DACĂ N-AVEM
O RELIGIE PENTRU BICICLIŞTI,
MĂCAR S-AVEM  
UN ZGOMOT ASEMĂNĂTOR LUMINII  
 
● În ultimii cinci ani, populaţia de tigri din India a crescut cu 30%. Dacă n-avem veşti bune pentru oameni, măcar s-avem pentru tigri. (L. V.
 
● Un erudit musulman de origine pakistaneză, Muhammad Tahir-ul-Qadri, a lansat o fatwa de aproape 600 de pagini împotriva teroriştilor, care a fost făcută publică în timpul unei conferinţe de presă organizate la Londra. El a explicat că terorismul nu are nici o justificare în islam şi că toţi aceşti terorişti kamikaze nu pot să pretindă că sinuciderile lor sînt acte de martiri. A reamintit, de asemenea, că islamul e o religie a păcii şi i-a îndemnat şi pe alţi reprezentanţi religioşi să i se alăture. Adevărul e că, dacă teroriştii s-ar pune pe citit „tomuri“ groase, toată lumea ar fi mai liniştită. (A. M. S.
 
● Am citit pe dailybusiness.ro că la salonul auto de la Detroit au fost prezentate nişte vehicule care arată ca nişte maşini (au caroserie, portbagaj etc.), dar sînt, de fapt, biciclete: au două locuri în faţă dotate cu pedale şi încă două în spate, pentru pasageri. Dacă ajung vehiculele astea şi în Bucureşti, mă întreb cum o s-o scoată la capăt cu pistele pentru biciclişti primarul Oprescu… (M. V.
 
● Cercetătorii, de data asta brazilieni, au descoperit care este cea mai periculoasă poziţie sexuală. Studiul lor, care s-a întins pe o perioadă de 13 ani, a demonstrat că poziţia „femeia deasupra“ a fost responsabilă de jumătate din cazurile de fracturi de penis tratate în trei spitale. Jumătate din pacienţi au spus că au auzit un zgomot asemănător producerii unei fisuri, senzaţia de durere apărînd după accident. Ce să mai zic? Problema e delicată. Totuşi, aş vrea să aflu o a doua opinie, şi de la cercetătorii britanici. (A. P.
 
● Din nou, cîteva nume de loji masonice din România: Veritas, Lanţul Masonic, Ta Gematria, Cavalerii Sf. Gheorghe, Balmung, Phoenix-Est-Patria, Sfînta Frăţie, Sothis, Bona Fide, Vladimir Boanta, Cantacuzino, Rigas Fereos, Constantin Mavrocordat, Luca Pacioli, Colosseum, Regele Solomon, Platon, Delta, Uniunea Inimilor, Academica, Decebal, Les 3 Lys, Lumina Taborului, Arta Regală, Legenda lui Hiram, Cezar Bolliac, Philadelphia, Noua Românie, Hermes Trismegistus, Cavalerii Luminii, Atlantida, Frăţia Sfîntul Ioan, Nat Granstein, Frăţia, Costin Mihăescu, Andrei Mureşanu, Providenţa, Lumina Lex, Edmond Nicolau, Adrian Dohotaru, Heliopolis, Morphosis, Enoch, Iris, Rosslyn, Memento Mori, Triunghiul Sublim. (M. P.)
 
CU MICI EXCEPŢII,  
TAURINELE DE SORGINTE FRANCEZĂ
CONSUMĂ CU MULTĂ PLĂCERE
FANTEZII SINDICALE 
 
● Nu m-am uitat de un timp îndelungat la televizor, cu foarte mici excepţii. Deschizînd întîmplător, într-o zi, pe PRO TV, am dat de emisiunea lui Măruţă – acolo, instrumentistul Marian Mexicanu se certa în direct cu nevasta, de care divorţa, în timp ce se arăta cu actuala amantă, cu care-şi doreşte să rămînă, şi primea mesaje de amor resemnat de la fosta amantă, de care se despărţise. Toate astea după ce fusese supus detectorului de minciuni. Mi s-a părut un pic cam mult şi mi-am zis că vor trece, iarăşi, luni de zile pînă cînd voi mai deschide televizorul la întîmplare. (I. P.
 
● O ştire din Almanahul ţărănimii colectiviste din 1965: „În Uniunea Sovietică se fac cercetări cu privire la folosirea unei noi plante furajere, din familia cruciferelor, denumită Crambe Cordifolia. Producţia anuală de masă verde este de peste 1000 chintale la hectar. Această plantă se menţine timp de 10-15 ani fără o scădere apreciabilă a producţiei. Crambe Cordifolia are un conţinut de proteină de cca. 22% şi datorită faptului că are un procent foarte scăzut de substanţă uscată, ea se însilozează bine cu paie sau coceni de porumb. Taurinele, cabalinele, cît şi porcinele consumă cu multă plăcere atît masa verde, cît şi nutreţul murat de Crambe Cordifolia.“ (M. C.
 
● „El este Alex“, ştiţi reclama. Îl ştiţi pe Alex. Ei bine, eu despre alt Alex vreau să vă povestesc. Fiindcă, dacă nu ştiţi, de curînd a mai apărut un Alex. E vorba de Alex Crişan, arbitrul de snooker, care a ajuns anul acesta să arbitreze meciuri la Masterul de la Londra. A fost desemnat chiar să arbitreze şi una dintre semifinalele acestui turneu (aflat între primele trei din lume, ca prestigiu). Alex a intrat, deci, în lumea arbitrilor consacraţi. Se ştie cît e de greu să fii admis în orice asemenea elită de sorginte britanică. „Alex al nostru“, cum i-au zis comentatorii noştri de snooker, a reuşit. „Alex este un erou.“ (A. M.
 
● La Dammartin, orăşelul unde se refugiaseră fraţii Kouachi, angajaţilor unui supermarket evacuat de poliţie în timpul operaţiunilor li s-au tăiat de la plată orele în care n-au fost prezenţi la locul de muncă. După ce vestea a ajuns în presa franceză, conducerea Aldi a dezminţit totul. (L. V.
 
● De cînd mama şi-a făcut un obicei din a mă ţine la curent cu buletinul meteo de la televizor, mi-am dat seama, în sfîrşit, că discuţiile despre vreme nu sînt nişte fantezii, ci conversaţii cît se poate de reale şi de utile. (A. M. S.
 
● Două citate dintr-o broşură din 1965 intitulată Învăţămîntul şi cultura în Republica Populară Romînă şi găsită în podul bunicii: „În 1964 s-au tipărit ziare şi reviste într-un tiraj de 1.161.000.000 de exemplare, iar tirajul total al cărţilor şi broşurilor editate de editurile de stat s-a ridicat la 58.000.000 de exemplare“ şi „La începutul anului 1964 funcţionau 176 de case de cultură raionale şi orăşeneşti, circa 4800 de cluburi şi colţuri roşii sindicale, 128 de teatre şi instituţii muzicale, 6000 de cinematografe, mii de cămine culturale şi case de citit.“ (M. C.
 
PE BAZA UNOR CALCULE,  
AM TRECUT CU BINE, EVIDENT,  
DE ECHIVALENTUL  
A DOUĂ ROCHII EXTRATERESTRE
 
● Ziua de 19 ianuarie a fost declarată, pe baza unor calcule ştiinţifice, cea mai deprimantă zi a anului. Într-adevăr, la finele ei, am fost chiar tristă fiindcă n-am fost tristă, simţindu-mă astfel exclusă din elaborata ecuaţie a tristeţii, care pînă la urmă se pare că totuşi a funcţionat. (S. G.
 
● Tocmai cînd credeam că am trecut cu bine de cea mai deprimantă zi a anului (ziarele ziceau că a fost luni, 19 ianuarie), am aflat vestea cumplită: de fapt, e într-o altă zi de luni, abia pe 2 februarie. E înspăimîntător cum ţi se strică brusc o zi bună, chiar în clipa în care afli c-o să urmeze una proastă. Căci ea va veni, cu siguranţă, ziua mai proastă, fie că credeţi în superstiţii, fie că sînteţi adeptul ştiinţelor tari care spun că, statistic, sînt şanse mult mai mari să… În fine, haideţi să lăsăm speculaţiile. Vă doresc o zi bună! (M. M.
 
● Nu bănuiam că povestea cu plicul primit retur pe motiv că succesiunea expeditor/destinatar nu corespunde normei europene (nu există nici un model de completare în sediul Poştei din Piaţa Amzei, nici funcţionara nu a catadicsit să-mi atragă atenţia), de care scriam în numărul trecut, va avea şi urmare. Ei bine, confirmarea de primire care însoţea plicul expediat la Craiova a ajuns la destinatar… evident, fără plicul a cărui livrare trebuia confirmată. „Ce să semnez dacă nu e coletul?“ „Să semnaţi de primire.“ „Primirea a ce?“ „Cum a ce? A confirmării.“ Ceea ce şi facem în aceste rînduri: confirmăm că tîmpenia circulă liber pe calea ferată. Pe banii contribuabililor. Via Poşta Română. (R. M.
 
● Judecătorul CCR Toni Greblă a fost chemat la DNA pentru că, pe vremea cînd era senator PSD, a luat şpagă, printre altele, „suma de 1200 lei (echivalentul a două rochii de damă, cadou pentru soţia sa)“. Măcar a făcut ceva frumos pentru doamna Greblă. (L. V.
 
● Într-o librărie, pe un raft, o carte – Minienciclopedia făpturilor extraterestre, apărută în anul 2014 la editura Hyperboreus, în colecţia „Mirabilis“. Mi-a reţinut atenţia (cum altfel?) numele autorului: Mirabilian Gheorghiţă. (D. S.
 
Foto: M. Bănică