TESTELE AU DOVEDIT CĂ NIMIC NU FUNCȚIONEAZĂ DUPĂ ACELAȘI PRINCIPIU VÎRTOS DE FIECARE DATĂ CÎND E POSIBIL AȘA CEVA

● 112 este, se pare, un număr potrivit pentru autodenunțuri, dacă te simți cu musca pe căciulă. Un sibian a raportat că s-a urcat băut la volan și a solicitat la domiciliu prezența unui echipaj de Poliție Rutieră. Polițiștii au avut însă surpriza de a nu-l găsi acasă pentru că, ros de remușcări, omul n-a mai putut aștepta și s-a deplasat el însuși la sediul Biroului Rutier. A ajuns acolo la volanul propriului autoturism. Testele au dovedit că avea o alcoolemie de 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat, prin urmare și-a probat vinovăția și s-a ales cu dosar penal. (A. A. D.)

● La niște știri TV, un cadru al Poliției Române s-a adresat românilor cu acest îndemn: „Facem apel la cetățeni să respecte masca în mod corespunzător“. La alte știri TV (pe subiectul pelerinajului la Patriarhie, de Sf. Dimitrie cel Nou), întrebată de un reporter ce și cum, o doamnă și-a afirmat cu tărie crezul: „Ne respectăm pe noi însuși“. Dacă respect nu e, nimic nu e. (D. S.)

● După programul-concept „Rabla”, destinat mașinilor și aparatelor electrocasnice, am aflat că a apărut și „Rabla“ pentru ochelari – care funcționează după același principiu: duci o pereche veche și primești reduceri pentru una nouă. Aștept cu speranță și nerăbdare extinderea programului și în alte domenii de interes personal, cum ar fi „Rabla“ pentru parfumuri. (S. G.)

● Deunăzi, primesc o reclamă din Republica Moldova la produsul „Spumă purificatoare Viorica”. Personal, cred că nimic nu îi mai spală rușinea Vioricăi. Nici spuma, nici chiar isopul nu o va curăți și nu o va albi mai vîrtos decît zăpada. (M. P.)

 Am primit de patru ori mesajul de la Ro Alert despre situația epidemiologică. Port mască, păstrez distanța și mă spăl pe mîini. Fac deja tot ce scrie acolo că trebuie să fac. Ce lipsește e un răspuns prompt din partea guvernului la problemele sociale și economice care vin odată cu pandemia. Ce vreau să zic: de fiecare dată cînd Ro Alert trimite mesaje în care ne transmite să păstrăm distanța, să purtăm măști, să ne spălăm pe mîini ar trebui să trimită unul și către guvernanți care să sune cam așa: ALERTĂ EXTREMĂ! Moare cultura! Aplicați măsuri de protecție acum! (M. M.)

 Într-un orășel de pe coasta sudică a Marii Britanii, un tip întindea rufele în curte și micul lui chihuahua (un cățeluș mai ușor de două kilograme) se zbenguia printre picioarele lui. Cînd cățelușul s-a depărtat un pic de stăpîn, deodată, un pescăruș voinic a planat ca un avion de vînătoare, a înșfăcat prichindelul și dus a fost. Bietul om s-a precipitat țipînd spre răpitor ca să-și salveze odorul, dar chihuahua nu a mai putut fi găsit niciodată. Cînd reclamația păgubitului a devenit știre, așa cum stă bine unei prese profesioniste, un ziar care s-a implicat în subiect a convocat experți să răspundă întrebării: e posibil așa ceva? Un panel de specialiști a deliberat și a concluzionat: da, e posibil, dar e foarte rar. Mă întreb ce fel de experți au fost convocați: în pescăruși, în chihuahua sau în răpiri? Sau, poate, s-a constituit un panel interdisciplinar, căci un răspuns profund pentru o întrebare atît de tulburătoare nu putea fi dat decît dintr-o perspectivă pluridisciplinară. (S. V.)

SE PARE CĂ OAMENII SÎNT NIȘTE ANIMALE DIN CALE AFARĂ DE UMANE

 Cel puțin 70 de obiecte de artă și artefacte antice din trei galerii berlineze au fost vandalizate cu o substanță uleioasă. Printre obiectele vizate de vandali s-au numărat sarcofage egiptene, sculpturi în piatră și tablouri din secolul al XIX-lea găzduite de muzee situate pe insula Spree din centrul istoric al Berlinului. Se pare că atacurile din Berlin sînt legate de teorii ale conspirației promovate în ultimele luni pe social media de persoane care se opun măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Unde dai și unde crapă. (A. M. S.)

● Oamenii de știință care făceau studii despre cancerul de prostată au descoperit un nou organ în gîtul uman. Pînă de curînd se credea că regiunea nazo-faringiană, din spatele nasului, găzduiește doar o serie de glande salivare microscopice, dar cercetătorii au găsit acum un set nou de glande, de aproximativ 3,9 centimetri lungime. Datorită amplasării lor, pe o bucată dintr-un cartilaj numit torus tubarius, aceste noi glande au fost denumite glande salivare tubariale, potrivit Live Science. Ca multe dintre descoperiri, și aceasta a fost făcută din întîmplare. (A. M. S.)

● Ghicitoare: ce vinde site-ul www.produseoneste.ro? În principal, produse din lapte de capră, oaie și bivoliță. Căci, se știe, caprele, oile, chiar și bivolițele sînt niște animale din cale afară de oneste. (M. P.)

 Sustenabilitatea nu mai e acum doar un principiu de viaţă, ci şi de moarte: pentru ca descompunerea cadavrelor umane să fie cît mai prietenoasă cu mediul, compania Loop Biotech a inventat „Coconul viu” – un coşciug construit din miceliu, partea vegetativă a unui fungus care se răspîndeşte în sol sub forma unei colonii filamentoase. Conform descrierii, „Coconul viu“ îl redă pămîntului pe cel fără de viaţă în timp ce hrăneşte plantele din jur, neutralizînd substanţele toxice şi curăţind astfel solul, prin contrast cu metoda îngropării în coşciugul tradiţional care poluează cu substanţele chimice folosite la îmbălsămare. În plus, coşciugul tradiţional şi cadavrul se descompun total în zece ani, pe cînd „Coconul viu“ se descompune într-o lună, iar corpul uman în doi-trei ani. Aşadar, cu ce viteză aţi prefera să vă descompuneţi? (M. C.)

● LA MULȚI ANI, RADU COSAȘU! (D. C., M. C., A. D., A. A. D., S. G., A. M., M. M., M. P., A. P., I. P., A. M. S., D. S., S. V.)