Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN PLIN SEZON DE ALEGERI, OAMENII CU SUFLETUL ÎN PICIOARE ACCELEREAZĂ REGENERAREA PERICOLULUI

 În plin sezon de tulburel și vinuri, m-am întrebat de unde o fi venind mustosul cuvînt strugure. Precaute, multe surse se dau bătute și invocă „etimologia necunoscută”. Opiniile mai ambițioase evocă origini traco-dace, ca și în cazul clasicelor și (aparent) insondabilelor barză-brînză-viezure-mînz. Dar explicația cea mai probabilă, chiar dacă fără panaș geto-dac, trimite la limba vecinilor albanezi: bardhë e „barză”, brenza e „brînză”, vjedhull – „viezure”, mëz – „mînz”, iar „strugure” e shtrudhull. (M. P.)

 Dumitru Văcaru e primar în Gostinu de 12 ani și a fost reales. Pentru noul mandat a stabilit un nou record în cariera sa politică. A obținut 100% din voturi la recentele alegeri locale. „Ce se întîmplă e că e foarte bun. Este foarte bun. A făcut tot ce a trebuit în comuna asta și face în continuare. Îl votăm pînă l-om băga în formol și tot nu îl dăm afară”, a spus o alegătoare. (A. M. S.)

 La Deveselu a cîștigat alegerile un mort. Adică fostul primar, care a murit în urmă cu două săptămîni, dar, pentru că n-a mai fost timp să se retipărească buletinele de vot, oamenii l-au reales, pentru că a fost un primar bun pentru localitate. Apoi, a doua zi, s-au dus la cimitir și i-au transmis primarului că poate să fie mîndru de ei. (A. M. S.)

 Dna Firea și dl Marian Oprișan nu au ce să-și reproșeze. Prestația lor a fost impecabilă. Și rezultatele pe măsură. Drept care sînt cu sufletul curat, neprihăniți și, cu teșchereaua plină, pot aștepta în tihnă la poarta raiului. Că unde domnesc evlavia și neprihana, tot omu’ e ferice și binele comunitar curge precum laptele și mierea. (R. M.

 „Dna Firea nu știe să cadă” – afirmă dl Robert Negoiță, asta în eventualitatea fericită că dna Firea și-ar fi pus vreodată schiurile în picioare. Mai evident ni se pare însă faptul că dna Firea nu numai că nu știe să cadă, dar nu știe nici să se ridice. Și cum cu schiurile nu te pui, pericolul s-o iei la vale, țintă spre tomberonul istoriei aflat în fundul prăpastiei, e iminent. „Pîrtieee!!!!” (R. M.)

 Ce mai găsești prin tîrg: un fes „care blochează 100% dintre radiațiile mortale ale transmițătoarelor 5G precum și 3G, 4G și GSM, routere WiFi, laptopuri și telefoane mobile, fapt ce cauzează paralizie cerebrală. Cînd dormi permite creierului tău să aibă o pauză de cîteva ore de odihnă de la microunde și accelerează regenerarea organismului. Te vei trezi mai odihnit dimineața cu mai multă energie pentru a funcționa”. Nu e clar dacă cel care a postat anunțul a purtat fesul și are mintea prea odihnită sau dacă, dimpotrivă, nu l-a purtat și i s-a prăjit creierul de la radiații. (M. M.)

 Șobolanul-erou Magawa a fost decorat pentru însemnata sa contribuție la depistarea minelor antipersoană. El a străbătut, în căutările sale, o suprafață echivalentă cu douăzeci de terenuri de fotbal și este primul șobolan medaliat. Este dresat astfel încît să zgîrie pămîntul deasupra unei mine detectate, pentru a avertiza în privința pericolului. Cîinii îi concurează însă cu succes pe șobolani la capitolul inteligență și încearcă depistarea, în aeroport, a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2. Un program-pilot cu patru rase de cîini dresați în acest sens a fost recent lansat de Finlanda. Contactul între pasager și cîine nu este direct, ci printr-o bucată de pînză frecată de pielea umană. Dacă experimentul va avea succes, persoana infectată va putea fi detectată în cîteva minute, chiar și dacă e asimptomatică. (A. A. D.)

SE SCHIMBĂ VREMURILE, CEL MAI BUN TIMP DISPARE ODATĂ CU APĂSAREA BUTONULUI

 Fotografia unui anunț imobiliar, în care cineva închiria un apartament cu mențiunea „exclus poeți“, a circulat pe rețelele sociale strîngînd tot felul de comentarii: „Ca să fim corecți, cine-și dorește niște poeți fumători, mai ales francezi de secol XIX!?“, „Poeții sînt cei mai răi. Sonete pe podea și haiku-uri proaste ca ăsta“, „Se schimbă vremurile. Odinioară erau excluși negrii, irlandezii și cîinii“. (M. C.)

 Ați fi crezut că există „mîncători de viteză“ cam în genul alergătorilor de viteză? Marea campioană a momentului este Leah Shutkever, o britanică de 30 de ani, ce se recomandă în social media ca fiind „mîncător profesionist“. Conform Guinness Book, în prezent, Leah Shutkever deține următoarele recorduri mondiale: cel mai bun timp la mîncat un castravete, cea mai mare cantitate de lasagna mîncată în 30 de secunde, cel mai bun timp la băut un litru de sos gravy, cele mai multe gogoși cu gem mîncate în 3 minute (10 bucăți!). E foarte aproape de recordul mondial și la alte categorii, precum cei mai mulți cîrnați Frankfurter înghițiți o singură dată. În plus, Leah Shutkever arată superb. Chiar îți vine să o inviți seara la cină… (S. V.)

 Pentru că înjurau cu patos, cinci papagali dintr-un parc zoologic din Lincolnshire, Regatul Unit, au fost izolați, de teamă că ceilalți papagali vor deprinde și ei obiceiurile proaste. „Cu cît înjură mai mult, cu atît rîzi mai mult, şi asta îi face să înjure din nou. Au învăţat să înjure, dar au învăţat şi să rîdă, aşa că atunci cînd unul înjură, altul rîde. Te simţi ca într-un club de bărbaţi, unde doar asta se face”, a declarat Steve Nichols, directorul parcului. În prezent se încearcă o reeducare a păsărilor – intenție ușor naivă, avînd în vedere că, odată deprinsă, voluptatea înjurăturii nu dispare. (S. G.)

 Într-un pliant Astoreo (distribuit împreună cu ziarul Libertatea de vineri, 25 septembrie 2020), la rubrica „Explozie de oferte!“, am dat peste acest produs: „Cravată muzicală «Brad de Crăciun». Cravata cîntă colinde și luminează intermitent odată cu apăsarea butonului. Distracție chiar și pentru cei care sînt total împotrivă!“. După ce am reflectat nițel asupra ofertei, m-am decis: total împotrivă. În schimb, mi-a fost mai greu să aleg o pereche de șosete vesele din oferta de nouă perechi: „1. Șosete vesele cu model emoji; 2. Șosete vesele cu temă fotbalistică; 3. Șosete vesele cu model mire și mireasă; 4. Șosete vesele cu model koala; 5. Șosete vesele cu model halbe de bere; 6. Șosete vesele cu model oi; 7. Șosete vesele cu model cafea; 8. Șosete vesele cu model buldog; 9. Șosete vesele cu model unicorn“. Pînă la urmă, am ajuns la un compromis: pentru piciorul drept o șosetă veselă cu model cafea, iar pentru piciorul stîng o șosetă veselă cu model oi, știut fiind cît de mult le place oilor cafeaua. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.