Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 865 din 5 - 11 noiembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

„ÎMI PLAC ÎMBRĂȚIȘĂRILE VEGETALE“, A DECLARAT CINEVA CARE DEVINE OPAC CÎND ARE TOATE MOTIVELE SĂ SE CHEME ULTIMUL INFINIT. „PÎNĂ LA URMĂ, VOR EXISTA TOT MAI PUȚINE PRILEJURI DE A-ȚI AMINTI.“

● Dacă sînteți singur și perioada prelungită de pandemie vă încurcă în găsirea perechii potrivite, nu disperați. Chiar și o vidră rămasă fără jumătatea sa, aflată în adăpostul Cornish Seal din Anglia, a reușit să-și refacă viața într-o manieră modernă: a apelat la un site de matrimoniale. Pentru că nimeni nu prevăzuse categoria „vidre” în aplicațiile deja existente, angajații de la adăpost i-au creat propriul site, „Fishing for Love”. Profilul lui Harris, unde era specificat „Sînt grijuliu, un bun ascultător și îmi plac îmbrățișările”, a punctat serios în ochii lui Pumpkin, văduvă și ea. Cei doi au decis rapid să-și unească singurătățile, iar Harris a fost chiar dispus să se mute la aleasa inimii, în Scarborough. (A. A. D.)

● Parlamentul European a rezolvat zilele trecute o problemă stringentă: a respins amendamentul potrivit căruia produsele vegetale nu mai pot fi denumite „burger” sau „cîrnați”. Totuși, au interzis denumirea de „iaurt”, „brînză” sau „smîntînă” pentru produsele care nu conțin lapte de origine animală, precum „laptele de soia”, aprobînd totuși păstrarea termenilor de „lapte” de migdale și de cocos. Dacă aș fi o boabă de soia, m-aș revolta. (S. G.)

● Un polițist filipinez a fost ucis de un cocoș în timpul unei razii care viza o bătaie ilegală, organizată în provincia nordică Samar. Locotenentul Christine Bolok a fost lovit cu lama ascuțită care este legată, de obicei, de picioarele păsărilor aruncate în luptă. Bărbatul a fost tăiat la coapsa stîngă, lama secționîndu-i artera femurală. El a fost declarat mort la scurt timp după ce a fost adus la spital. Luptele de cocoși, extrem de populare în Filipine, au fost interzise pe perioada pandemiei de coronavirus. „Nu mi-a venit să cred prima oară cînd mi s-a spus. În 25 de ani, nu mi s-a mai întâmplat să pierd un polițist din cauza unei lupte între cocoși”, a comentat șeful poliției locale. Trei persoane și șapte cocoși au fost reținuți de poliție. (A. M. S.)

● Salman Rushdie: „Cineva m-a întrebat deunăzi: dacă Christopher Hitchens ar mai fi trăit, crezi că ar fi fost şi el anulat (canceled) din cauza remarcilor sale scandaloase?”. Martin Amis: „Precum eseul «De ce femeile nu sînt amuzante». O opinie greşită”. Rushdie: „Da, greşită, foarte greşită! Dar unul dintre lucrurile pe care ar trebui să ni le permitem este să greşim”. (M. C.)

● La Tokyo, un arhitect local a propus și chiar a construit toalete publice cu pereți transparenți. Omul s-a gîndit să rezolve astfel cele două întrebări care stresează pe oricine e împins de nevoie spre un closet de stradă: dacă e curat și dacă e ocupat. Cînd ai pereții transparenți, din sticlă, să zicem, vezi de-afară, de la oarecare distanță, dacă e ocupat și dacă e curat. Cît despre nevoia de a nu fi văzut în timp ce-ți rezolvi nevoia, japonezul a imaginat un material transparent care devine opac cînd ușa toaletei se încuie pe dinăuntru. În România nu o să se instaleze așa ceva niciodată, pentru că la noi sistemul care face peretele transparent să devină opac va fi, invariabil, stricat. (S. V.

● Michael Jackson a copilărit în localitatea Gary, Indiana, într-o casă de pe Jackson Street. Strada se chema Jackson înainte să apară pe lume Michael Jackson. Și are toate motivele să se cheme așa și în continuare. (M. M.)

● Un nou recif de corali, mai mare decît unele dintre cele mai înalte clădiri din lume, a fost descoperit în Marea Barieră de Corali a Australiei, anunță CNN. Oamenii de știință au descoperit reciful detașat, primul descoperit în peste 120 de ani, în apele din nordul statului Queensland. Cu o înălțime de 500 de metri, reciful este mai înalt decît Empire State Building (381 de metri pînă la ultimul etaj), Sydney Tower (305 metri) și turnurile gemene Petronas (451,9 metri). (A. M. S.)

● Manechinul Starman, lansat anul trecut de compania SpaceX să ruleze la infinit pe centura de asteroizi a sistemului nostru solar, la bordul unei rachete în formă de autovehicul produse de Tesla, a depăşit orbita planetei Marte. Dacă mai aşteptau puţin, ar fi putut trimite în spaţiu nişte COVID. (M. C.)

● Comentariu în presa germană înaintea alegerilor prezidențiale americane: „Pînă la urmă, Donald Trump nu va reuși să facă America mai dreaptă. Ci mai stîngă!”. (M. M.)

● În urma deciziei Guvernului de a interzice pelerinajul de Sf. Dimitrie cel Nou, Patriarhul Daniel a avertizat că „și autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște […], iar peste cîteva luni regimul comunist a căzut”. Aș paria, dimpotrivă, că abia dacă autoritățile vor permite pelerinaje în vremuri de pandemie, vor cădea guverne, sisteme de sănătate, economii și ordini mondiale – iar pentru Patriarhul Daniel vor exista tot mai puține prilejuri de a fi fericit și, cu atît mai puțin, preafericit. (M. P.)

● Ce faci dacă ești o doamnă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ai vrea ca din mîinile tale iscusite să se ivească ceva frumos și nu prea știi ce să fie? E simplu, deschizi revista Cabinetul Floral al Doamnelor și Companionul Ilustrat al Casei (vol. III, nr. 25, din ianuarie 1874) și acolo vei găsi ideea, la pagina 28: un „motto din frunzele toamnei“. Iar acel motto, firește, nu poate fi decît cuvîntul LOVE, cu litere compuse din frunzele galbene, arămii și cafenii pe care le-ai adunat de prin curte (cînd octombrie se îndrepta grăbit către noiembrie) și le-ai păstrat într-un sertar, pentru a-ți aminti cum trece vremea. (D. S.)

p24 2 ladiesfloralcab voliii no25 january 1874 jpg jpeg

Foto: M. Pleșu

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.