cu toții au puțină intimitate tocmai a fost demontat de arhitecții japonezi. Toaletele cu pereți trasparenți au fost instalate în parcurile publice din Tokyo și urmează să împînzească întreaga regiune pînă în primăvara viitoare. Folosirea sticlei pentru cabine are menirea de a indica dacă există deja o persoană înăuntru sau dacă toaleta necesită curățare. Persoanele anxioase din fire se pot liniști: sticla „inteligentă” devine opacă atunci cînd cabina este ocupată. Noaptea, toaletele sînt făcute să lumineze parcul ca niște lanterne uriașe. (A. A. D.)

 Poluare într-un orășel din Elveția: din cauza unei defecțiuni la sistemul de ventilație al fabricii de ciocolată, pulbere fină de cacao a fost degajată în atmosferă și s-a depus, în straturi subțiri, pe suprafețe. A nins cu cacao peste acoperișuri, mașini și oameni. Ce norocoși sînt unii… La noi, la Copșa Mică… (M. M.)

 Un faimos bijutier israelian lucrează la cea mai scumpă mască anticoronavirus din lume. Este, toată, din aur alb de 18 carate și e împodobită cu 3.600 de diamante albe și negre. Masca este, desigur, perfect funcțională, fiind prevăzută cu filtre de tip N99 despre care se spune că sînt printre cele mai eficiente din lume. Bijutierul ne spune că masca are un singur inconvenient, dar n-are ce-i face: e cam grea, iese la 270 de grame. Poate credeți că omul a făcut această bijuterie de mască așa, pentru reclamă. Nici vorbă: a avut o comandă. Cineva i-a cerut să confecționeze cea mai scumpă mască din lume și să fie gata pînă la sfîrșitul anului. Bijutierul recunoaște că prima condiție a fost cel mai ușor de îndeplinit. Pentru a doua, trage tare. Prețul măștii: 1,5 milioane de dolari. Comanditarul? Bijutierul nu a dezvăluit identitatea acestuia, dar a precizat că este un bogat om de afaceri chinez stabilit la New York. Deci chinez american. Interesant. Așadar, masca va avea și o conotație politică. (S. V.)

 Comentînd faptul că, în lipsa publicului, organizatorii Campionatului Mondial de Snooker au decis să difuzeze aplauze înregistrate, după fiecare lovitură reușită, Steve Davis, unul dintre foștii jucători de top, a spus, șugubăț, că ar trebui difuzate și înregistrări cu „ah“-urile dezamăgite după loviturile ratate. Bănuiesc, în spatele glumei, și acel sentiment de fairplay al snooker-ului, un sport în care jucătorii își autodenunță faulturile și își încurajează adversarul cînd e pe cale să realizeze un break maxim. (S. G.)

 Cîteva străzi pe care să te plimbi (sau nu), la final de vacanță, în orașul Constanța: Aleea Renașterii, Fundătura 1 Mai, Intrarea Rodica, strada Amsterdam, strada Brotăcei, strada Egalității, strada Gh. P. Ghișeu 2 – Constanța 1, strada Industriei Mici, strada Interioară 1, strada Naționalizării, strada Stabilizării, Aleea Tataia, Aleea Democrației, Intrarea Meduzei, strada Celulozei, strada Parcela 701, strada Pleșu, strada Strada Nr. 2, Aleea Chinului, Prelungirea Recoltei, strada Nespecificată. (A. P.)

EVIDENT, CHEMAREA SE FACE MANUAL (DINTR-O BARCĂ), ÎNTR-O PĂDURE VENEȚIANĂ

 Stînele tradiționale se tot împuținează. Motivele, multiple, țin de țintele economice, mereu în schimbare, nu neapărat benefică pentru consumator. Țăranii își vînd oile, renunță la serviciul stînelor aruncate în vîrf de munte. Motivul întemeiat: nu mai pot beneficia de bucata de brînză, după nevoi. O stînă, ca să fie funcțională, are cinci-șapte ciobani angajați, salariul mediu fiind cam 4.000 de lei lunar, de fiecare. Oile trebuie mulse de trei ori pe zi, orele 6-12-18. Evident, mulsul se face manual – sus, în creierii munților, nu se pune problema de mulgătoare electrice sau orice alte utilaje ajutătoare. O stînă poate adăposti pînă la 700-1.000 de oi, iar un cioban poate avea grijă de maximum 400. Iar de muls, mulge cam 80, maximum 100 de oi pe zi. O oaie dă cam 1-1,100 l, pînă la 1,200 l lapte pe zi, iar la 1 kg de brînză intră cam 4,5-5 l de lapte. Această sumară statistică are ca urmare faptul că în prezent mieii se lasă la supt pînă tîrziu, la sfîrșit de august sau chiar început de septembrie, de unde 1 mai era data tradițională a înțărcatului. Apoi, oile iau direct calea străinătății, ciobanii preferînd să le vîndă en gros. Așa că „...cel ortoman / c-are oi mai multe / mîndre și cornute“ nu le mai spune nimic elevilor conectați online la realitatea din teren. (R. M.)

 Anunț, într-o biserică din nordul Franței, menit să descurajeze folosirea telefoanelor în timpul slujbei: „E posibil ca în acest locaș să simțiți chemarea lui Dumnezeu. Cu siguranță, însă, nu vă va chema pe telefonul mobil“. (M. P.)

 Varianta de Arad a „Bătrînului și marea“: doi pescari au salvat de la înec un bărbat care a căzut dintr-o barcă şi a fost purtat de curenţi cîţiva kilometri, pe rîul Mureş. Pescarii au crezut inițial că era vorba despre un pește uriaș, dar de undiţă era agăţat un om. (A. M. S.)

 În căutarea lor zilnică după jir, niște mistreți au reușit să dibuiască și să consume cîteva borcane pline cu cocaină, în valoare de cîteva zeci de mii de dolari, îngropate într-o pădure de lîngă Montepulciano, Perugia. În acest timp, o vulpe din zona Zehlendorf, Berlin, a reușit să adune în vizuină peste o sută de papuci și pantofi. Vulpea a fost surprinsă pe camerele video, iar oamenii au organizat o operațiune de salvare pentru a-și întregi perechile de încălțări. (M. C.)

 Din ciclul „Ne pleacă valorile peste hotare”: un inginer moldovean a fost surprins în Italia în timp ce construia un tanc din niște tunuri montate pe un buldozer cu șenile. Tancul ar fi trebuit să servească unei grupări secesioniste care militează pentru reapariția statului Republica Venețiană, stat dizolvat în anul 1797. (M. C.)

Foto: A. Vrana

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.