Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 887 din 8 - 14 aprilie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

PUTEM ESTIMA CĂ O PICĂTURĂ DE SÎNGE VERDE A ÎNCEPUT DEJA SĂ DEA LA O PARTE REPERTORIUL CLASIC

 Glorious Lighting SRL, o firmă chineză producătoare de aparate de iluminat, are deja 500 de angajați, la fabrica deschisă în Brăila. Putem estima că, peste cîțiva ani, tot mai mulți brăileni vor vorbi chineza – o chineză de baltă, suficientă însă pentru a schimba un bec sau pentru a monta o lampă. (M. P.)

 Cică firma Nike a cîștigat un proces prin care se interzice unei companii concurente să mai producă „Pantofii Satanei”, o marcă din care urmau să fie vîndute 666 de perechi care conțineau cîte o picătură de sînge în fiecare talpă. Nike susține că acei pantofi de sport personalizați îi încalcă marca. Adică Nike producea potcoave? Fiindcă nu poți să nu te întrebi dacă nu cumva clienții aveau copite. (A. M.)

 Pe prima pagină a unui pliant publicitar introdus de careva în cutia mea de scrisori, un titlu verde te lovește peste ochi: „Kaufland îți urează un Paște Fresh“. Adevărat a-mprospătat! (D. S.)

 Cristiano Ronaldo a aruncat banderola de căpitan al echipei în semn de protest după ce nu i-a fost validat un gol în meciul împotriva Serbiei, cînd scorul era 2-2. Un lucrător al stadionului Rajko Mitici din Belgrad, acolo unde a avut loc meciul, a luat-o și a donat-o unei organizații specializate în ajutorarea copiilor grav bolnavi. Organizația a început deja licitația. Important e cine se enervează. (A. M. S.)

 Să ai o poveste de spus urmașilor despre ziua nunții nu e puțin lucru, mai ales dacă e una cu totul atipică. Un cuplu care a decis să-și oficieze căsătoria pe malul unui lac din Nevada nici nu a bănuit că va trece pe lista invitaților și un scafandru. Asta pentru că mirele emoționat a scăpat verigheta, care a căzut printre scîndurile pontonului și a ajuns în lac. Apa fiind limpede, inelul putea fi zărit strălucind sfidător pe fundul lacului, printre pietre, așa că un scafandru a intrat în acțiune și a extras bijuteria din apa extrem de rece. Pentru a face acest lucru, a fost nevoit să dea la o parte un rac și apoi să tragă încet inelul folosindu-se de un cui. Pe meleagurile noastre, un tînăr pompier din Timiș a găsit o modalitate originală, chiar dacă mai puțin palpitantă, de a-și cere iubita de soție: a scris întrebarea pe acoperișul unei clădiri, folosind furtunurile din dotare. Răspunsul a fost unul pe măsura gestului. (A. A. D.)

 O școală de muzică din New York, Special Music School de la Kaufman Music Center, a decis să interzică două compoziții din repertoriul clasic care îi aparțin lui Claude Debussy: „Golliwogg’s Cakewalk” și „Le Petit Nègre”. În 1908, compozitorul își exprima astfel admirația pentru cakewalk, un dans popular la acea vreme printre americanii de culoare, pentru ritmurile sale exotice și inovatoare. În 2021, același compozitor este considerat deplasat și rasist. Un fel de „unde dai și unde crapă“. (A. P.)

p24 m plesu jpg jpeg

ÎN AL DOILEA RÎND, UN NUME NU PREA CONTEAZĂ CÎND, PARDON, ATÎTA GRAȚIE ȘI STRĂLUCIRE VOR PRODUCE CURÎND UN MESAJ

 Turismul vaccinal atinge un nou nivel: Rusia promovează deja vaccinul Sputnik V pe rețelele sociale. E o mică revoluție în distribuție și vînzări. În primul rînd, pentru că Rusia va vaccina și cetățeni străini. În al doilea rînd, pentru că Sputnik V e activ pe Facebook – la fel ca o marcă de larg consum. (M. M.)

 În siajul controverselor din jurul vaccinului anti-COVID-19 produs de compania AstraZeneca, Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat cererea companiei de a schimba denumirea acestuia în Vaxzevria. Chiar dacă, de la Shakespeare citire, un nume nu prea contează, nu pot să nu mă întreb: dacă tot au decis să facă această mutare, de ce n-au mizat pe un nume mai seducător – de pildă, Faizăr sau Mondena? (S. G.)

 La jumătatea lunii februarie, două fete și un băiat din Alaska au plecat să petreacă cîteva zile la o cabană izolată, în pădure. Într-o seară, una din fete a mers la toaletă. În curte. Privata se afla cam la 40 de metri de casă. Cînd, pardon, s-a așezat a avut cea mai mare surpriză din viața ei: ceva a mușcat-o direct de, pardon, fund. A ieșit urlînd de durere. Băiatul, alarmat de strigătele ei, a sosit imediat cu o lanternă. A cercetat locul și a găsit în groapa privatei un urs care, cînd a ridicat capacul, l-a privit, de jos, candid. Nu știu dacă obișnuiți să vă uitați înainte să vă așezați sau nu; eroina acestei știri nu obișnuia, de bună seamă, însă, de acum înainte, sigur se va uita. (S. V.)

 În 1624, părintele iezuit Martín de Roa scria despre soarta negrilor față cu Învierea: „Unii sînt bruni în ţările lor şi, ajunşi în altele, îşi păstrează tenul; cu atît mai mult cu cît această culoare nu e în ei vicioasă, ci naturală. Rezultă de aici că e mai verosimil ca ei să învieze cu această culoare, neafectaţi de imperfecţiunile care o însoţesc îndeobşte; căci carnaţia, şi trăsăturile chipului, şi contururile corpului vor fi atît de agreabile, vor avea un asemenea luciu, atîta graţie şi strălucire, încît vor produce în această frumoasă Cetate a Cerului o varietate pe cît de admirabilă, pe atît de plăcută şi recreativă. Negrul nu va fi obscur, ci viu şi lucios, cum e culoarea lignitului, străbătută de vine de sînge şi pătrunsă în toate părţile de o luminozitate mai strălucitoare decît cea a Soarelui, care îi va da o graţie de necrezut. Şi negrul nu e un lucru nepotrivit frumuseţii; căci ea constă nu atît în culoare, cît în suavitatea coloritului, care poate fi tot aşa de bine negru şi alb, fiind delectabil pentru privire. Fiecare va învia cu umoarea pe care o avea trăind pe pămînt; la fel se va întîmpla cu culoarea: nu toţi vor avea tenul cel mai frumos, ci pe cel care va conveni fiecăruia. Aşa va fi cu negrul pentru cei cărora el le era natural pe lume”. (M. C.)

 Trei lăutari celebri, Cornelia Catanga, Nelu Ploieșteanu și Gabi Luncă, au murit de curînd în urma infecției cu coronavirus. Știam deja că virusului COVID-19 nu-i plac chinezii, italienii, americanii – oamenii, în general. Acum știm că nu-i place nici măcar muzica lăutărească. Dumnezeu să-i odihnească. (M. P.)

 O ciocolată veche de 121 de ani comandată de Regina Victoria a Regatului Unit a fost găsită intactă în cutia originală, în podul unui conac englezesc. Ciocolata făcea parte dintr-un lot comandat de regină pentru a oferi cadouri soldaților britanici care au luptat în Africa de Sud. Ciocolata aparținea aristocratului englez Sir Henry Edward Paston-Bedingfield și pe capacul cutiei este scris și un mesaj din partea reginei: „Vă urez un An Nou fericit”, însoțit de inscripția „Africa de Sud 1900” și de un portret al suveranei. (A. M. S.)

Foto: E. Farkas (sus), M. Pleșu (jos)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.