Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 634 din 14-20 aprilie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

SPUNE, CUM POATE CINEVA
CARE FUNCȚIONEAZĂ FOARTE PROST (ÎNTRE 43 ȘI 54%)
SĂ ACCEPTE VREUN DISCONFORT?

● Sloganul unui candidat la Primăria sectorului 4 spune, scurt și cuprinzător: „Băluță în acțiune“. Bravos, națiune!  (D. S.)

● Citesc în Capital un articol foarte bun („Bucureștiul pe marginea prăpastiei“) din care aleg cîteva cifre. 11% din bugetul Primăriei se duce la RADET, iar 15% din buget merge la RATB. Așadar, dragi bucureșteni, aici se duc banii dumneavoastră pe apa sîmbetei: la regia de dat căldură, care are datorii uriașe, și la regia de transport, care funcționează foarte prost. Dar cifrele care m-au șocat cel mai tare sînt următoarele: 63% din tramvaie și trei sferturi din troleibuze au uzură de peste 100%. Cum vine asta, uzură de peste 100%? Adică, după vorba populară, mai mult moarte decît vii? (M. V.)

● Am aflat de curînd că cel puţin jumătate dintre piloţi dorm în timpul unei curse de avion. Între 43 şi 54% din piloţii chestionaţi în Marea Britanie, Norvegia şi Suedia au recunoscut că au adormit în timp ce pilotau un avion cu pasageri. Nu pot să spun că această veste m-ar fi liniștit. (A. P.)

● Și am mai aflat că pilotul te poate aresta în timpul zborului. El are o autoritate aproape nelimitată cînd uşile aeronavei sînt închise. Poate să aresteze persoane, să scrie amenzi şi chiar să accepte testamentul unui pasager pe moarte. Dacă face toate acestea, oare cînd mai pilotează avionul? (A. P.)

● Încă ceva: piloţii primesc mese diferite și nu au voie să le împartă, pentru a se evita riscul ca amîndoi să capete vreun disconfort abdominal, în caz că mîncarea e stricată. Așadar, să înțeleg că atunci cînd nu doarme, nu scrie amenzi și nu acceptă testamentele pasagerilor pe moarte, pilotul e la budă? Doamne ajută! (A. P.)

DE FAPT, VOM AVEA
DE AICI ÎNCOLO CETĂȚENI EXEMPLARI CARE TRANSPORTĂ SPERANȚĂ
CU MINTEA

● „Acum, că am ajuns la 70 de ani, pot spune că sînt, cu adevărat, extrem de bătrîn. Încerc să mă obişnuiesc cu ideea unei decrepitudini avansate şi cu tot restul. Cînd ai 60 de ani te mai poţi preface că eşti la vîrsta mijlocie înaintată, dar cînd faci 70 nu mai există prefăcătorie. Eşti o persoană foarte bătrînă, iar acest lucru este sfîrşitul chestiunii. Este cu totul diferit, mental vorbind“, mărturisea recent într-un interviu David Gilmour, fostul vocalist şi chitarist de la Pink Floyd. În ultima jumătate de an au murit cîteva mari legende ale rock-ului: Chris Squire (Yes, 66 de ani), Lemmy Kilmister (Motörhead, 70 de ani), David Bowie (69 de ani), Paul Kantner (Jefferson Airplane, 74 de ani), Jimmy Bain (Rainbow şi Dio, 68 de ani), Mike Porcaro (Toto, 60 de ani), Glenn Frey (Eagles, 67 de ani) şi, cel mai recent, Keith Emerson (Emerson, Lake & Palmer, 71 de ani), care, luna trecută, s-a sinucis în plină depresie înaintea unui miniturneu din teama că nu va mai putea cînta la fel de bine din cauza artritei şi a afecţiunii unui nerv al mîinii drepte. Ozzy Osbourne, la doar 67 de ani, spunea zilele astea într-un interviu: „E îngrozitor. Mă trezesc dimineaţa şi aflu că a mai murit cineva. Eu ar fi trebuit să mor de mult. Nu înţeleg nimic…“ De fapt, vom avea de aici încolo ani în şir plini de necroloage, căci prima generaţie de muzicieni din era modernă a rock-ului se află în preajma vîrstei de 70 de ani. Cine n-a murit de tînăr din cauza drogurilor (Hendrix, Morrison, Janis & Co.) va muri în următorii ani de cancer sau de bătrîneţe. Long Live Rock’n’Roll! (M. C.)

● Prima dată am auzit despre off-shore-uri (paradisuri fiscale) în urmă cu vreo 15 ani. Lumea s-a schimbat mult de atunci, dar nu mi-am imaginat niciodată că bogații ei ar fi fost atinși de dorința de a deveni cetățeni exemplari și plătitori disciplinați de taxe. Scandalul „Panama Papers“ ne spune ceea ce bănuiam deja. Doar că la scară mare, cu dovezi și cu nume. Cel mai mult mi-a plăcut de Ion Sturza, fost premier al Moldovei, care se întreba dacă de la ei apare cineva. La cîteva ore după aceea a fost publicat numele lui. Iar informația cum că în spatele acestei dezvăluiri ar sta o fostă angajată și amanta unuia dintre fondatorii casei de avocatură Mossack Fonseca, nu știu de ce, dar îmi dă o speranță. (A. M. S.)

● Ieșind de pe străduța mea îngustă, care dă în bulevard, văd în față două șiruri de mașini, unele deasupra celorlalte. Primul meu gînd a fost că s-a găsit în sfîrșit o soluție pentru decongestionarea traficului din București, prin levitație, pe străzi și autostrăzi cu adevărat suspendate. Apoi m-am trezit la realitate și mi-am dat seama că e doar un camion care transportă alte autoturisme, blocat într-o intersecție din Militari. (C. Ș.)

● Lîngă Cinema „Elvira Popescu“, doi puști de 14-15 ani îl corectează pe un al treilea: „Se spune «pe care», băi!“ Mai există speranță. (C. Ş.)

● „Ora de morală cu P. Constantin Grigore, 15 martie 1948, ora 9-10 A.M. O zi de primăvară foarte frumoasă dar și foarte răcoroasă. E prima zi de după lăsatul secului de brânză. Toată clasa este ca după lăsatul secului, care mai de care mai nevinovat cu mintea, fiindcă niciunul nu a învățat pentru astăzi. Clasa a 8a Promoția 1948.“ – însemnare a unui elev pe Minei pe aprilie, București, 1893 (R. M.)

AM CUNOSCUT, ÎN DETALIU,
PE CINEVA CARE N-A PREA MAI AVUT DISCUȚII CIVILE

● Am cunoscut pe cineva care locuieşte pe Petre Ispirescu, între Făt-Frumos şi Ileana Cosînzeana. (I. P.)

● NASA tocmai a lăsat la liber pentru descărcare 2.950.000 de fotografii realizate din 1999 încoace cu celebrul ASTER – Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer, care în cei 16 ani a reuşit să fotografieze, în detaliu, 99% din suprafaţa Terrei. (M. C.)

● Incendiu la o unitate de pompieri: două autospeciale, depozitul cu echipament, furtunurile şi combinezoanele – toate au fost mistuite de flăcări sub privirile neputincioase ale pompierilor voluntari. Focul s-a extins atît de rapid încît echipajul sosit în ajutor din orăşelul învecinat n-a prea mai avut ce stinge. Icoana Sfîntului Florian, protectorul pompierilor, a rămas neatinsă. S-a întîmplat de Paşti, într-o mică localitate din regiunea Allgäu, Germania. (M. M.)

● De aproape o lună, pe ușa blocului unde locuiesc există un afiș. De la săptămînă la săptămînă i se adaugă cîteva modificări: în prima săptămînă se convoca Asociația de Proprietari pentru discuții privind consolidarea blocului. În a doua, întîlnirea se reconvoca. În a treia, se re-reconvoca. În a patra, se re-re-reconvoca. Implicarea proprietarilor rămîne, după o lună, tot în cheia re. Major. (S. G.)

● La un Oficiu al Stării Civile din București, un bilețel scris cu pixul, fixat în geamul unui ghișeu, anunță că responsabila pentru decese este, nici mai mult, nici mai puțin, dna Coca. (M. P.)

Foto: C. Ştefan

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.