Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 633 din 7-13 aprilie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU ERA VORBA
CĂ VINE URSU’ ÎN BAZA DE DATE
ȘI CÎNTĂ MAI PUTERNIC?

● Eu înțeleg „filozofia“ asta cu dreptul consumatorului de a fi informat. Dar uneori se sare peste cal și călăreț. Mi-am cumpărat o unealtă și am găsit în cutie 8 (opt) broșuri de cîte 80 (optzeci) de pagini fiecare cuprinzînd modul de întrebuințare, în 24 de limbi. În total, vreo 800 de grame de hîrtie consumată degeaba (căci pentru mine, consumator român, erau suficiente cele 24 de pagini în română). Nu era vorba că nu mai tăiem copacii aiurea și că salvăm planeta? (M. V.)

● O reclamă la Military Shop exclamă: „Vine ursu’… scoate sprayul!“ Înțelegeți ce vreți. (M. P.)

● James Meyers, din orăşelul Concord, Carolina de Nord, a fost tras pe dreapta de o patrulă de Poliţie pentru că avea un far spart. După ce poliţiştii l-au căutat pe şofer în baza de date au descoperit un mandat de arestare pe numele lui. Se pare că omul, în urmă cu 14 ani, uitase să returneze o videocasetă închiriată de la un mic magazin ce aparţinea unei familii. Între timp, acel magazin de închirieri s-a închis, videocasetele au devenit piese de muzeu, dar James Meyers tot trebuie să se prezinte la tribunal. A, poate vreţi să aflaţi ce film închiriase: Freddy Got Fingered. Are un rating de 4,5 pe imdb.com. (M. C.)

● În primăvara asta, Bucureștiul e tot mai mult al păsărilor: sînt peste tot, prin pomi, piețe, stații, înșirate pe sîrmele de telegraf. Și cîntă ca nebunele, fie că sînt mierle, vrăbii, guguștiuci sau chiar ciori, cu croncănitul lor cu tot. Într-o zi, deasupra stației lui 313 de pe bulevardul Corneliu Coposu, doi porumbei se sărutau ca-n filmele lui Disney. (I. P.)

● Specialiştii în iluminat susţin că există o legătură directă între poluarea luminoasă şi apariţia cancerului la sîn. Potrivit acestora, cu cît un oraş este mai puternic iluminat noaptea, cu atît locuitorii lui sînt mai expuşi. Oare specialiștii în borduri ce zic? (A. P.)

PENTRU CE V-AU ADUS,
DUPĂ DESFACERE, PE SPAȚIUL VERDE? PENTRU A IMPRIMA
O CULOARE MAI VIE SECTORULUI?

● Cheloo, membru al trupei hip-hop Paraziții, a fost audiat de curînd într-un dosar de trafic de droguri și consum de canabis, alături de alți 90 de tineri. Întrebat de un reporter: „Pentru ce v-au adus aici? De ce sînteţi adus aici?“, Cheloo a răspuns: „La plimbare!“. Replica asta ar fi putut să fie din Polițist, adjectiv al lui Porumboiu. Apropo, la DIICOT s-o fi făcut vreo vizionare cu filmul ăsta? (A. M. S.)

● O companie americană a lansat sticla inteligentă de vin care permite ca băutura din recipient să își păstreze proprietățile pînă la 30 de zile după desfacere, grație unei tehnologii care evită contactul cu oxigenul din aer. Sticla poate fi precomandată pentru suma de 179 de dolari. Și acum, vestea proastă: sticla este goală. (A. P.)

● Poveşti de dragoste urbane: dacă vă plimbaţi pe digul de la Lacul Morii, o să vedeţi mai multe mesaje scrise pe jos. Printre ele, două cu aceeaşi vopsea portocalie: „Te iubesc, Maria“ şi „Vaco“. Deşi ar putea fi la fel de bine „Vaco“ şi abia apoi „Te iubesc, Maria“ – nu mi dau seama în ce ordine s-or fi întîmplat. Tot în zona Lacului Morii, dacă mergeţi înspre insulă, o să descoperiţi o parte din fauna bucureşteană: roiuri de ţînţari în aer, raţe şi pescăruşi pe lac, iar pe spaţiul verde de la capătul blocurilor – o vacă bălţată (da, o vacă, o fi cea din povestea de dinainte?) şi un viţel. (C. Ş.)

● În Italia, Poliția a confiscat peste 80.000 de tone de măsline vopsite, comercianții folosind sulfat de cupru pentru a imprima o culoare mai vie măslinelor. Să umbli cu măslina vopsită poate deveni de-acum o nouă interpretare a plimbării cu cioara românească. (S. G.)

● Cei de la Funky Citizens au descoperit că Primăria sectorului 4 vrea să ridice Memorialul Colectiv (o placă înconjurată de copăcei pentru care nu există aviz) în Parcul Lumea Copiilor, pentru suma de aproape 80.000 de euro, fără licitație, încredinţînd lucrarea direct către Euroconstruct Group, o firmă cu o cifră de afaceri de 7000 de lei și avînd un singur angajat. Firma asta fantomă a fost fondată de candidatul UNPR la Primăria Oltenița, Aurel Bira. (M. C.)

A FOST UN FEL DE FAULT,
MĂICUȚA S-A FOLOSIT
DE CUNOȘTINȚE VASTE
ȘI A DĂRÎMAT GUNOIUL

● Corey Lewandowski, managerul campaniei electorale a lui Donald Trump, a fost arestat de Poliţia din Florida și acuzat că ar fi bruscat o reporteriţă în timpul unei manifestări din campanie. Managerul ar fi apucat-o de mînă pe reporteriţă, provocîndu-i vînătăi. A fost un fel de fault, ca la handbal (de 9 metri, nu de 7), în timp ce jurnalista încerca să-i pună o întrebare lui Trump. Noi, românii, cred că am avea de făcut cîteva remarci. Una: nu era vorba de preşedinte şi nici măcar de candidatul la preşedinţie. A doua: omul n-a făcut-o „măi, animalule“ şi nici „ţigancă împuţită“. A treia: nici nu s-a gîndit să-i ia telefonul. A patra: individul chiar a fost arestat. Nu ştiu însă dacă noi mai avem mult pînă să ajungem din urmă America sau viceversa. (A. M.)

● Patru persoane au fost audiate, la IPJ Prahova, într-un caz de înşelăciune. Una dintre ele e acuzată că se prezenta drept măicuţă tămăduitoare şi încasa bani pentru servicii. Prejudiciul se ridică la 115.000 de lei, transmite Mediafax. Dacă măicuța e tămăduitoare de-adevăratelea, ar trebui să facă ceva: doar o minune o mai scapă de pedeapsă. Pe de altă parte, n-ar strica să apară o măicuţă tămăduitoare care să-i lecuiască de prostie pe toţi cei care încă mai cred în baliverne dintr-astea. (M. M.)

● O companie de demolări s-a folosit de Google Maps şi a dărîmat casa greşită. (M. C.)

● Nu mai merge să știi cîte puțin din toate, acum se cer cunoștințe vaste în domenii înguste. Ca în Libertatea de vineri, 24 martie 2016, unde (la mica publicitate) o firmă angajează „personal calificat pentru: șom, calțieră, staifat, scămoșat“. (D. S.)

● La Spitalul „Prof. dr. C.C. Iliescu“ din Fundeni, la etajul 5, din trei lifturi nu funcţionează decît cel în care domneşte doamna liftieră. O pacientă bătrînă care abia se ţine pe picioare şi o doamnă care se ocupă de curăţenie aşteaptă împreună. Vine liftul. Liftiera, așezată pe un scaun din epoca anterioară, cu o voce groasă, impunătoare, hotărîtă şi de necontrazis: „Băgaţi gunoiul! Doamna să stea, că ăsta nu e liftul bufetului!“. Pe lift e lipit afişul de mai jos. (A. D.)

Foto: A. Damian

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.