Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

TESTELE AU DOVEDIT CĂ NIMIC NU FUNCȚIONEAZĂ DUPĂ ACELAȘI PRINCIPIU VÎRTOS DE FIECARE DATĂ CÎND E POSIBIL AȘA CEVA

● 112 este, se pare, un număr potrivit pentru autodenunțuri, dacă te simți cu musca pe căciulă. Un sibian a raportat că s-a urcat băut la volan și a solicitat la domiciliu prezența unui echipaj de Poliție Rutieră. Polițiștii au avut însă surpriza de a nu-l găsi acasă pentru că, ros de remușcări, omul n-a mai putut aștepta și s-a deplasat el însuși la sediul Biroului Rutier. A ajuns acolo la volanul propriului autoturism. Testele au dovedit că avea o alcoolemie de 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat, prin urmare și-a probat vinovăția și s-a ales cu dosar penal. (A. A. D.)

● La niște știri TV, un cadru al Poliției Române s-a adresat românilor cu acest îndemn: „Facem apel la cetățeni să respecte masca în mod corespunzător“. La alte știri TV (pe subiectul pelerinajului la Patriarhie, de Sf. Dimitrie cel Nou), întrebată de un reporter ce și cum, o doamnă și-a afirmat cu tărie crezul: „Ne respectăm pe noi însuși“. Dacă respect nu e, nimic nu e. (D. S.)

● După programul-concept „Rabla”, destinat mașinilor și aparatelor electrocasnice, am aflat că a apărut și „Rabla“ pentru ochelari – care funcționează după același principiu: duci o pereche veche și primești reduceri pentru una nouă. Aștept cu speranță și nerăbdare extinderea programului și în alte domenii de interes personal, cum ar fi „Rabla“ pentru parfumuri. (S. G.)

● Deunăzi, primesc o reclamă din Republica Moldova la produsul „Spumă purificatoare Viorica”. Personal, cred că nimic nu îi mai spală rușinea Vioricăi. Nici spuma, nici chiar isopul nu o va curăți și nu o va albi mai vîrtos decît zăpada. (M. P.)

● Am primit de patru ori mesajul de la Ro Alert despre situația epidemiologică. Port mască, păstrez distanța și mă spăl pe mîini. Fac deja tot ce scrie acolo că trebuie să fac. Ce lipsește e un răspuns prompt din partea guvernului la problemele sociale și economice care vin odată cu pandemia. Ce vreau să zic: de fiecare dată cînd Ro Alert trimite mesaje în care ne transmite să păstrăm distanța, să purtăm măști, să ne spălăm pe mîini ar trebui să trimită unul și către guvernanți care să sune cam așa: ALERTĂ EXTREMĂ! Moare cultura! Aplicați măsuri de protecție acum! (M. M.)

● Într-un orășel de pe coasta sudică a Marii Britanii, un tip întindea rufele în curte și micul lui chihuahua (un cățeluș mai ușor de două kilograme) se zbenguia printre picioarele lui. Cînd cățelușul s-a depărtat un pic de stăpîn, deodată, un pescăruș voinic a planat ca un avion de vînătoare, a înșfăcat prichindelul și dus a fost. Bietul om s-a precipitat țipînd spre răpitor ca să-și salveze odorul, dar chihuahua nu a mai putut fi găsit niciodată. Cînd reclamația păgubitului a devenit știre, așa cum stă bine unei prese profesioniste, un ziar care s-a implicat în subiect a convocat experți să răspundă întrebării: e posibil așa ceva? Un panel de specialiști a deliberat și a concluzionat: da, e posibil, dar e foarte rar. Mă întreb ce fel de experți au fost convocați: în pescăruși, în chihuahua sau în răpiri? Sau, poate, s-a constituit un panel interdisciplinar, căci un răspuns profund pentru o întrebare atît de tulburătoare nu putea fi dat decît dintr-o perspectivă pluridisciplinară. (S. V.)

SE PARE CĂ OAMENII SÎNT NIȘTE ANIMALE DIN CALE AFARĂ DE UMANE

● Cel puțin 70 de obiecte de artă și artefacte antice din trei galerii berlineze au fost vandalizate cu o substanță uleioasă. Printre obiectele vizate de vandali s-au numărat sarcofage egiptene, sculpturi în piatră și tablouri din secolul al XIX-lea găzduite de muzee situate pe insula Spree din centrul istoric al Berlinului. Se pare că atacurile din Berlin sînt legate de teorii ale conspirației promovate în ultimele luni pe social media de persoane care se opun măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Unde dai și unde crapă. (A. M. S.)

● Oamenii de știință care făceau studii despre cancerul de prostată au descoperit un nou organ în gîtul uman. Pînă de curînd se credea că regiunea nazo-faringiană, din spatele nasului, găzduiește doar o serie de glande salivare microscopice, dar cercetătorii au găsit acum un set nou de glande, de aproximativ 3,9 centimetri lungime. Datorită amplasării lor, pe o bucată dintr-un cartilaj numit torus tubarius, aceste noi glande au fost denumite glande salivare tubariale, potrivit Live Science. Ca multe dintre descoperiri, și aceasta a fost făcută din întîmplare. (A. M. S.)

● Ghicitoare: ce vinde site-ul www.produseoneste.ro? În principal, produse din lapte de capră, oaie și bivoliță. Căci, se știe, caprele, oile, chiar și bivolițele sînt niște animale din cale afară de oneste. (M. P.)

● Sustenabilitatea nu mai e acum doar un principiu de viaţă, ci şi de moarte: pentru ca descompunerea cadavrelor umane să fie cît mai prietenoasă cu mediul, compania Loop Biotech a inventat „Coconul viu” – un coşciug construit din miceliu, partea vegetativă a unui fungus care se răspîndeşte în sol sub forma unei colonii filamentoase. Conform descrierii, „Coconul viu“ îl redă pămîntului pe cel fără de viaţă în timp ce hrăneşte plantele din jur, neutralizînd substanţele toxice şi curăţind astfel solul, prin contrast cu metoda îngropării în coşciugul tradiţional care poluează cu substanţele chimice folosite la îmbălsămare. În plus, coşciugul tradiţional şi cadavrul se descompun total în zece ani, pe cînd „Coconul viu“ se descompune într-o lună, iar corpul uman în doi-trei ani. Aşadar, cu ce viteză aţi prefera să vă descompuneţi? (M. C.)

● LA MULȚI ANI, RADU COSAȘU! (D. C., M. C., A. D., A. A. D., S. G., A. M., M. M., M. P., A. P., I. P., A. M. S., D. S., S. V.)

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.